Türkiye'de Adana yöresinde kozalaklarından acımsı tadı olan «andız pekmezi» yapılır. Antalya Manavgat'ta «andız pekmezi» ya da «enek pekmezi» yapılır.
Ülkemizde Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır.
Faydalı ve lezzetli doğal ürünler arasında yer alan bitkisel besinlerin en önemlilerinden biri de andız pekmezi olur. Kendine özgü tadı ve yüksek besin değeriyle bilinen ürün, Akdeniz yöresinde ve yüksek rakımlı bölgelerde özenle seçilen meyvelerden hazırlanır.
Her Bütçeye Uygun Organik Andız Pekmezi Fiyatları
Yüksek rakımlı yaylalarda yetişerek şifa kaynağına dönüşen andız pekmezi Arifoğlu tarafından sunulur.
Andız, servigiller familyasına ait bir ardıç türüdür.
İlgili 41 soru bulundu
Pekmez, üzüm, keçiboynuzu, dut, andız gibi meyvelerin ezilip ısı ile koyulaştırılmasıyla elde edilir. Uygun koşullarda saklanırsa uzun süre bozulmadan tadını muhafaza eder. Pekmezimizi uygun koşullarda saklamazsak her gıdada olduğu gibi bozulma gerçekleşir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Doğallığını tespit etmek için bir bardağa pekmez alındıktan sonra üzerine su ilave edilmelidir. Su dökülme esnasında pekmezin rengi suya karışıyor ve rengini suya veriyorsa gerçek pekmezdir. Ancak suyu dökerken pekmez dipte kalıyor ise bu durumda şekerden yapılmıştır.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
- Eğer şeker hastalığı gibi bir probleminiz varsa, andız pekmezini kontrollü olarak tüketmelisiniz. Çünkü andız pekmezi şeker hastaları için zararlı olabilir. - Andız pekmezinin yoğun bir yapısı olduğu için, aşırı miktarda tüketilmesi mide bulantısına ya da başka mide sorunlarına yol açabilir.
Andız pekmezi eşsiz bir öksürük şurubudur. Geçmeyen inatçı öksürükleri anında yok eder. *Gut hastalığını önleyicidir*Alerji, kaşıntı ve egzama, sedef hastalığına çok faydalıdır. *Kalbi ve damarlarını korur*Vücudumuzdaki biriken toksinleri dışarı atmamıza yardımcı olur*Bağırsak sistemi için oldukça faydalıdır.
Yapışkan andız otu Manisa ve Akhisar yöresinde daha çok bulunur. Akdeniz havzasında yol ve su kenarlarında da ona sıklıkla rastlayabilirsiniz. Manisa, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Mersin, Muğla, Antalya yapışkan andız otunun en yaygın olduğu şehirlerdir.
Andız otu yaz mevsiminin son ayında çiçek açmaya başlar. Çiçekleri yaklaşık 2 ay kadar dayanır. Sonbaharın ortalarında toplanması tavsiye edilir.
Andız, Kütahya ilinin merkez ilçesine bağlı bir mahalledir.
Bu sayede dökülme sorunu da önce yavaşlıyor, ardından da tamamen ortadan kalkıyor. Sadece bu yüzden bile günde bir yemek kaşığı kadar andız pekmezi tüketmek büyük önem taşıyor.
Andız pekmezinin antioksidan özelliği bulunur. Bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirirken vücutta biriken zararlı toksinlerin de dışarıya atılmasında yardımcı olur. Bu özeliği ile akciğerlerin temizlenmesinde de etkilidir.
Şaşırtıcı uyarı: Pekmezi yoğurtla birlikte yemeyin!
Ancak uzmanlar kalsiyum ve demir yüklü besin maddelerinin birlikte tüketilmesi durumunda vücuda bir katkı sağlamadan vücuttan atıldığını söylüyor. Bu durumda demir yüklü pekmezle kalsiyum deposu yoğurt bir araya geldiğinde vücuda hiçbir fayda sağlamıyor.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır.
Cityfarm'ın gıda mühendisi Nur Dündar anlatıyor: "Pekmez ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Pekmez soğuk etkisi ile donar bu ürünün bozulduğu anlamına gelmez,benmari usulü eritildiğinde 70 C su banyosunda çözülür ve kalite kaybı yaşanmaz."
Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Toplumumuzda sık karşılaşılan sorunlardan birisi de idrar yollarında yaşanan problemlerdir, andız pekmezi idrar yollarında oluşan iltihapları temizlemekte etkili bir yiyecektir..
Andız, ardıç ağacı olarak da bilinen andız ağacının meyvesidir. Andız pekmezi yapımında bir çam türü olan iğne yapraklı andız ağacının kozalağından, dallarından ve meyvesinden yararlanılır. Üzüm ya da keçiboynuzu pekmezinin aksine, acımtırak bir tadı vardır.
- Büyük tuvaletin yapımını da kolaylaştıran andız pekmezi bağırsaklardaki parazitleri azaltarak rahat dışkılama işlemi de sağlar. - Andız pekmezi düzenli tüketimde basur ve ishal gibi durumların yaşanması ihtimalinde azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri