Meyve ve sebzelerin yüzeylerinde deformasyonundan ve kesiminden oluşan hasarlarda fenol bileşiklerinin oksitlenme ürünleri sonucu kahverenginde ve esmerleşmelere neden olan bir grup enzim için genel bir terimdir.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
Elma soyulmaya başladığından itibaren kararır. Bu nedeni elmanın içinde bulunan asitlerle havanın birleşmesi sonucu oksitlenmesidir. Elma, ağzı kapalı bir kabın içine konulsa bile kararmaya devam eder.
İlgili 18 soru bulundu
Kararmış meyveleri aşırı tüketmekten kaçınmanızda fayda olacaktır. Meyveler kararmaya başladıklarında besin değerlerini de kaybetmeye başlarlar. Yani meyvede bulunan vitamin ve mineralleri olduğu gibi alamazsınız. Kararmaya başlayan meyve ilk dakikalarda çürümese de belirli bir saat içinde bozulmaya başlayacaktır.
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
Tuzlu suda bekletin
Ardından dilimleri hazırladığınız tuzlu suda 10 dakika bekletin, çalkalayın ve buzdolabında hava geçirmez kaplara koyun. Sonrası mucize! Tuzlu suya yatırdığınız elmalar beş gün sonra bile, ilk kesildiği andaki rengini ve tazeliğini korumuş olacaktır.
Elmaları yıkayın. Elmaları dörde bölüp içini temizleyin. Elmaları poşetleyip buzluğa atın. İstediğiniz zaman buzluktan çıkarıp komposto için kullanabilirsiniz.
Ocağın harlı gözüne koyup üzerine büyük bir kaşık şeker ilavesiyle elmalar kavrulur rendelenmiş elmaların üzerine tarçın ilave edilir sıcak sıcak kavanozlara konularak kapağı kapatılarak ters çevirip soğuyana kadar bekletilir, soğuyan kavanozlar güneş görmeyen serin yerde muhafaza edilir.
Elmadaki (polifenol oksidaz adı verilen) enzimin havanın oksijeni ile birleşmesi ile bir renk değişimi olayı görülür, elma da kararmaya neden olur. Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz, içindeki C vitamini, oksijen ile temasını önler ve kararma hızını azaltır...
Sirke ile elmaları yıkayın.
1-2 bardak sade beyaz sirke ekleyin. Elmaları karışımda 5-10 dakika bekletin. Temiz ellerle, balmumunun her taraftan çözülmesine yardımcı olmak için elmaları ovalayın. Ardından elmaları temiz suyla iyice durulayın.
Manavdan, pazardan alışveriş yaparken fark etmişsinizdir, mesela elmalar artık daha parlak. Bu parlaklığı veren, yağlı yapısı nedeniyle sebze-meyvelerin üzerini kaplayan ve raf ömrünü uzatan parafin.
MEYVELERİN KARARMASINI ÖNLEMEK İÇİN LİMON SUYU
Meyvenin kararan kısmına limon dökerseniz oksijenle teması kesilir ve kararma hızı yavaşlar. Yani meyvelerinizin kararmasını önlemek için limonlu suda bekletebilirsiniz. Limonu sevmiyorsanız portakal sürerek de kararmaların önüne geçebilirsiniz.
İstediğiniz kadar elmayı rendeleyin üzerine tozşeker koyun ve elmalar suyunu çekene kadar pişirin soğuduktan sonra poşetlere koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Dilimlediğiniz elmaları arada hafif boşluk kalacak şekilde dizin. Ortalama 6-7 gün içinde elmalar kuruyacaktır. Ancak her gün ters yüz etmeyi unutmayın. Bu sayede 2 tarafta eşit bir şekilde kurur.
Elma ile yapılan kurabiyeler dışında pekmezi, reçeli, elmalı keki, sirkesi, elmalı tartı, şerbetli tatlısı ve hatta elmanın kereviz ile salatası bile yapılır. Cevizle, tarçınla mis kokulu tadına doyulmayan elmalı kekleri yapılır. Elmalı kek severler ise kurabiyesini sevenler kadar düşkündür bu lezzete.
Elmayı buzdolabının meyve sebze çekmecesinde, üzerine hafif nemli kağıt havlu sererek saklayın. Unutmayın, biri bile azıcık çürük olsa, ürettiği etilen gazı sayesinde diğerlerini de hemencecik bozar.
İçin 5 ila 12 ay gibi bir süre boyunca 0˚Cile 3˚C sıcaklıkta %90-95 nem oranında saklanır diyebiliriz. Ancak elmaların iri olanları depolamaya dayanıklı değildir. Küçük olanları ise ekonomik değildir. Bu nedenle 55 ile 75mm çapında olan elmalar muhafaza edilmelidir.
Bütün elmayı yuvarlak çok ince dilimler halinde kesme tahtasında kesilir. İsterseniz yarım ay şeklinde de kesebilirsiniz. Çamaşır kurutma askısının üzerine sofra bezi örterek kurutursanız çok çabuk kuruyor. İyice kuruduktan sonra bez torbaya yada kavanoza koyarak kaldırılır.
Elma uygun koşullarda raf ömrü uzun olan bir meyvedir. Buzdolabında 2 hafta kadar rahatlıkla saklanabilir.
Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgilere göre; meyvelerin en dış katmanında yer alan hücrelerin yüzeyi su ve hava geçirgenliği düşük bir yağsı madde ile kaplı durumdadır. Bu madde hücreler tarafından salgılanarak hücrelerin dış hava ile olan temasını engelliyor.
Bunun için 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı limon suyu koyup bir karışım hazırla. Elmaları kurutmaya başlamadan önce bir sprey yardımıyla bu karışımı üzerine sık. Limonlu su, kararmalarını önleyecek ve daha hızlı kurumalarına yardımcı olacak. Yaklaşık 50 derecede 8 saat süreyle kurumaya bırakman yeterli.
Bir elma yaralandığında veya parçalara ayrıldığında, parçalanan kısım oksijene maruz kalır. Bu, elmanın etindeki polifenolleri oksitlemek için polifenol oksidaz (PPO) olarak bilinen bir enzimi tetikler. Enzim + oksijen + polifenol kombinasyonu elmadaki kararmaya sebebiyet verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri