Okulomotor sinirin pupillalara gönderdiği parasempatik sinirlerin efferent yollarında veya sempatik sinir yollarında meydana gelen bozukluklar sonucunda ortaya çıkar. Bazı psikotik ilaçların da bir etkisi olarak meydana gelebilir. Anizokori, Adie sendromu denilen bir hastalığın seyri sırasında da ortaya çıkabilir.
Anizokori ciddi göz içi veya kafa içi lezyonlar neticesinde oluşabilmektedir. Anizokori görmenin aferent yol bozukluğunda değil eferent yol bozukluğunda oluşur. Fizyolojik anizokori normal nüfusun yaklaşık olarak %40'ında 0.4-1.0 mm olarak bulunabilir. Ancak 1.0 mm'nin üzerinde fizyolojik anizokori çok nadirdir.
Her iki pupilla çapı arasında 0,1 mm'den fazla fark bulunmasına anizokori adı verilir. Pupilla büyüklükleri arasında boyut farkının bulunması fizyolojik ve patolojik sebeplere bağlı olabilmektedir. Bu sebeple anizokori etiyolojisini saptamak için pupillanın ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Pupillanın inervasyonu otonom sinir sistemi ile olmaktadır. Parasempatik uyarı miosise, sempatik uyarı ise midriazise neden olur. Pupillanın normal çapı 1mm ile 8mm arasında değişmektedir. Işık Refleksi'inde afferan kol optik sinirden, efferen kol ise okülomotor sinirden geçer.
edilen bir reflekstir. Omurilik ile omurilik soğanı da merkezi sinir. sistemindeki diğer refleks merkezleri olarak görev.
İlgili 15 soru bulundu
N. opticus: Görme siniri olan n. opticus, retinada bulunan hücrelerin uzantıları şeklinde başlayarak discus nervi optici bölgesinde birleşir ve göz küresini terk eder.
Nervus opticus (optik sinir), nervi craniales (encephalici) olarak bilinen 12 kafa çiftinin ikincisidir ve retinadan beyne görme bilgisini taşır.
Orta beyin beynin refleks merkezidir. Orta beyin görme ve duyma olaylarında refleks kontrol merkezi olarak görev yapar. Arka beyinde kendi arasında 3 alt başlıktan oluşmaktadır.
PUPİLLA REFLEKSLERİ
Pupillayı küçültmeye yönelik emir, beyindeki Edinger-Westphal çekirdeği isimli bir merkezden her iki pupillaya eşit olarak gelir. Bu merkeze ışık uyarısı, gözden başlayan ve korpus genikulatum lateraleye gelmeden önce optik traktüsten ayrılan özel sinir lifleri aracılığı ile iletilir.
Işık reaksiyonunda çok aydınlık olmayan bir odada, hasta karşıda sabit bir noktaya bakarken göze lateralden ışık yaklaştırılarak pupillanın küçülmesi (miyozis) kontrol edilir. Bu yolun aferenti optik sinir (II), eferenti ise okulomotor sinir (III) olduğundan her iki yolun da sağlam olması gerekir.
Horner sendromunda da anizokori kendiliğinden ortadan kalkabilmektedir. Ancak gözde dejeneratif etkilere sahip olan rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan anizokori rahatsızlığında tamamen iyileşme oldukça zordur.
Genellikle, belirgin bir nedeni olmadan bir göz bebeğinin diğerinden 1,0 mm'den daha az büyük olduğu anizokori vakalarına basit anizokori,, iyi huylu anizokori veya fizyolojik anizokori adı verilir..
Anizokori tek bir pupillanın dilatasyonu veya konstruksiyo- nu sonucu ortaya çıkar. Karanlıkta pupillanın dilate olması gerektiğinden karan- lıkta daha çok belirginleşen anizokori, küçük olan pupillanın anormal olduğunu gösterir ve sempatik yollarda bir problem olduğuna işaret eder.
Yetişkinlerde altıncı sinir felci için en sık neden hipertansiyon ve diyabet gibi kılcal damarlarda daralma olması ve göz sinirinde ani beslenme bozukluğu meydana gelmesidir. Hastalarımız aniden çift görme başlamasından şikayet etmektedir veya tek ve net görmek için başlarını yan tutmak zorunda kalırlar.
Mikroftalmi ve anoftalmi doğumsal göz defektleridir. Mikroftalmi doğuştan gözün tam olarak gelişememesi iken anoftalmi durumunda göz hiç gelişmemiştir. Mikroftalmi ve anoftalmi durumunda gözde ya hiç görmez ya da kısıtlı bir görmeye sahip olabilmektedir.
Sağlıklı insanlarda her iki göz de birbirine paralel ve birbiri ile uyumlu olarak çalışır.
III. Kraniyal sinir: Okulomotor sinir, orta beyinden köken alır, kavernöz sinüsün lateralinden geçtikten sonra intrakonai alana girmeden önce superior ve inferior olmak üzere iki dala bölünür. Üst dal superior rektus (SR), ve levatör kasını innerve eder.
Kraniyal sinirler kafatası içerisinde yer alan 12 siniri ifade eder. Bu sinirler koku duyusunun algılanmasını, gözün görmesini, gözün hareket etmesini, kasların kullanılmasını, çiğnemenin gerçekleşmesini, yüz mimiklerinin ortaya çıkmasını ve çok daha fazlasını gerçekleştirir.
Pupilla dilatasyonu, gözün tam orta bölgesindeki göz bebeklerinin genişlemesi, büyümesi anlamına gelmektedir. Dilatasyonun temel amacı göze giren ışık miktarını ayarlamaktır.
Orta Beyin : Ön beyni ve arka beyni birbirine orta beyin (midbrain) birleştirir. Orta beyin nispeten küçük bir yapıya sahiptir. Orta beyinde, işitme ve görme ile ilgili önemli işlevler gören nöronlar vardır. Bu bölüm aydınlığa ve ışık kaynağına yönelmemizi sağlar.
Orta beynin en önemli görevleri arasında görme ve duymayı sağlamak gelmektedir. Aynı zamanda insanın istemsizce yapmış olduğu refleksler de yine orta beyin tarafından kontrol edilir.
Bu davranışı beyninizde kontrol eden kısım globus pallidus isimli bir sinir bölgesidir ve merceksel çekirdekte bulunur. Ortalama bir göz kırpma 100-400 milisaniye kadar sürer.
Kranial sinir olan oculomotor siniri tarafından inerve edilir.
4.Sinir felcinde süperior oblik adale normal fonksiyonunu gösteremez ve bir süre sonra tutulan gözde inferior oblik hiperfonksiyonu ortaya çıkar. Hastada primer pozisyonda paralizili gözde ekstorsiyon ve hipertropya görülür. Yakına bakışta genellikle vertikal kayma, uzağa bakışta ise ekstorsiyonda artma mevcuttur.
Spinal sinirler omurilikten çıkar ve tüm vücudu sinir verir. Memelilerin 12 çift kafa siniri ve 31 çift spinal siniri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri