Doğal Taş, ölümsüz bir malzemedir. Doğada neredeyse hazır halde bulunmaktadır. En bilinen örnekleri mermer, granit, travertendir. Ayrıca kuyumculuk sektöründe de kullanılan, doğadan elde edilen doğal taşlar mevcuttur.
Doğal taş sektörü kapsamı içinde başta mermer olmak üzere granit, siyenit gibi plütonitler (Derinlik kayaçları), bazalt, andezit gibi volkanitler olabileceği gibi kumtaşları da sektörde kullanılabilmektedir.
Endüstriyel anlamda “mermer”; kesilip parlatılabilen her cins taş mermer olarak kabul edilmektedir. Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o taşın mermer olarak kabul edilmesine kafi gelmektedir.
Grub Madenler” sınıfında “Mermer, Dekoratif Taşlar Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar” tanımlaması ile verilmektedir. Bu nedenle mermerlerin kendi içerisinde daha detaylı olarak sınıflandırılmasında yarar bulunmaktadır.
Doğal Mermer
Mermer kalker olarak anılan kireçtaşının metamorfizma geçirmesinden oluşmuş sert bir kayaçtır. Bu genel metamorfizma, oldukça derinlerde şiddetli basınç ve sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Mermerin esasını oluşturan kalker kalsit kristallerinden oluşmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Mermer Oluşumu
Çoğu mermer, yer kabuğunun geniş alanlarının bölgesel metamorfizmaya maruz kaldıkları yakınsak plaka sınırlarında oluşur. Bazı mermerler, sıcak magma tabakasıyla kireç taşı veya dolomitin temas etmesiyle oluşur.
Mermer ve granit genel olarak ele alındığında, jeolojik yapıları itibariyle doğal taş olarak tabir edilen grupta yer alan iki doğal malzemedir.
Başkalaşım kayaçları ya da metamorfik kayaçlar, magmatik ve tortul kayaçların çeşitli etkilerle (örneğin basınç, sıcaklık) değişime uğraması sonucu oluşurlar. Mermer, başkalaşım kayaçlarına bir örnek olarak verilebilir.
Sadece mermer, organik taş çeşitlerinden biridir ve diğer özelliklli yarı değerli ve tam kıymetli taşlara göre çok daha azca özelliktedir. Mermer kalitesi, özellikleri ve çeşitleri de önemlidir ancak maksimum ilgi gören yarı değerli ve tam değerli taşlardır.
Metamorfik kayaç kategorisinde bulunan hakiki mermer, oldukça serttir ve dış etkenlere karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda bu taş kesilebilir, şekil verdirilebilir ve parlatılabilir özelliktedir. Dolayısıyla mermerin hem yüzey kaplamalarda kullanımı hem de çeşitli dekoratif eşya yapımı mümkündür.
Doğal yapı taşı: Doğada mevcut püskürük, tortul, başkalaşmış kayaçlarda açılmış taş ocaklarından çıkarılan, homojen, atmosfer etkilerine dayanıklı, petrografik ve teknolojik özellikleri bakımından yapı işlerinde kullanılmaya elverişli taştır.
Mermer, oluşması milyonlarca yıl alabilen bir doğal taştır
Bir metamorfik kayaç olan mermer kalker ve dolomittik kalkerlerinin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelir. Yapısının %75'inden fazlası kalsiyum karbonattan oluşur. Mermerin doğada oluşumu milyonlarca yılı bulabilir.
Kuvars, yüksek derecede dayanıklı bir malzemedir. Silis minerallerinin sıkışmasıyla oluştuğu için çizilmelere, lekelere ve darbelere karşı daha dirençlidir. Mermer ise daha yumuşak bir taştır ve çizilebilir ve lekelenebilir. Bu nedenle, mermerin yüzeyi daha fazla bakım gerektirebilir.
Pek çok çeşit, renk, desen ve kalitede mermer çıkarılan Türkiye'de, rezervin büyük bölümü Afyonkarahisar, Balıkesir, Muğla, Eskişehir, Denizli, Elazığ, Tokat, Çanakkale, Konya, Bilecik ve Kırşehir'de bulunmakta, yoğunlukla bu illerde faaliyet gösteren çoğunluğu küçük ve orta ölçekli pek çok işletmede, doğal taş/mermer ...
Bir taşın doğal, değerli ve orijinal olup olmadığını anlamanın garanti yolu laboratuvar incelemesinden geçirilmesidir. Taş bilimi alanında uzmanlaşmış kişiler, taşları çeşitli kriterlere göre değerlendirerek sertifikalar. Böylece saf doğal taş ile yapay / sentetik taş birbirinden kolayca ayırt edilir.
Mermer, metamorfik hareketlerin zamanla oluşturduğu kireçtaşının ısı ve basınca maruz kalmasıyla oluşur. Çoğunlukla mineral kalsitten (CaCO 3 ) oluşmakta ve genellikle kil mineralleri, mikalar, kuvars , pirit , demir oksitler ve grafit gibi diğer mineralleri de içerir .
Ilık su ve amonyaksız sabun karışımını küçük bir kovaya koyunuz. Temiz bir mikro fiber bezi bu karışıma batırarak ıslatınız ve mermer zemine uygulayınız. Leke çıkarma işleminde fırçadan yardım alınız ve hafif baskı uygulayınız. Leke çıkartma işleminizin ardından yüzeyi su ile temizleyiniz ve kurulayınız.
Türkiye genel olarak Alp-Himalaya dağ kuşağı üzerinde bulunduğu için doğal olarak mermer yatakları yönünden oldukça zengindir. Özellikle Batı Anadolu'da Menderes, Menteşe, Kazdağ, Istıranca, İç Anadolu'da Kırşehir, Doğu Anadolu'da Bitlis masifleri, Elazığ ve çevresi oldukça zengin mermer yataklarına sahiptir.
Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.
Mermerin bilimsel ve ticari olmak üzere iki ayrı tanımı yapılmaktadır. Bilimsel tanım: Başkalaşım (metamorfizma) süreci geçiren ve başkalaşımın izlerini taşıyan kalker dolomit gibi karbonat bileşimli kayaçlara mermer denilir.
Mermer genel olarak beyaz ve kırmızı bir renge sahip önemli bir madendir. Ancak yabancı maddelerin araya girmesi ile sarı, pembe, mavimtırak, esmerimsi ya da siyah gibi farklı renkler üzerinden şekil alabilmektedir.
Dünyadaki mermer rezervinin yaklaşık %40'ı Türkiye'de bulunmaktadır. Bilecik ili çeşitlilik gösteren sektör yapısıyla beraber mermer sektöründe 47 ocak ve 41 fabrika işletmesi ile Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.
Mermer granite göre daha yumuşaktır çünkü farklı oluşum evrelerine sahiptirler, granit oluşum evresini geç tamamladığı için daha sert ve geçirgenliği daha azdır mermer ise daha yumuşak olmasından dolayı leke tutar ve çizilir.
Mermer mi daha sağlam granit mi diye düşünenler için granit malzemenin çizilmez derece de sert bir malzeme olduğunu, magmatik yapıda biriken kristallerden meydana gelmesi ve yüksek ısıya dayanıklı olmasından dolayı granitin daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz.
Doğal taş türleri arasında en bilinen ve en çok tercih edilen mermer; her ne kadar sert ve cilalı bir yüzeye sahip olsa da: zaman içerisinde farklı deformasyonlara maruz kalabilmektedir. Özellikle beyaz veya açık renkli mermer yüzeylerinde sarı lekeler veya pas lekeleri oluşabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri