Sokağa alışkın olan Anjel, bir yere tıkılıp kalmanın ve hareket edememenin zorluğunu yaşar. Mürebbiyenin yatak odasına girmeyi ilk başaran Şemi olur. Şemi'nin ardından, Amca Bey ve damat Sadri de bu konuda muvaffak olurlar. Mürebbiye romanında Dehri Efendi, geçmişin değerlerine bağlı bir tiptir.
Anjel, Mürebbiye4 romanının baş kahramanıdır. Geçmişi çok karanlık, Parisli bir hayat kadını olan Anjel, ahlâklı, dindar ve namuslu Matmazel Anjel olarak, Dehri Efendi'nin konağına mürebbiyelik etmek için girer.
Hüseyin Rahmi Gürpınar, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası romanından etkilenmiştir. Tercüman-ı Hakikat gazetesinde tefrika edilmiştir. Roman kişileri: Şöhret Bey, Madam Potiş, Baba Perdriks, Hristo, Maşuk Bey, Matmazel Adel'dir.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Romanda Peyami, İhsan ve Ayşe eşit ölçüde rol oynar. Hikayenin inşasında önemli olan Cemal ise, daha sonra arka planda kalır.
İlgili 40 soru bulundu
Ateşten Gömlek, Halide Edip Adıvar'ın savaş sırasında yaşanan bir aşk öyküsünü konu edinen ve 1922 yılında Kurtuluş Savaşı devam ederken tefrika edilmiş olan romanı.
Yakup Kadri, "tezli roman" türünde verdiği bu eserde; Naim Efendi, Servet Bey, Seniha ve Hakkı Celis ile Osmanlı'nın yıkılış sürecindeki son üç dönemi anlatır. Konak, hem ailenin hem de Osmanlı Devleti'nin sembolüdür.
Maî ve Siyah'ın baş kahramanı Ahmet Cemil, henüz öğrenimini tamamlayamadan babasını kaybeder.
Hüseyin Rahmi'nin, Ahmet Midhat Efendi'nin Felâtun Bey ve Râ- kım Efendi adlı romanının müspet kahramanı Râkım Efendi'ye benzet- mek istediği Maşuk Bey, tıpkı Râkım Efendi gibi bir devlet dairesinde kâtip olarak çalışmakta, bu resmî vazifesinin yanında ek işler de yaparak daha fazla para kazanmaktadır.
Ahmet Cemil karakteriyle Türk edebiyatı tarihinde önemli bir yere sahip olan Mai ve Siyah romanı, söz konusu bu topluluğun hem kişisel özelliklerini hem de edebiyata dair görüşlerini yansıtır.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
AKİF BEY- NAMIK KEMAL OYUN (AKİF-DİLRUBA)
Bir deniz subayı olan Akif,Dilruba adında ahlak yönü zayıf bir kadınla evlenir. Dilruba kocasının Sinop muhaberesinde öldüğünü yalancı tanıklarla kanıtlar ve başka biriyle evlenir.
Hüseyin Rahmi'nin Mürebbiye romanında, bugüne göre kalabalık sayılabilecek bir aileyle karşılaşırız. Olayların cereyan ettiği Dehrî Efendi ailesi Boğaz kıyısında bir yalıda oturmaktadır. Dehrî Efendi'nin, hayatta olmayan hanımından Şem'î adlı bir oğluyla Melâhat adında bir kızı vardır.
Mürebbiyede, ülkesi Fransada dikiş tutturamayarak İstanbula gelen ve bir ailenin konağına mürebbiye olarak giren Anjelin öyküsü anlatılır. Daha önce uyumlu bir yaşamı olan konak halkının erkekleri, Anjelin gelişiyle baştan çıkarlar ve konağın dirliği bozulur. Yazar, bu romanında ikiyüzlü aile ahlakını yermektedir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Hürriyete Layık Bir Kahraman veya Efruz Bey, Türk yazar Ömer Seyfettin'in romanıdır. İlk olarak 10 Aralık 1919 tarihinde yayımlanmış, beğenilmesi üzerine öykünün ana kahramanı Efruz Bey'in yer aldığı beş hikâye daha yayımlanmıştır. Çoğu eleştirmen tarafından bu öykü dizisi bir roman olarak görülür.
Tutunamayanlar'ın bir diğer önemli kahramanı Turgut Özben'dir. Turgut, tutunandan tutunamayana dönüşün de simgesi durumundadır.
Hüküm Gecesi Yakup Kadri'nin üçüncü romanıdır. 1927 yılında yayınlanan roman, 1908-1911 yılları arasında Osmanlı Devleti'nde yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeleri, dönemin basın hayatını muhalif gazeteci Ahmet Kerim'in etrafında gelişen olaylarla anlatır.
Zehra, Nabizâde Nâzım'in yazdığı ve ilk defa 1894'te Servet-i Fünûn'da tefrika olarak yayımlanmış romandır. Türk edebiyatının ilk psikolojik roman denemesi kabul edilir.
Ateşten Gömlek, yazar tarafından tam da bu yıllarda kaleme alınmaya başlıyor. 1922 yılında ilk kez yayımlanan eser, Kurtuluş Savaşı'nı anlatan ilk roman olarak biliniyor.
Ateşten Gömlek; Kurtuluş Savaşı'nı, Milli Mücadele dönemini anlatan "ilk" romandır. Halide Edib bu romanını mücadelemiz devam ederken yazmıştır. Halide Edib'in Milli Mücadele'ye bizzat katılmış olması romanı etkileyici kılan unsurlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri