DEA'de oral demir tedavisi ile hemoglobin 2-4 hafta içinde 1-2 g/dl artar. Bu nedenle tedavinin başlanmasından 2-4 hafta sonra bir kan sayımı istenmelidir. VIII. Uygun demir dozları verilmiş ve altta yatan neden düzeltilmiş ise anemi 2-4 ay içinde düzelecektir.
Başlangıç veya orta evrelerdeki kansızlığı ortadan kaldırmak için demir, B12 ve folik asit takviyeleri yapılabilir. Bu takviyeler oral yolla alınan haplar şeklinde olabileceği gibi enjeksiyon yöntemiyle de uygulanabilir. Tedavi hastanın durumuna göre genellikle 3-6 ay aralığında devam eder.
Demir Eksikliği Tedavisi Ne Kadar Sürer? Tedavi süresi yaklaşık üç aydır. İlk bir aylık tedaviden sonra kanda hemoglobin değerinin normal sınırlara gelmesi beklenir. Hemoglobin normal değere ulaştıysa ilacın dozu azaltılır ve azaltımış doz ile tedaviye 6-8 hafta daha devam edilir.
Aneminin en yaygın görülen türü demir eksikliği anemisidir ve geçici olabilmekle birlikte kronik halde alabilir. Kan tahliliyle ortaya çıkan kansızlık, ilaç ve çeşitli yöntemlerle tedavi edilebilir.
Spesifik bir tedavisi yoktur ve odak, altta yatan durumdur. Aplastik anemi: Hastaya kan nakli veya kemik iliği nakli yapılır. Orak hücreli anemi: Tedavide, oksijen desteği, ağrı kesici ilaçlar ve damar içi sıvı takviyesi yapılır. Bazen antibiyotik tedavisi, folik asit takviyeleri ve kan nakli gerekli olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Anemi nedeni, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde bozukluk ise, ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaçlar, vücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırır ve anemi belirtilerini azaltır. Anemi nedeni, kırmızı kan hücrelerinin ömürlerinin kısalması ise, hastalığa yönelik tedavi uygulanır.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir. Kanın hızlı bir şekilde yükselmesine yardımcı olan sebzeler olarak sayılabilir. Aynı zamanda meyvelerden dut, çilek, muz, kavun ve portakal da kanın yükselmesinde etkilidir.
Genetik bir hastalık olan orak hücreli anemi, kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit) anormal bir şekilde hilal (orak ) şeklini alarak küçük kan damarlarını tıkanması sonucu seri komplikasyonların geliştiği bir hastalıktır.
Anemi (Kansızlık) hemoglobin miktarının yaş ve cinsiyete göre dünya sağlık örgütü tarafından kabul edilen kriterlerin altında kalmasıdır. Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir.
Aneminin yol açtığı oksijen azlığı sadece iç organları ve kasları zorlamaz. Aynı zamanda ağrılar, duygu durum bozuklukları, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşmalar gibi sorunlara da yol açar. Aneminin sebebi tespit edildikten en kısa süre sonra tedaviye başlanmalıdır.
Kısa bir süre sonra da depolanmış demir tüketilmiş olur. Depolanmış demir bitince vücudunuz daha az alyuvar yapmaya başlar. Ürettiği alyuvarlarda normalden daha az hemoglobin bulunur. Demir eksikliği anemisi halsizlik, (kendini yorgun ve bitkin hissetme), nefes darlığı, göğüs ağrısı ve diğer belirtilere neden olabilir.
Uygun demir dozları verilmiş ve altta yatan neden düzeltilmiş ise anemi 2-4 ay içinde düzelecektir. IX. Hemoglobin normalleştikten sonra demir depolarını doldurmak için 3 ay daha demir tedavisine devam edilmelidir.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Demir eksikliğine bağlı anemi uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
İşte kansızlığın tedavisi için yaygın olarak kullanılan yöntemler: Beslenme Değişiklikleri: Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda, demir açısından zengin besinler tüketmek önemlidir. Kırmızı et, tavuk, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler ve kuru meyveler demir açısından zengin kaynaklardır.
Kan uyuşmazlığını engellemek için uygulanan, anti-D immunglobulin iğnesi, kalçadan ya da koldan yapılır. Uygulandığı bölgede enjeksiyona bağlı kızarıklık, ağrı, sertlik, şişlik ve kaşınma görülebilir.
Manisa Özel Grandmedical Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Güler Özcan Ülüş, 'halsizlik, çabuk yorulma, çarpıntı' gibi sorunlarla kendini gösteren kansızlığın (anemi), müdahale edilmediği takdirde ciddi hastalıklara neden olabileceğini söyledi.
Beta HCG kanda her zaman çok düşük düzeyde olan bir hormondur. Normal değeri 0-5 arasıdır. 5'in üzerinde ki değerler gebelik yönünden takip edilmeli. Serumdaki HCG düzeyi gebelik oluştuktan 8-10 gün sonra 25 ıU / ml ulaşır. Gebelik 1 haftalıktır.
Ailede diyabetli, kolesterol sorunu olan, tansiyon hastası ya da obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkikleri mutlaka yaptırılmalıdır. Sağlıklı bir genetik mirasa rağmen yaşam biçimi sağlıklı yaşam kriterlerinin dışındaysa, 45 yaşından sonra 3 senede bir mutlaka bu konuda tarama testleri yapılmalıdır.
Kanda bulunan hemoglobin proteinin normal seviyenin altına düşmesi veya alyuvarların sayısının azalması durumuna anemi (kansızlık) adı verilir. Aneminin tedavi edilmemesi vücutta bazı sorunlara yol açabilir. Anemi, aynı zamanda hipoksi denilen, dokulara yeterli oksijenin iletilemediği durumlara sebep olabilir.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyür ve kalp yetmezliği oluşabilir. Akciğerler de zorlanır ve nefes darlığı oluşur. Dokulara az oksijen gittiği için doku oksijensiz kalır. Bunun sonucunda tüm iç organlar ve kaslar yorulur, eller uyuşmaya başlar.
Anemi kimlerde gelişir? Herkeste görülebilir ancak şu guruplarda daha yaygındır: Kadınlar: Adet dönemlerinde ve doğumda kan kaybı nedeniyle anemi olabilirler. Özellikle adet kanaması fazla olan veya rahimde tümör gibi bir durumu olan kadınlarda görülür.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Folik asit, kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan bir vitamindir ve demir eksikliği anemisi olan kişilerin alması gereken önemli bir besindir. C vitamini ise demir emilimini artırır, bu nedenle demir eksikliği anemisi olan kişilerin beslenme planlarında C vitamini açısından zengin gıdaları tüketmeleri önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri