Bir çeşit damar görüntüleme yöntemi olan anjiyo, kan damarlarının röntgenidir. Anjiyo işlemi damarlardaki zayıflamalar, tıkanıklıklar veya pıhtı gibi durumların kesin tanısı için kullanılır.
Diğer görüntüleme teknikerine oranla daha sık kullanılan sanal anjiyo işleminde, damar tıkanıklıkları veya damar sertliklerinin tespitinde % 100 doğruluk oranından bahsedilebilir. Yapılan araştırmalar, işlem sonuçlarının tam anlamıyla doğruluk sağladığı yönünde olmaktadır.
Yani "anjio yapıldı damarım açıldı" diye bir bilgi yanlıştır. Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir. Damarı düzeltme işlemi anjio sırasında veya sonrasında yapılacak olan BALON veya STENT veya AMELİYAT sırasında olur.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyo bir görüntüleme ve tanı koyma yöntemidir. Kalp damarlarınızda daralma veya tıkanıklık olup olmadığı konusunda bilgi verir. Ancak anjiyo ile aynı seansta stent yerleştirilerek damarların açılması ve tedavisi yapılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Kalp damar hastalıklarının teşhisinde kullanılan anjiyo, ani kalp krizlerinde hayat kurtaran bir tetkik yöntemidir.
Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Anjiografi Sırasında ve Sonrasında Neler Olabilir? Anjiografi riskli bir işlemdir. Anjiografi sırasında girişim yapılan damar ve içinde kateterlerin ilerletildiği damarlar yaralanabilir. Kanama, pıhtı atması ve damarlarda tıkanıklık oluşabilir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Damarlar tıkanır, daralır, sertleşir. Damar hacminin %70'inin tıkanmasıyla birlikte kalbe akan kan miktarı ciddi anlamda azalır.
Kısacası, hastanın şikayeti yoksa ve sağlığında belirgin bir bozukluk da yoksa, tam tıkalı damarı açmak gerekli değil. Tam tıkalı damar nasıl, ne ile açılır? Damar çok dar bile olsa tam tıkalı değilse, kalan aralıktan incecik bir tel geçirilip, balon ve stentle darlık açılır. Başarı şansı yüzde 95'in üstündedir.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Ekokardiyografi sonuçlarınız da kalpte hem büyüme hem de kas fonksiyonlarında bozulma olduğunu gösteriyor. Bu da hem yüksek tansiyona hem de damar tıkanmasına bağlı kalbin beslenme bozukluğuna bağlı olabilir. Böyle bir durumda iki yol izlenebilir.
Bilekten yapılan anjiyo hastanın daha çabuk ayağa kalkabilmesi ve eve gidebilmesini sağlamaktadır. En önemlisi de komplikasyon ihtimali 10 kat azalmaktadır. Bu nedenle el bileğinden yapılan anjiyo, kasıktan yapılan anjiyoya tercih edilmektedir.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Koroner anjiyo sonrasında 48 saat kesinlikle banyo yapılmaz. Herhangi bir komplikasyon beklenmeyen hastalar 6 saatlik hastane istirahatleri sonrasında taburcu edilebilirler. Fakat bu daha önce de belirtildiği gibi tamamen hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
- Böbrek yetersizliği olan hastalar, - Sol kalp yetersizliği olanlar, - Kişinin ateşi var ise, - Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda anjiyo yapılması sakıncalı bulunmaktadır.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar? Stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Orta tempoda yürüyüş, kalp krizi ve kalp damar hastalıkları riskini en aza indiriyor. Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Kaftan, orta tempoda düzenli yürüyüş yapmanın, kalp krizi ve damar hastalıkları riskini en aza indirdiğini bildirdi.
Kalp krizi geçiren bir kişinin tekrar kriz geçirme riski, hiç geçirmeyen bir kişiye göre daha fazladır. Bu nedenle doktorun verdiği yaşam tarzı değişikliklerine uyulması, doktor kontrollerinin aksatılmaması ve ilaçların eksiksiz kullanması HAYATİ ÖNEM TAŞIR.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri