Ananas nerede yetişir diyenlere Hawai adaları, Filipinler, Malezya, Tayland, Brezilya ve Hindistan'ın öne çıkan yerler olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde Akdeniz iklimi ananas için elverişlidir. Antalya, Mersin ve Adana ananas yetiştiriciliği için uygundur.
Ananas Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'nin batı ve güney kesimlerinde ananas yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin özelliklerini yaşayan bölgelerde ananas yetiştiriciliği oldukça uygundur. Antalya, Mersin ve Adana illerinde ananas yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ananas Ağacı Nerede Yetişir? Ananas ağacı nemli ve ılık olan iklimleri sever. Bu nedenle ana vatanı Güney Amerika'dır ama Brezilya, Hindistan ve Filipinlerde de yetiştirilir. Faydaları oldukça fazla olan bir gıdadır ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından, sıcak ülkelerde yetişen bir bitki ve onun meyvesidir. Anayurdu Güney Amerika'dır.
İlgili 24 soru bulundu
Ananas uterus duvarını yumuşattığı bilinen bromelain içerir, bu bromelain, hamileliğin erken evrelerinde, fetüsün büyümesi için gerekli olan uterus duvarını çözer ve bu yolla, özellikle hamileliğin ilk üç ayında, düşüğe neden olur.
İki kiloyu bulan ve C vitamini deposu olan meyvenin kabuğunu soymak için biraz zahmet gerekmektedir. Özellikle Güney Amerika, Hindistan ve Filipinler'de yetişen ananas ülkemizde Adana, Antalya, Mersin'de yetiştirilmektedir.
Bitkinin çiçek açıp açmadığına bak.
Meyvenin tam olarak gelişmesi yaklaşık altı ay sürebilir. Ananas, çiçeğin içinden, toprağın üzerinde, bitkinin merkezinde büyüyecektir.
Ananas Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Bir ananasın ekonomik ömrü yaklaşık 4 yıldır.
Yoğun yağış alan bölgeler de ananas yetiştiriciliğine uygundur. Ülkemizde görülen Akdeniz ikliminde de yetiştiricilik yapılabilir. Ananas yetiştiriciliğinde ideal hava sıcaklığı 15-32 derece arasıdır. Sıcaklığın düşük olması ve bitkinin güneş görmemesi, verimi düşürür ve bitkiye zarar verebilir.
Bıçak ile meyvenin soyulmasının ardından yaklaşık 2 - 3 cm derinliklerden tohum çıkarılabilir. Bunun yanı sıra tohum satan ziraat üreticilerinden temin edilebilir.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Ananas meyvesinden günlük C vitamini değerinizin üçte birini alabilmek mümkündür. Ayrıca C vitamini, kanser, kalp hastalığına karşı savaşmaya yardımcı olur. Manganez: Ananas, günlük manganez değerinin %100'den fazlasına sahiptir. Bu vitamin sayesinde metabolizma güçlendirilerek, kemik oluşumuna katkı sağlanabilir.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Meyvesi vitaminler bakımından oldukça zengindir. İlk ekildiği dönemden itibaren aynı sene içerisinde meyve verebilir ve en az 3 kere hasadı yapılabilir. Her ananas bitkisi, kafadan (gövdenin üst kısmından) 1 meyve verir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ilıman iklimlerde en verimli halde yetişen ananas, evde de yetiştirilebilir. Saksıda ananas yetiştirme mümkündür.
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Ananas, güneşe ve sıcaklığa (minimum 15 ° C) maruz kalan hafif, iyi drene edilmiş, humus içeren, lifli bir toprağa ihtiyaç duyar.
Ananas bu yüzden bebeğin ilk gıdaları arasında yer almamalı. Hassas bebekler için bir yaşı beklemekte fayda var. Eğer bebeğinizin bu tür hassasiyetleri yoksa 9 aydan sonra çok küçük miktarda ananas vermeyi deneyebilirsiniz.
Ananas tohumu yaz aylarında ekilmesi gereken tohumlardan biridir. Ananas tohumunun küçük bir kavanozun içerisinde nemli bir peçetenin üzerine koyularak fide dikimi gerçekleşir. Bu aşamada hava almaması ve nem oranının doğru olması oldukça önemlidir.
Çok yıllık bir bitki olan ananas, humus açısından zengin, iyi drenajlı topraklarda daha iyi yetişiyor. Kumlu, ağır ve çok hafif özellikteki topraklar, ananas yetiştiriciliği için ideal görünmüyor. Ayrıca, hafif kumlu toprakta yetiştirme yapıldığında, daha erken meyve verdiği görülüyor.
Tropikal meyvelerden en fazla kivi, avokado, yaban mersini, Trabzon hurması, böğürtlen, mango, ananas, çarkıfelek (passion furit), pitaya ve guava ihraç edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri