“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
lakin fakat kelimesi kullanıldığı zaman konuşan kişi kelimeden öncesini onaylar ve fakat sonrasıda onun için bir seçenektir. bir cümle öbeğinin içerisinde ama yer alıyorsa kendisinden önce ki cümleciği olumsuzma anlamı katar. fakat ise kendisinden önce ki cümleciğin açıklaması niteliğindedir.
“ama, fakat, lâkin” aynı anlamlı bağlaçlardır. “yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” de bunlara yakın bağlaçlardır. “ama, fakat, lâkin, yalnız, ancak, ne var ki, ne yazık ki” bağlaçları, aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi, cümleyi birbirine bağlar.
Özellikle cümle içerisinde başka bir açıklayıcı etki yaratmak için 'ancak' kelimesi ön plana çıkar. Bir edat olması ile beraber bağlayıcı bir etki ile bağlaç yapısı da oluşturur. Bu doğrultuda günlük yaşamda birçok farklı cümle içerisinde kullanıldığını ifade etmek mümkündür.
Düşüncenin yönünü değiştiren ifadeler
Bir cümleyi olumsuzken olumlu, olumluyken olumsuz yapabilir. ancak, ama, fakat, lakin, rağmen, ne var ki, oysaki, halbuki gibi ifadelerdir.
İlgili 21 soru bulundu
'ancak' sözcüğü, 'fakat', 'ama', karşılığında kullanılmışsa; bağlaçtır: Çalışıyorlar, ancak olumlu bir sonuç alamıyorlar. Bu kapı ancak şu anahtarla açılır” [Kükey 2003: 335-336].
"Ancak" kelimesi, cümlenin akışını düzenler, birbirine zıt fikirleri ifade eder veya cümlenin anlamını sınırlar. Örneğin, "Hava dışarıda güneşli, ancak rüzgarlı." cümlesinde "ancak" kelimesi hava durumu ile ilgili iki farklı özellik arasındaki zıtlığı belirtir.
Bağlaçlar veya rabıt (bağlama) edatları; kelimeleri, kelime gruplarını veya cümleleri biçim veya anlam yönüyle birbirine bağlayan kelimeler: ve, veya, ile, ama, de (da), ancak, çünkü, eğer, hâlbuki, hem …
Birbirine bağlı olan iki ifadeyi ve bağlamak için kullanılır. İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Bununla birlikte diğer kelime sınıflarından kaymış olan şu kelimeler de bağlaç olarak kullanılır. Yalnız : Çoğunlukla zarf ya da sıfat olarak kullanılır. "Bu kalem ancak beş lira eder." (zarf), “Bu işe başlıyorum ancak bugün bitiremem." (bağlaç) Genellikle sıfat olarak kullanılır.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Fakat iki ayrı hüküm bildiren cümlelerin arasında bağlaç olarak kullanılır. Bu kelimenin ikinci anlamı ise yine de ve buna rağmendir.
Ancak ve ancak olarak bilinen bağlaç, matematik, psikoloji ve mantık gibi alanlarda kullanılan bir bağlaçtır. İki ifadenin arasında yer alan mantık bağlacını belirten bir ifade olarak kullanıldığı bilinir.
Anlam bakımından birbirine bağlı cümlelerden ikincisi, birinci cümlenin karşıtı olursa araya noktalı virgül konur. “ama”, “çünkü”, “fakat”, “öyleyse”, “ancak”, “oysaki” gibi bağlaçlarla birbirine bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
Oysaki, Hâlbuki, Ne var ki” Bağlaçları
“Ama, fakat, lâkin” aynı anlama gelen bağlaçlardır. “yalnız, ancak, oysa, oysaki, halbuki, ne var ki” bağlaçları da bunlara yakın anlamlıdır. Bu bağlaçlar genellikle aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi veya cümleyi birbirine bağlar.
NOT: TDK'nin 2000'de yayımladığı kılavuzda ancak, ama, lâkin, fakat, çünkü vb. gibi bağlaçlardan önce noktalı virgül kullanılmaktadır. 2005'te ise bu kullanım kılavuzdan kaldırılmıştır, son kılavuz olan 2012'de de böyle bir kullanım yer almamaktadır.
ile önermelerinin "ancak ve ancak" bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye çift yönlü koşullu önerme ya da " ancak ve ancak " önermesi denir ve " p ⇔ q " şeklinde gösterilir.
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
türkçe dilbilgisi kurallarına göre yanlış olan ve kullanılmaması gereken * bir kelime öbeği. "ve" takip eden cümlenin önceki cümleyle aynı paralelde olduğunu gösterir. "fakat" ise takip eden cümlenin önceki cümlenin olumsuzu olduğunu gösterir, o yüzden bu iki kelimenin birarada kullanılması mümkün değildir.
Cümleye amaç, koşul gibi anlamlar katar. UYARI:Yalnız, ancak, bir, tek gibi edatlar cümlede sadece anlamında kullanılırsa edat; fakat anlamında kullanılırsa bağlaç olur. Diğer Edatlar: Dek, değin, denli, beri, dolayı, ötürü, değil, mi , den önce, den sonra…
En çok kullanılan bağlaçlardan biri olan ''yani'' genellikle açıklama cümlelerinde yer alır. İlk cümlede yer alan ifadelerin ne anlama geldiği, ''yani'' kelimesinden sonra açıklanır. Yani kelimesinin yer aldığı örnek cümleleri detayları ile derledik.
Ancak: “sadece” yada “olsa olsa” anlamında kullanılırsa, “edat” olur. Ancak: “ama, fakat” anlamında kullanılırsa, “BAĞLAÇ” olur. Çok anlattım, ancak anlamadı. Ancak: “henüz, şu an” anlamında kullanılırsa, “ZARF” olur.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.
Türemiş bağlaçlar: üstelik, yalnız, ayrıca, anlaşılan, gerçekten, kısacası, örneğin gibi. 3. Bileşik bağlaçlar: nitekim veyahut veya yoksa sanki öyleyse, halbuki gibi.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri