Gıda sanayii, tarımsal hammaddeyi uygun yöntemlerle işleyen, hazırlayan, muhafaza eden ve ambalajlayan bir sanayii dalıdır.
Bu dokuz alt sektör; 1. et ve et ürünleri, 2. süt ve süt ürünleri, 3. su ürünleri, 4. tahıl ve nişasta ürünleri, 5. meyve-sebze işleme, 6. bitkisel ve hayvansal ham ve katı yağlar, 7. diğer gıda ürünleri, 8. yem sanayi ve 9. içecek imalatı sektörleridir.
Bu sanayi kolunun ana işlevi çabuk bozulma eğilimdeki tarımsal ürünlere belirli işleme ve muhafaza metotlarını uygulayarak gıda gereksiniminin sürekliliğine cevap vermesidir . Gıda sanayi, bugün trilyon dolarları aşan yıllık satışlarıyla dünya imalatının da en önemli kolu olma özelliğine sahiptir.
Türk gıda sektörü; et ve balık ürünlerinden bitkisel ve hayvansal yağlara, işlenmiş meyve ve sebzelerden alkollü içeceklere kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Ayrıca, gıda sanayi imalat sanayinde firma sayısı, istihdam, dış ticaret, katma değer ve ciro gibi farklı alanlarda önemli bir yer tutmaktadır.
Gıda endüstrileri terimi, gıda maddelerinin üretimi, dağıtımı, işlenmesi, dönüştürülmesi, hazırlanması, muhafazası, nakliyesi, belgelendirilmesi ve paketlenmesine yönelik bir dizi endüstriyel faaliyeti kapsamaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Gıda üretimi, işlemesi, muhafaza edilmesi, depolaması, dağıtımı, satışı ve servisinin herhangi bir aşamasında faaliyette bulunan firmalar mevzuat uyarınca Gıda İşletmesi olarak adlandırılmaktadır.
Gıda : Doğrudan insan tüketimine sunulmayan canlı hayvanlar, yem, hasat edilmemiş bitkiler, tedavi amaçlı kullanılan tıbbi ürünler, kozmetikler, tütün ve tütün mamulleri hariç insanlar tarafından yenilen, içilen ve yenilmesi, içilmesi beklenen işlenmiş, kısmen işlenmiş veya işlenmemiş her türlü maddeyi ifade eder.
Bütün dünyada ekonomik kalkınmaya gıda içecek sektörü kaynaklık etmiştir. Gıda ve içecek sanayi geriye ve ileriye bağlantısıyla ekonomik gelişmenin dinamizmini sağlayan bir sektördür. Gıda ve içecek sektörü imalat sanayinin bir alt sektörüdür.
Sanayi, endüstri veya işleyim devamlı veya belli zamanlarda, makine ve benzeri araçlar kullanarak bir madde veya gücün niteliğini veya biçimini değiştirerek toplu üretimde bulunan faaliyet dalı ve ekonominin ana sektörlerinden birisidir.
Gıda sanayii ülke ekonomisinin en önemli hacmini oluşturmaktadır. Bu sektör ülkenin tarımsal üretimini değerlendirerek sağlıklı beslenmeye imkan sağlamakta ve dünya pazarlarına ham madde yerine işlenmiş ürün sunarak ülke ekonomimize katkıda bulunmaktadır.
Gıda sistemleri; gıdanın üretim, işleme, dağıtım ve tüketimini içeren yer ve büyüklük açısından farklı ölçeklerde birçok değer zincirini içermektedir. “Sistem” kavramı değer zinciri gibi doğrusal olarak işleyen bir yapıyı değil farklı dinamikleri içeren bir yapıyı ifade etmektedir.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
Gıda ve içecek sektörü, her türlü sebze, meyve üretimi ve işlenmesi, et ürünlerinin imalatı ve işlenmesi, süt ürünlerinin imalatı ve işlenmesi, alkollü ve alkolsüz içeceklerin imalatı, şişelenmesi ve dağıtımı faaliyetlerini yürütmektedir.
Gıda ve içecek işletmelerinin sayısı 50 bin civarında olup bu sayı imalat sanayii işletmelerinin yıllara göre yaklaşık %10-12 arasında değişen bir oranını oluşturmaktadır.
Gıda üreten işletmeler öncelikle yetkili kurumlardan "işyeri açma ve çalışma ruhsatı", daha sonra ise "çalışma izni ve gıda sicili" almak zorundadırlar. Üretim izni için gereken belgeler üç dosya halinde hazırlanır ve ilgili ücretin ödendiğine dair makbuz ile birlikte Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilir.
Gıda teknikeri olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Gıda Teknolojisi önlisans bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Firmalar, faaliyet gösterdikleri sahalara göre adaylarda meslek yüksekokullarının, Süt Ürünleri, Kimya Teknolojisi ve ilgili bölümlerinden mezuniyet şartı aramaktadır.
3) Gıda işyerleri yerleşim, tasarım, inşa, oturum ve büyüklük bakımından; Yeterli bakım, temizlik ve/veya dezenfeksiyona izin verecek, havadan kaynaklanan bulaşmayı önleyecek veya en aza indirecek ve bütün işlemler için hijyenik performansa uygun yeterli çalışma alanı sağlamalıdır.
Besinler, vücudumuz için gerekli bileşenleri sağlayan, yenilebilir bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılıyor.
Temel Gıda Kategorisindeki Ürün Çeşitleri
Bakliyat, pirinç, makarna, salça, soslar ve tuz gibi temel gıda ürünleri ile sayısız çeşitte yemek pişirilebilir. Ürünlerin bir arada kullanılması ve pişirme şekilleri yemek çeşitliliği oluşturur.
Yemek felsefesi dediğimiz şey de gıdanın birey üzerindeki etik, politik, sosyal ve artistik bir otantik kimlik yansımasıdır. Burada gıda ile ilgili ilişki koşulları çok önemlidir.
a) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gıda işletmelerinin denetim ve kontrolleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca eğitim verilerek yetkilendirilen ve adlarına kimlik kartı düzenlenen gıda kontrolörü/gıda denetçisi tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri