Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Hepimizin bildiği klasik mantı hamurunu hazırlayıp açarak işe başlayalım. Buzlukta uzunca bir süre dayanmasını istediğimiz için bu hamurun içerisinde yumurta, yoğurt, süt gibi gıdalar kullanmamaya özen gösteriyoruz. Aksi takdirde buzlukta dayanma sürelerini azaltmış ve lezzetlerini bozmuş oluruz.
Soğuk su ya da buz kalıplarıyla yoğurulan hamurlar aşırı maya'ya tutulmadan dolapta 3-4 gün saklanabilir. Hamur ne kadar çok mayalanırsa o kadar çabuk çürüme yapar.
Mayasız hamur ne kadar dayanır? Yapmamız gerekenler çok basit mayasız hamur buzdolabında ya da buzlukta ağzı iyice kapak olarak 1 hafta, yaş mayalı hamur sadece buzdolabında 2 gün, toz mayalı hamurumuz ise 3 gün yine buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilebilmektedir.
Ardından kurabiye hamurunuzu silindir bir rulo şekline getirin ya da bezelere bölün. Streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve buzluğunuza yerleştirin. Bu şekilde hazırladığınız kurabiyenizi 3-4 aya kadar buzlukta saklama şansına sahipsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Derin dondurucuda aklınıza gelen her şeyi saklayabilirsiniz. Meyve, sebze, et, balık, tavuk, peynir, süt, anne sütü ve hatta mayalı hamur dahi dondurucuda saklanabilir.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır. Bunun için karbonat veya kabartma tozlu hamurunuzu hazırladıktan sonra karbonatın/kabartma tozunun oluşturduğu karbondioksit kaçmadan en kısa sürede pişirilmesi gerekmektedir.
Eğer aksamdan yoğurmak istemiyorsanız oda sıcaklığında 45 dakika mayalandırabilirsiniz ama aksamdan yoğurunca muhteşem puf puf oluyorlar.
Manti hamuru dolapta bekler mı? Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Yanlardan merkeze doğru unu toplayarak karışımı hamur haline getirin. Hamurunuz iyice özleşene kadar yaklaşık 15 dakika yoğurun. Hamurunuzu iki parçaya ayırıp yuvarlayarak beze yapın. Üzerini nemli bir bezle örttüğünüz hamurları mayalanması için bir kenara alın ve 20 dakika dinlendirin.
Mantı Nasıl Saklanır? Mantı buzdolabında nasıl saklanır? Mantılarınızı Koroplast Kilitli Poşete koyun ve ağzını sıkıca kapatın ve buzdolabına yerleştirin. 3-5 gün içerisinde tüketilmelidir.
Bir tepsiye un serpip hazırladığım mantıları iç,ine atalım ve buzdolabına soğumaya bırakalım.. En az yarım saat soğuduktan sonra buzdolabı poşetine koyalım ve kullanmak isteyeceğiniz zaman poşetten çıkarıp suyun içine atıp haşlayalım. Afiyet olsun.
Fırından çıkarılmış ve soğumaya bırakılmış mantılar daha sonra belirli kaplara veya poşetlere konularak dondurucuda saklanmalıdır. Mantıların etli ve içli olmasından dolayı fırınlama işleminden sonra uzun süre sağlıklı koşullarda muhafa edilebilmesi için dondurucuya yerleştirilerek saklamak gerekmektedir.
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hamurun bozulduğu nasıl anlaşılır? Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir. 1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz.
Kuru bir ortam da saklayın. Direk güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Dilerseniz buzdolabında saklayabilirsiniz.
Hamurdan çıkılır.Eller yıkanır,kurulanır. Hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek hamur toparlanır. Daha sonra hamur poşetlere ayrılır.Derin dondurucuya kaldırılır.
Eğer kabartma tozu suyun içinde köpürüyorsa bu kabartma tozunun taze olduğunu gösterir. Ancak köpürmüyor ve kabarcıklar oluşturmuyorsa kabartma tozunuzun bayatladığı hatta bozulduğu anlaşılmalıdır.
Mayalı hamur, pek çok lezzetli yiyecek yapımında kullanılabilir. Artan mayalı hamurunuzla farklı tarifler deneyebilirsiniz. Ekmek kızartması, pizza, focaccia, kruvasan, çörek, bagel, kanepeler, çıtır ekmek ve çörek çubukları yapabilirsiniz.
Dondurulmuş hamur nasıl çözülür? Tarifinizi yapmadan 1 saat kadar önce mayalı hamurlarınızı buzluktan çıkarıp ve oda sıcaklığında çözülüp mayalandırılmasını sağlayın. Ardından pişirip afiyetle tüketebilirsiniz.
Oda sıcaklığında dinlenme süresi boyunca ekşi mayada doğal olarak laktik asit bakterileri ve maya gelişerek hamurun pişirilmesini mümkün kılar. Sonuç, nemli bir kırıntıya ve gevrek kabuğa sahip lezzetli pişmiş ürünlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri