Eğer ananas tam olarak olgun değilse, olgunlaşması için dış kabuğunun rengi kahverengiye dönene kadar oda ısısında bekletilmelidir. Buzdolabında saklamak ananasın olgunlaşmasını önleyecektir. Kabuğu soyulmuş ve doğranmış ananas ise hava geçirmeyen kapalı bir kabın içinde, buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir.
Soyulmamış bütün ananas oda ısısında beş güne kadar muhafaza edilebilmektedir. Olgunlaşmamış ananası kabuk rengi kahverengi olana kadar oda ısısında bekletmelisiniz. Aksi takdirde ananas olgunlaşmayacaktır. Soyulmuş ve dilimlenmiş ananası, buzdolabında bir saklama kabında dört güne kadar saklayabilirsiniz.
Taze ananas hızlı bozulabilir. Görünüşte sağlam dış görünüşüne rağmen kolayca çürür ve oda sıcaklığında çok uzun süre tutulursa fermente olur. Oda sıcaklığında saklayacaksanız iki gün içinde kullanmanız gerekir. Ananası tezgahınızda saklayın.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
Ananas güneş ışığını sever bunu unutmayın. Bu yüzden saksınızı güneş ışığı gören bir yerde bulundurun ve gün aşırı sulayın.
Ananası Koklayın:
Ananası koklamak, olgunlaşıp olgunlaşmadığını gösteren en önemli yöntemlerden biridir. Ananasın kokusu en çok sap kısımlarındadır. Bu yüzden ananası ters çevirip sap kısmını koklayın. Eğer tatlı ve hoş bir koku alıyorsanız, ananas olgun demektir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
İçerdiği özellik sayesinde kan sulandırıcı etkisi bulunan bu meyve kalp krizlerine karşı koruyuculuk sağlıyor.
Hawaii cinsi ananaslar fungusit ile muamele edilirler. Çok düşük sıcaklıklarda tutulan meyvelerde mat bir kabuk rengi, ette sulu bölgeler ve çekirdek civarında kararma meydana gelir, ayrıca bu meyveler depodan çıktıktan sonra bozulmaya başlar.
Ananasın iç kabuğunda, ananasın yenilebilen kısımlarından daha fazla bromelain maddesi bulunur. Bu madde sindirime ve zayıflamaya yardımcı olur. Ananas kabukları idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Bu sayede vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştırır.
Olgun bir ananasın iki ana unsuruna karşı uyanık ol: tazelik ve çürüme. Aradığın şey olgun bir ananas, çürüyen bir ananas değil. Ananasa şeker taşıyan kısım sapıdır. Ananasın rengi buradan başlayarak değişir.
Ananasları soyup, dilimledikten sonra pişirme kağıdı serili tepsiye yerleştirip derin dondurucuda donana kadar bekletin. Daha sonra poşetleyip, ağzını sıkıca kapatın ve derin dondurucuya yerleştirin.
Ananaslar toplandıktan sonra tam olarak olgunlaşmaz. Mutfak tezgahında ananas yumuşar ve sulanır; ama tadı şekerli olmaz. Ananasın şekerinin tamamı, bitkinin kökündeki nişastadan gelir.
Bir porsiyon ananas önerilen günlük C vitamini alımının %130'u kadar C vitamini içerir, bu da onu en zengin doğal kaynaklardan biri yapar. C vitamini güçlü bir antioksidan görevi görür, bağışıklık sistemini uyararak ve serbest radikallerle savaşarak hastalıklara karşı hassasiyeti azaltır.
Çok Fazla Ananas Tüketilirse Ne Olur? Fazla tüketimi sağlıklı değildir. İshale, kaşıntıya ve kusmaya neden olabilir.
Ananas meyvesi kanınızda melatonin düzeylerini arttırır ve bu melatoninin antioksidan kapasitesini yükselterek sağlıklı şekilde uykuya geçmenize yarar.
Pek çok kişi ananasın orta kısmının yenmeyeceğini düşünerek bu kısmı atıyor. Fakat ortasını attığınız zaman hem ziyan etmiş olursunuz hem de bütün faydalarını görmezden gelmiş olursunuz. Ananasın ortasında bulunan silindir şeklindeki biraz tatsız olan bölüm bromelain enzimi bakımından zengindir.
İçerdiği antioksidan, C vitamini, mineraller ve özellikle vücuda su dengesi sağlaması açısından hafızanın canlı tutulması için olmazsa olmaz bir besindir. Ananas, günde 2 dilim kadar tüketilebilecek lif kaynaklarından biridir.
7) Kurutulmuş Ananas ile Pratik Öğünler
Vitamin, mineral ve özellikle lif oranı bakımından oldukça zengin olan ananası tüketmenin en güzel yolu elbette çiğ şekilde ve direkt olarak tüketmektir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Sararıp zayıflayan yapraklar ise fazla sulamaya işaret eder. Her bitki 1 kez meyve verdiği için ananas solduktan sonra bitkiniz yeni yavrular verecek ve düzenli bakımla birlikte yeni bitkiler meyve verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri