Şeb-i Arus'un Türkçe karşılığı “Düğün Gecesi”dir. Düğün Gecesi Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gece olarak bilinir. Mevlâna Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü için ölüm yıldönümü de ''Düğün Gecesi'' olarak adlandırır.
Mevlâna ölüm gününü yeniden doğuş günü olarak kabul ediyordu. O öldüğü zaman sevdiğine, yani Allah'ına kavuşacaktı. Onun için Mevlâna ölüm gününe düğün günü veya gelin gecesi manasına gelen "Şeb-i Arûs" diyordu ve dostlarına ölümünün ardından ah-ah, vah-vah edip ağlamayın diyerek vasiyet ediyordu.
Mevlana'nın ölüme yüklediği mana ise, ölüm hakkındaki en derin bakış açılarından birine sahiptir. Onun algısında ölüm, dünya zindanından, beden esaretinden kurtuluş, Allah'a kavuşma manası taşır. Mevlana'nın şiirlerinde ölüm son derece coşkulu bir dille anlatılmış bir vuslattır.
Şeb-i Arus, Türkçe: Düğün Gecesi, (Farsça şeb: gece, Arapça arus: düğün), Mevlevilikte Mevlânâ Celaleddin-i Rumi'nin öldüğü gecedir. Mevlana Celaleddin Rumi, bu geceyi Rabb'ine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü Düğün Gecesi olarak adlandırır.
Büyük İslam alimi ve filozofu Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Konya'dan tüm dünyaya ve insanlığa yayılan sevgi, hoşgörü ve kardeşlik anlayışının sınırları ve çağları aştığını belirten Başkan Altay, 2023'ün Hz. Mevlana'nın ahirete irtihalinin 750'nci yılı olduğunu hatırlattı.
İlgili 17 soru bulundu
32058 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 2023 yılının “Âşık Veysel Yılı” olarak Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın himayelerinde ulusal ve uluslararası etkinliklerle anılması kararlaştırılmıştır.
UNESCO 2023 Âşık Veysel Yılı İlan Edilmesi Kapsamında "Âşık Veysel'i Anma Programı" Geçekleştirildi.
Hz. Mevlâna'nın 750. Vuslat Yıldönümü (07-17 Aralık 2023) Uluslararası Anma Törenleri'nin (Şeb-i Arûs), bu yıl 87.'si gerçekleştirilecektir. Törenler boyunca Konya Mevlâna Kültür Merkezinde yapılacak olan Semâ Programlarının yanı sıra birçok kültürel etkinlikler de yer alacaktır.
Ölüm yıldönümünde Konya'da Şeb-i Arûs törenleriyle anılıyor | TGA. Hoşgörüsüyle hangi din, mezhep ve ırktan olursa olsun insanlara kucak açarak tüm dünyaya sevgi yolunu gösteren Mevlânâ Celaleddin-i Rumi, ölümünün 747. yılında “Şeb-i Arus” törenleri ile anılıyor.
Mevlana anma töreni olarak adlandırılan Şeb-i Arus'un asıl tarihi 17 Aralık olmakla birlikte, kutlamalar 7 Aralık'tan itibaren başlar. Mevlana haftası olarak adlandırılan bu haftada pek çok kültürel Mevlana'yı anma törenleri ve programları düzenlenir.
Selçuklular da Mevlana'nın müridi olan komutan Cacaoğlu Nureddin'i görevlendirdi. Nureddin, Mevlana'dan da izin aldı ve Hoca'yı öldürdü.
Ölüm, doğmak ve yaşamak gibi doğal bir hadisedir. Yüce Allah, ölümden kaçışın hiçbir canlı için mümkün olmadığını “Her canlı ölümü tadacaktır, sonra bize döndürüleceksiniz.” [2] şeklinde ifade buyurmuştur.
Beyaz ölüm (mevt-i ebyaz), batını aydınlatıp kalbi ağartan ölümdür. Yeşil ölüm (mevt-i ahdar), nefsi köreltmek, kıymetsiz ve yamalı elbise giymektir. Siyah ölüm (mevt-i esved) ise Hakk'tan gelecek her türlü ezel ve cefaya tahammül etmektir.
Şeb-i Arus kelimesi “Düğün Gecesi” demektir. Mevlana ölüm gününü “Hakk'a vuslat” yani “Yaratana Kavuşma” (Düğün Günü-Gecesi) saymıştır. Şeb-i Arus, Hz.Mevlana'nın vuslata erişmesinin 745. yıl dönümünde Konya başta olmak üzere birçok yerde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.
Mevlana'ya verilen Rumi ismi Anadolu demektir. Mevlana'nın, Rumi diye tanınması, geçmiş yüzyıllarda Diyar-i Rum denilen Anadolu ülkesinin vilayeti olan Konya'da yaşaması, ömrünün büyük bir kısmının orada geçmesi ve türbesinin de orada olmasındandır.
Ama bunun sorumlusu Mevlâna'nın düşünceleri asla değildi. Mevlâna, düşünce, inanç itibariyle kesinlikle Alevidir. Mevlevilik özünden saptırılmış, iktidarlara hizmet eder hâle gelmiştir, o ayrı konu. Ama Mevlâna kesinlikle Ehlibeyt taraftarıdır.
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî'ye (ö. 672/1273) nisbet edilen tarikat. Mevleviyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, âlim ve şair.
Anısına düzenlenen “Şeb-i Arus” törenleri de “düğün gecesi” anlamına geliyor. Şeb-i Arus törenlerinin merkezi Konya. 7 Aralık'ta başlayan geniş bir program 10 gün boyunca sürüyor ve 17 Aralık'ta kapanışı yapılıyor.
Konya gezi listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden biridir. Pazartesi günleri dışında yaz ve kış aylarında sabah 09.00 ile akşam 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.
Büyük mutasavvıf Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin vuslata erdiği gece olan ''Şeb-i Arus''ta (Düğün Gecesi) düzenlenen törenler, farklı renk, din ve kültürleri Konya'da buluşturuyor.
ŞEB-İ ARUS (MEVLANA HAFTASI) NE ZAMAN? Mevlana Celaleddin Rumi'nin ölüm yıldönümüne denk gelen tarihlerde idrak edilen Hz. Mevlâna'nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri (Şeb-i Arus), 2023 yılında 07-17 Aralık tarihleri arasında kutlanacak.
2023 Âşık Veysel Yılı
2022-2023 UNESCO 41. Genel Konferansında, Âşık Veysel'in vefatının 50. yıl dönümü olması nedeniyle, 2023 yılı UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştır.
UNESCO 10 Yıl, Yıl, Hafta ve Günleri. Birleşmiş Milletler bilim ve iş dünyasını, sivil toplumu ve politika yapıcıları ortak araştırma ve teknolojik yenilik programı etrafında harekete geçirmek amacıyla Uluslararası Okyanus Bilimleri On Yılını ilan etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri