Hastalığınız için kullandığınız diğer ilaçlarla birlikte etkileşime girebilir. Özellikle kadınsal hastalıkları olan kişilerde, kullanılan ilaçların etkisini azaltıcı özellikleri bulunan anasonun kanser hücrelerinin oluşumunu tetikleyici olması nedeni ile güvenli bir kullanım sağladığı söylenemez.
Anason kan basıncını azaltıcı etkilere sahiptir. Bu sayede yüksek tansiyon riskini ve kalp rahatsızlıklarının yaşanmasının önüne geçer.
Anasonun solunum yollarını rahatlatıcı özeliği bulunur. Balgam söktürücü olmasıyla anason pastillerde ve öksürük ürünlerinde kullanılır. Anason yağı da akciğer ve boğazdaki balgamı gevşetmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, astım, grip, zatürre, bronşit ve sinüzit tedavilerinde anason faydaları görülebilir.
Anason, sindirimi rahatlattığı iddia edilen bir bitkidir. Bu nedenle özellikle çay şeklinde tüketilen anasonun mideyi ve bağırsakları çalıştırdığı ve daha sağlıklı bir sindirim sağladığı öne sürülür.
Anason çayı uyutur mu? Anason çayının uyku yapıcı özelliği bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Bu açıdan anason helal mi diye sorgulama gereği duyabilirsiniz. Fakat tıpkı şarap yapımında kullanılan üzümün tüketilmesinde sakınca olmadığı gibi anasonun kullanılmasında da sakınca yoktur.
Anason çayının genellikle yatmadan önce tüketilmesi önerilmektedir. Günde 2 ya da 3 bardak tüketilmesi yeterli olacaktır.
Mide rahatsızlığı olan hastalara anasonu öneren Dr. Coşkun, “Gaz söktürücü özelliği ile mide ve bağırsak gazlarına karşı faydalıdır. Mide rahatsızlığı yaşayan hastalar günde 2-3 bardak içtiği takdirde bu rahatsızlıktan kurtulabilirler. En doğal yöntemlerden biridir.
Anason çayı, Gaz söktürücü özelliği sayesinde gaz sancısına, mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi gelmektedir.
Anasonda; C vitamini, B grubu vitaminlerinin çoğu bulur. İçerdiği başlıca mineraller; potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum vardır.
Anasonun antiinflamatuar etkisi hem tarihsel hem de bilimsel olarak belgelenmiştir. Anason tohumlarının irritabl bağırsak sendromundan (IBS) muzdarip insanlarda semptomları iyileştirdiğini gösteren araştırmalar vardır. Libidoyu arttırdığı bilinmektedir. Sakinleştirerek gerginliği azaltıcı özelliği bulunmaktadır.
Her gün bir çay bardağı kadar içilebilir. Bağırsak kurtlarını dökmek için aç karnına, incir ile birlikte yenir. Ayrıca, iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır.
Rezene ve Anason aynı bitki familyasına ait, içindeki anetol oranları farklıdır. İkisi de gaz giderici olarak kullanılabilir.
Anason yağı, uyuşturucu ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Epileptik ve histerik atakların sakinleştirilmesini sağlayan anason az miktarda tüketildiğinde olumlu sonuçlar verir. Anksiyete, sinir hastalıkları, depresyon, öfke ve stres gibi zihinsel ve duygusal sorunlara çözüm kaynağı olur.
4) Mideyi Rahatlatır
Yemeklerde ve bitki çayı olarak kullanılan yıldız anason, mideyi rahatlatma özelliği ile de gündemde kalmayı başarıyor. Mide asitlerini düzenleyen bu şifalı bitki, ödem söktürücü yönü ile birçok kişinin fincanında yerini alıyor.
ANASON ÇAYININ FAYDALARI
Sakinleştirici etkisinden ötürü stres, uyku gibi duygu bozukluklarına iyi gelir. Yatmadan önce içildiği taktirde daha konforlu bir uykuyu mümkün kılar. Migren ağrılarının şiddetini dindirir. Sindirim sistemini rahatlatır.
Bunlar; papatya, nane, tarçın, anason ve kakule çaylarıdır. Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer.
Zencefil çayından sonra nane çayı da yine aynı şekilde gaz sancısına karşı iyi bir bitki çayıdır. Nane midedeki fazla gazın dağılmasını sağlayacak ve kişinin rahatlamasını sağlayacaktır. Papatya çayı da yine aynı şekilde mide gazının önüne geçer.
Yaygın olarak bilinen anasonun faydaları şöyle: Sinirleri yatıştırarak kişideki gerginliğin azaltılmasına yardımcı olur. Mide, bağırsak gazlarının giderilmesinde, sindirim sisteminin harekete geçirilmesinde, idrarın söktürülmesinde rezene çayı ile birlikte kullanımı yaygındır. Uykusuzluğa iyi gelir.
Sakinleştirici etkisi bulunduğu savunulan anason çayı, her gün bir fincan tüketilmesi durumunda stres, kaygı, evham gibi olumsuz ruh hallerini giderebilir ve daha huzurlu, daha dingin bir psikolojiye kavuşmanızı sağlayabilir.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Anason çayı faydaları arasında uykusuzluk, gaz sancısı, kramp, hazımsızlık, mide bulantısı, soğuk algınlığı ve öksürük etkilerini azaltma yer alır.
Su kaynadıktan sonra kurutulmuş anason yapraklarını tencerenin içerisine ilave edin. 7-10 dakika kadar bu şekilde demlenmesini sağlayın. Anason çayının genellikle akşam yatmadan önce tüketilmesi önerilir.
Bu çayın en önemli özelliği sindirimi rahatlatması ve gaz çıkışını kolaylaştırmasıdır. Yeni doğan bebeklerde sık sık gaz problemi yaşandığı için, anason çayı kullanılır. Bebeğinize anason çayı yapmak için, cezveye bir çay kaşığı anason tohumu ve su koyun. Karışımı 5 dakika kaynatın ve 10 dakika dinlendirin.
Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilir. Rakı gibi alkollü içkilere çeşni katmak için kullanılır. Anasonun tatlımsı tadı ve özgün kokusu içinde bulunan "anethol" denilen yağdan gelir. Anethol alkolde çözünür, ama su oranı arttıkça çökelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri