Yeni yönetmeliğe göre ruhsatında kamyonet olarak geçen ama arkalarında yolcu oturma koltuğu bulunan araçlar, bundan sonra vergi hesaplamalarında panel van olarak geçecek.
Panelvan, 3 - 5 metrelik kapalı kasa içi boş aracın içine yük koyularak taşımak için üretilmiş hafif ticari araçlardır. Yarı kapalı açık kasa olan kamyonette açıkta mal taşınırken bu modelde kapalı bir depo gibi içi boş bölüme yük taşınır.
Sınıf: N1 Sınıfı; Yük taşımasında kullanılan ve azami ağırlığı 3.5 tonu aşmayan motorlu araç (Kamyonet). Sürücü ve yanındaki oturma yerleri dışında başka oturma yeri de bulunabilen, sürücü bölümü gövde ile birleşik kamyonete panelvan denir.
Aracınız camlı van değil ise panelvan olarak tanımlanır. Camlı ve multispace ise kapalı kasa kamyonet olarak sınıflandırılır. Kamyonet olarak anıldıgında yük hacmine, panelvan olarka anıldıgında ise, motor hacmine göre sınıflandırılırlar.
Ayrıca küçük olmalarına rağmen yük taşımaya elverişli geniş bir iç hacme sahip olmaları da bu araçları kullanışlı bir hale getiriyor. Panelvan, minivan, minibüs ve kamyonet gibi araçlar hafif ticari araç sınıfına giriyor.
İlgili 38 soru bulundu
Bir aracın otomobile dönmesi için sadece fabrikadan otomobil olarak üretilmiş olması gerekmektedir. Sonradan N1 sınıfı panelvan kamyonetten M2 sınıfı minibüs araçlardan bir koltuk sökülerek veya araç koltuk söküm projesi yapılarak otomobile dönmesi mümkün değildir.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
Öncelikle ruhsatta sol orta kısımda "Araç Sınıfı" bölümüne bakmak gerekir. Eğer "M1" yazıyorsa "otomobil" sınıfına dahildir ve 2 yılda bir vizeye girer. Bu anlamda örneğin Fiat Fiorino Panorama'lar binek otomobil sınıfına girer. Eğer "N1" yazıyorsa, bu durumda araç "kamyonet" ruhsatlıdır ve yıllık vizeye girer.
Kapalı kasa kamyonet olarak imal edilen araçların, bazı ameliyelere tabi tutularak koltuk eklenmek suretiyle binek otomobile çevrildiği ve binek otomobil olarak kullanıldığına bilinen bir uygulamadır.
1.3.1- N1 kategorisi araçlar: Azami kütlesi 3,5 tonu aşmayan, motorlu yük taşıma araçlarıdır.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor. Değişen kanunlara göre, artık minibüsler için önce B sınıfı ehliyet almak ve sonrasında D1 sınıfı için başvurmak şart koşuluyor.
Fiat ticari araçlar: İtalyan üretici Fiat'ın hafif ticari araçları Fiat Fiorino ve Fiat Doblo da ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor.
Hafif Ticari Araç Nedir? Hafif ticari araç, ağırlığı 3,5 tonun altında olan ticari araç türlerini ifade ediyor. Minibüs, minivan, panelvan ve kamyonet gibi araçların oluşturduğu hafif ticari araç sınıfı, ağır ticari araçlara kıyasla küçük olmalarına karşın geniş bir iç hacme sahip oluyor.
Kamyonet, panelvan, minivan ve minibüs gibi araçların da hafif ticari araç sınıfında yer aldığını söylemek yanlış olmaz.
Ruhsat belgesi, aracın özelliklerini ve araç sahibinin kişisel bilgilerini içeren iki yapraklı dört sayfadan oluşur. Özelliklerin yer aldığı sayfada aracın markası, modeli ve tipiyle beraber motor ve koltuk sayısı bilgileri yer alır. Bu sayfa üzerinde araç muayenesi numarası da bulunur.
Ruhsatta paket yazar, opsiyon paketleri yazmaz. Detaylı halleri şase numarası üzerinden servisten öğrenilebilir veya iletişim hattından o yıla ait broşür istenir, gelen broşür ile araç karşılaştırılır.
ÖTV si %4 olanlarda Kapalı Kasa Kamyonet yazar. Çift sıra koltuk ibaresi ve Camlı Van ibaresi olmaz. Eğer bu araçlara sonradan koltuk konulmuşsa ve camlar açılmışsa muayeneden geçemez.
AKS ARALIĞI 3.20 METRE VE ÜZERİNDE OLAN HER TÜRLÜ 2 AKSLI ARAÇ 2. SINIFTIR. (MİNİBÜS, KAMYONET, OTOBÜS VB.)
M1 Sınıfı: Sürücü dışında en fazla sekiz kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar. M2 Sınıfı: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 ton'u aşmayan, motorlu araçlar.
– Araç Ruhsatı (Tescil Belgesi veya Trafik Belgesi):
Aracın marka, model, renk, motor numarası, şasi numarası gibi özelliklerinin ve aracın kayıtlı olduğu sürücüye ait bilgilerin bulunduğu belgedir.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Renault'nun yeni hafif ticari aracı, yeni Mercedes-Benz Citan ile birlikte son 12 ayda pazara sunulan 14 hafif ticari araç arasında en iyi hafif ticari araç olarak kabul edildi.
Gelir İdaresi Başkanlığı Araç Vergisi Yüksekliği
2006 model Doblo var kamyonet ruhsatlı, kullanım şekli hususi olarak geçiyor ruhsatta.
şimdi kategorizasyon kamyonet-otomobil ve ticari-hususi şeklinde oluyor. kamyonet otomobile çevrilemez. ancak ticari araç hususi yapılabilir. ayrıca bahsettiğiniz aracı otomobil olarak kulanacaksanız arka koltuk yoksa taktırıp ruhsata işleterek kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri