Ananas Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ananas tohumu genel olarak geç çimlenir Bu süre 4 hafta veya 1,5 ayı bulabilir. Büyümesi ise 1,5 ila 2 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Yaklaşık 1 ayda köklenme gerçekleştikten sonra, dip sürgünler, içinde büyüme kompostu olan saksılara alınıyor.
Ananas tohumu yaz aylarında ekilmesi gereken tohumlardan biridir. Ananas tohumunun küçük bir kavanozun içerisinde nemli bir peçetenin üzerine koyularak fide dikimi gerçekleşir. Bu aşamada hava almaması ve nem oranının doğru olması oldukça önemlidir.
Ananasınız 24 ay ile 36 ay arasında meyvesini verecektir.
Geniş ve derin bir saksıyı önce mineral bakımından zengin bir toprakla doldurun. Yarısı toprak olan saksının tam ortasına filizlenen ananası yerleştirin. Ananas tacının çevresini toprakla kapatın ve can suyunu sprey şişe ile verin. Bu aşamadan sonra bitkinin bakımını yaparak büyümesine şahit olabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Ananas Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? Ananas ağacı genel olarak bir yıl ya da 13 ile 14 ay içerisinde çiçek açar. Bunu takiben ise yaklaşık olarak 1 yıl sonra meyve vermeye başlar. Özellikle tropikal iklime sahip yerlerde yetişen özel ağaç türleri içerisinde yer alır.
Ananas nasıl sulanmalı
Ananas çiçeği, yazın haftada en az iki kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde Pazartesi günleri tercih edilebilir.
Hacimsel olarak %20 parafin-polietilenli su karışımı ile uygulanan mumlama işlemi ile soğuk vurmasına bağlı meyve etindeki bozulmayı azaltmaktadır. Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas, yaz meyvesi olarak bilinir. Genellikle Temmuz-Ağustos aylarında hasat edilir.
Ananas için bol humuslu olan ve nemli olan toprak gerekir. Kumlu olan topraklar ananas yetiştirmeye uygun değildir.
Ananas Tohumu Nasıl Ekilir? Ananas tohumu fideden yetiştirilmesi gereken ağaç türleri arasında gelmektedir. Bu nedenle de önce fide dikimi yapılarak ardından toprağa dikilmelidir. Küçük bir kavanozun içine nemli peçetenin serilmesi ve tohumun bunun içine konulması ile ilk safha tamamlanır.
Ananas soğuk vurmasına hassas olan meyvelerden biridir ve 7 °C'nin altında depolanmamalıdır.
Ananas ağaçta yetişmiyor! Ananas meyvesinin aslında tarlada yetiştiğini biliyor muydunuz? Ananas meyvesi birçok tropik meyve gibi yüksek ağaçlarda yetişmez, hatta ağaçta bile yetişmez. Ananas meyvesi fotoğrafını görebileceğiniz kendine özel tarlalarda yetişir.
Ananas bitkisinin sapından elde edilen bir enzim olan bromelain, gıda ve besin desteklerindeki besleyicilerin emilmesini geliştirirken sindirime yardımcı olan bir protein işleyici enzim karışımıdır.
Ananas ağacı nemli ve ılık olan iklimleri sever. Bu nedenle ana vatanı Güney Amerika'dır ama Brezilya, Hindistan ve Filipinlerde de yetiştirilir. Faydaları oldukça fazla olan bir gıdadır ve ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır. İsteyen kişiler kendi ortamlarında uygun şartlar yaratarak bu ağacı yetiştirebilirler.
Ananas comosus
Merr. Ananas genelde 1-1,5 metre boylarında ve bazen daha uzun, parlak, uzun, mumsu yapraklı bir görünümü olan, kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200'e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.
Taze bir ananası seçerken tatlı bir kokusu ve yapraklarının yeşil ve taze olmasına dikkat etmelisiniz. Ananasın alt kısmı hafif yumuşaksa bu olgun bir ananas olduğu anlamına gelir. Yeşil yapraklara dokunduğunuzda eğer yapraklar rahatça kopuyorsa bu da olgunlaştığına işarettir.
Oda sıcaklığında bırak.
Ananasın bir iki gün içinde yumuşaması gerekir. Çoğu ananas, bu süreden uzun süre bekletildiğinde hızlıca fermente olur. Ananas ham olarak koparılmışsa yenilebilecek gibi olmayacaktır.
Çam kozalağına benzediği için bu adı almıştır. Olgunlaşmamış ananasın tadı ekşi, olgunlaşmışın ise tatlı olur. Olgun olmayan ananas market rafında veya evde mutfakta bekletildikçe olgunlaşır. Fazla olgunlaşan meyvenin kesilmesi, dilimlenmesi zor olabilir.
Sararıp zayıflayan yapraklar ise fazla sulamaya işaret eder. Her bitki 1 kez meyve verdiği için ananas solduktan sonra bitkiniz yeni yavrular verecek ve düzenli bakımla birlikte yeni bitkiler meyve verecektir.
Pek çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi ise ''ananas hangi mevsimde yetişir?'' sorusudur. Öncelikle yaz meyvesi olduğu bilinmektedir. Çoğunlukla temmuz ve ağustos aylarında hasat edilmektedir. Fakat bazı çeşitleri ise mart aylarında hasat edilebilmektedir.
Türkiye'de yetişmeye uygun meyveler arasındadır. Özellikle Hindistan ve Filipinler ile Güney Amerika ülkelerinde yetiştiriciliği yapılır. Ülkemizde ise daha çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetişmeye uygundur.
Ananas Bitkisi sevdikleriniz için hem uzun ömürlü hem de eğlenceli bir hediye olabilir. Not: Ananas Bitkisinin meyvesi yenilebilir değildir.
Elbette ananas içindeki bromelain size zarar verecek düzeyde değildir, dolayısıyla acı da oldukça kısa süreli ve geçicidir. Dahası, mide asidiniz bu enzimi parçalayacak kadar güçlüdür, dolayısıyla ananas yediğinizde vücudunuza herhangi bir zarar vermezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri