Hastalığın etiyolojisi tam olarak bilinmemektedir. Ani ölüm sendromu, karbonhidrat metabolizması ve laktik asidozise bağlı olarak gelişen hücre zarı bütünlüğünün kaybolması, hücre içi elektrolit dengesinin bozulması, stres ve sonuç olarak da kalp ritim bozukluklarının oluşmasıyla ilişkilendirilebilir.
Hayvanların ışıksız, havasız, pis, yerlerde tutulması , yemlerinin yeterince ve zamanında verilmemesi de hastalıklara sebep olur. Böylece kümes de her türlü hastalık kolayca yayılır. Ülkemizde çok yaygın olan bir hastalıktır. Daha çok genç hayvanlarda görülür.
Tavuğun zehirlenmelere neden olmasının sebebi Camplyobacter ve Sallmonella adı verilen iki tip bakteriden kaynaklanmaktadır. Bu her iki bakteri kırmızı et, pastörize olmamış süt, tavuk ve yumurtada bulunmaktadır. Bu iki bakteri tavuğun bağırsağında ve diğer çiftliklerde bulunan diğer kümes hayvanlarında bulunmaktadır.
Bunun için de bol bol sıvı alması çok önemlidir. Bol bol sıvı alarak vücutta ki toksin maddelerden uzaklaştırılır ve aynı zamanda tavuk zehirlenmesine bağlı olarak vücutta oluşan serbest radikallerin de dışarı atılmasını sağlar. Bundan ötürü tavuk zehirlenmesi yaşayan bir kişi bol bol sıvı alması gerekir.
Newcastle hastalığı, Epidemik Tremor Hastalığı, Marek Hastalığı, Botulismus, Selenyum ve E vitamini eksikliği, zehirlenmeler ve metal zehirlenmeleri kanatlı hayvanlarda sinir sistemi bozukluklarına, felç ve ölüme neden olabilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Sakal, ibik ve gözlerin çevresinde karakteristik olarak ödem ve siyanoz şekillenir. Glottisteki ödem boğulma ile sonuçlanan solunum güçlüğüne neden olur. Solunum güçlüğüyle birlikte burun deliklerinden grimsi kanlı bir eksudat gelir. Hayvanlarda ani bir ürküntü olduğu takdirde kitle halinde ölümler meydana gelir.
Marek hastalığı (MH) tavukların çok bilinen ve çok incelenen tümoral ve öldürücü bir viral enfeksiyonudur. Bütün dünyada yaygın olan hastalık periferal sinirler, eşeylik organı, iris, iç organlar, kas ve deride lenfoproliferatif sonu oluşan tümorak bozukluklar ve ölüm ile karakterizedir.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Yemekten sonra en az iki kişi hemen hemen aynı anda kusma, ishal veya mide bulantısı gibi semptomlar gösteriyorsa, gıda zehirlenmesinden kesinlikle şüphelenilir. Gıda zehirlenmesinin süresi oldukça kısadır. Sadece birkaç saat ile en fazla iki ila üç gün arasında değişir.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Gıda zehirlenmesi genellikle 1-3 gün sürer ancak bakterinin türüne, enfeksiyonun şiddetine ve kişinin genel sağlık durumuna bağlı olarak bir haftaya kadar devam edebilir.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Bu yemler: Mısır, arpa, buğday, pirinç, pamuk tohumu, soya fasulyesi, yer fıstığı, fındık, ayçiçeği tohumu gibi maddelerdir. Bunlardan yapılan karma yemlerde mantarlar gelişir. Mantarlar da mikotoksin yapar.
Halk dilinde tavuk vebası veya kuş gribi influenza grubu virüs ile oluşan solunum ve sinir sistemi belirtileri ile görülen kanatlı hayvanların hastalığıdır. Doğal kaynak, göçmen su kuşları özellikle yeşilbaşlı su ördeğidir. İnfeksiyonu taşır ama ölmez.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Hem yetişkin, hem de yetişkinliğe kadar takip edilen bir günlük civcivlerde yapılan araştırmalar, sirkenin bakterilere, özellikle de salmonella ve E.coli'ye karşı etkinliğini göstermiştir . Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır.
Gıda zehirlenmesinde hayvan kendiliğinden kusabilir, ishal olabilir, halsizdir. Böyle bir durumda hayvanı kusturmalıyız. Bunun için de yarım çay bardağı ılık suya iki çorba kaşığı tuz ya da karbonat atıp içirmek gerekir.
Probiyotik içeren besinler alın
Laktoz intoleransı bulunmuyorsa özellikle yoğurt, gıda zehirlenmesi vakalarında en çok tercih edilen besinlerin başında gelir. Antibakteriyel ve probiyotik özelliği sayesinde gıda zehirlenmesine sebep olan bakterilerle mücadele eder.
Besin zehirlenmesi genellikle iki üç gün içinde kendiliğinden geçer. Bu sürede bol miktarda su ve sıvı alınmalıdır.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Listeria monocytogenes: Bu bakteri çevrede yaygın olarak bulunan oldukça dayanıklı bir bakteridir. Donma derecesine yakın sıcaklıklarda bile üreyebilir. Listeria monocytogenes'in neden olduğu besin zehirlenmelerinin büyük çoğunluğu çiğ et, tavuk, dondurulmuş besinler, peynir ve krema kaynaklıdır.
Tüm bu önerileri genel hayatınızda dikkate alabilirsiniz ancak yukarıda da söylediğimiz uyarımızı yineleyelim: Tavuk zehirlenmesi çok ciddi bir gıda zehirlenmesidir.
Marek Hastalığı
Bu hastalık daha çok kanatlıların iç organlarında tümörler oluşturarak kısa süre içerisinde öldürmesi ile bilinmektedir. Hava, yem, ekipman gibi araçlar üzerinden bulaşabilir ve diğer hayvanlara taşıyabilir. Bu hastalığa yakalanan tavukların ilk olarak ayaklarında ve kanatlarında felç görülür.
Kırmızı tavuk gece biti evcil kümes hayvanlarında özellikle de yumurtacı tavuklarda görülen bir gece biti . Yani gece ışıklar kapanıp hayvanlar istirahete geçtikleri zaman inlerinden çıkarlar ve tavuklara göç ederler . Bu şekildeki beslenme yöntemlerinden dolayı geçici ama konakçı zorunlu türler olarak tanınırlar .
Salmonella gallinarum tarafından meydana gelen, çok bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır. Hızlı ve yavaş seyreden iki formda görülür. Kahverengi hatlar, beyaz hatlara göre salmonellaya çok daha fazla duyarlıdır. Hastalık ya direkt ağızdan yada indirekt anneden yavruya (dikey bulaşma) geçerek bulaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri