Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir. Bacak ağrısı nedenleri arasında travma, gebelik ve çocukluk döneminde görülen büyüme atakları da bulunur.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Bacak ağrısı, çoğunlukla uzun süreli ayakta kalma gibi aşırı kullanma ve yıpranma ile eklemler, kemikler, kaslar, bağlar, tendonlar, sinirler veya diğer yumuşak dokulardaki yaralanmaların sonucu olarak ayak bileği ve bel arasındaki bölgede hissedilen ağrı ve sızı hissetme durumudur.
Ağrıları hissettiğiniz anda birkaç adet buz küpünü veya bir adet buz aküsünü havluya sarın. Bacağınızda ağrı hissedilen yere masaj yaparak 15 dakika uygulayın. Gün içinde 3 veya 4 defa uyguladığınızda, ağrılarınızın dineceğini göreceksiniz. Özellikle iltihap kaynaklı ağrılar için soğuk uygulama uygundur.
Kısa mesafeli yürüyüşlerde bacaklarında ağrı hisseden, dinlenme sırasında dahi ağrı yaşayan, bacak ve ayaklarında soğukluk, solukluk gibi belirtileri olan kişiler mutlaka bir kalp ve damar hastalıkları uzmanına görünmeli.
İlgili 35 soru bulundu
Çoğunlukla bacaklarda ve kollardaki kemiklerde ortaya çıkan kemik kanseri, bacakta uyluk kemiğinin bir bölümünde, dize yakın alt bacak kemiğinde ya da kolun omza yakın olan bölümünde sıklıkla görülür. Nadiren de olsa kalça kemiği (pelvis), omuz ya da çene gibi farklı kemiklerde de kemik kanserine rastlanır.
Kol ve bacak ağrıları: Yaşadığımız stres veya gerginlikler esnasında bazen kaslarımızı sıkarak kendimizi sakinleştirmek isteriz bu da daha sonrasında kollarımızın ve bacaklarımızın ağrımasına yol açar.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Hava sıcaklıkları ve nem oranının yüksek olduğu bu dönemlerde sabah tutulmaları veya oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ağrılar görülebilir. Bu ağrılar genellikle uzun süre aynı pozisyonda oturmanın veya yatmanın vücudumuzda oluşturduğu baskının sonuçlarıdır.
Hemen hemen her insan hayatının bir bölümünde bel ve bacak ağrıları yaşar. Söz konusu ağrılar genellikle çok önemsenmez ve çoğunlukla kendiliğinden geçer. Fakat bu bel ve bacak ağrılarının altında bel fıtığı ya da siyatik gibi nedenler yatıyor olabilir. Bu yüzden teşhis ve tedavi için bir doktor kontrolü gereklidir.
-Kol ve Bacak Ağrılar: Gün içerisinde yaşanan olumsuz olaylar ve strese girmeye sebep olan durumlar kol ve bacak kaslarının gerilmesine böylece ağrıların oluşmasına sebep olur. Stres anlarında kollarımı ve bacaklarımızı sıkarak kendimizi tutmaya çalışmamızda ağrıların sebeplerinden biridir.
Kadınlarda görülen rahim ve idrar torbası sarkması, idrar kaçırmaya ya da uzun süreli bel ve bacak ağrılarına neden olabiliyor.
kalp rahatsızlıği belirtilerinden bir diğeri de bacak ve ayaklarda şişmedir. Özellikle kilolu kadınlarda sık gözlenen bu bulgu çoğunlukla önemsenmiyor. Ancak özellikle her iki bacakta gelişen, bastırınca iz bırakan ve cildi geren şişkinlikler kalp yetersizliğini işaret edebiliyor.
Yatınca olan bacak ağrısı birçok nedenden olabilir. Ancak genellikle arter yani atardamarda pıhtı ya da daralmaya bağlı olan ağrılar dinlenmekle geçerken, toplardamarda olan ağrılar yatarken daha çok artmaktadır. Hastalar genellikle ayaklarını yukarı kaldırarak rahatladıklarını ifade etmektedir.
Gerilmeler: Baldır kaslarınızı aşırı gerdiğinizde baldır kası suşu oluşur. Şiddetli aşırı germe, yırtık bir baldır kasına neden olabilir. Tendinit: Tendonlar, baldır kaslarınızı bacağınızdaki kemiklere bağlar. Tendinit (tendon iltihabı) baldır kasınıza baskı uygulayabilir veya kasın çalışmasını ağrılı hale getirebilir.
Varis rahatsızlığı genellikle ilk senelerde kişiye sadece görsel manada bir sıkıntı yaratıyor olsa da hastalık ilerledikçe kişinin sürekli olarak bacak ağrılarını yaşamasına sebep olacaktır. Venöz yetersizliğin gelişmesi ile kişinin bacaklarında ağrı olmasının yanı sıra aynı zamanda şişlik ve morluklarda oluşabiliyor.
Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Genel olarak eklem ve kas ağrılarına neden olan romatizma, bacaklarda da aynı şekilde kendini göstermektedir. Sabahları artan eklem sertliği, bacakları hareket ettirirken hissedilen ağrı ve bacak kaslarında güçsüzlük şikayetleri sıklıkla görülmektedir.
Kısmen evet. Soğuk ve yağışlı hava eklem ağrılarına yol açan hastalıkların asıl nedeni değildir, ama romatizmal veya kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları soğuk ve nemli havalarda artar. Yani soğuk ve nem, hastalığa neden olmaktan ziyade ağrıyı artırır.
Bacağa yayılan ağrı “siyatik” olarak bilinir. Siyatik genelde bel fıtığına bağlı bir belirtidir. Siyatik, aynı adlı siniri oluşturan bir veya birkaç sinir üzerindeki baskı, kalçadan bacağa ve bazen ayağa kadar inen ağrı, yanma, karıncalanma ve uyuşukluğa neden olabilir.
Tek taraflı bacak ağrısı neden olur? Tek taraflı bacak ağrısının en yaygın nedenleri: Burkulma, incinme, tendon iltihabı, kemik kırığı, eklem romatizması, osteoartrit, varis, derin ven trombozu, periferal arter hastalığı, bel fıtığı gibi sorunlar bacak ağrısına neden olabilir.
İç tabaka, sinir köklerine baskı yapabilecek şekilde çıkıntı yapar. Bel fıtığı ağrısı genellikle bel bölgesinde başlar ve omurga boyunca yayılabilir. Ağrı genellikle bacağın arkasında veya yanında hissedilir ve bu bölge boyunca bacak, kalça, uyluk veya ayak bileği gibi bölgelerde yayılabilir.
Sodyum ve potasyum vücudumuzun temel mineralleridir. Herhangi bir nedene bağlı olarak potasyum veya sodyum eksikliği olduğunda vücutta yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları olabilir. Ayrıca kol ve bacaklar başta olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde kramplar ortaya çıkar.
Geceleri, vücut kendisini dinlenmeye çektiğinde, günün vermiş olduğu yorgunluk ya da çeşitli hastalık belirtilerinden dolayı bacak ağrıları artmaya başlar. Bacaklarda hissedilen ağrı ile kas ağrıları birbirine karıştırılmamalıdır. Kas ağrıları yorgunluğa bağlı ağrılardır ve sadece yorgunluk sonrası hissedilir.
Solunum düzenlenmeli ve beden gevşetilmeli: Panik atak esnasında nefes sayısı artar, ama derinliği azalır. Yani kişi sık ve yüzeysel nefes alır. Bu atağa sebep olan mekanizmaları daha da şiddetlendirir. Ayrıca kaslarda aşırı kasılma, cilt ısısında düşme gibi belirtiler yaşanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri