Plaja giriş adı altında alınan ücretler kesinlikle yasal bir dayanağı yoktur. Kıyı Kanunu madde 5/2 çok açık bir hükümdür. Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir.
Çeşitli tüketici hakları dernekleri ve konunun uzmanı avukatlara göre "sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plajlara girişte ücret alınması, yasalara tamamen aykırı".
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre' 'Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var.
Anayasaya göre kıyılar ve denizler halkındır, özel mülkiyete kabul edilemez. Deniz göl ve akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmeli. Kıyılar şahıslara veya firmalara ihale edilemez, kiraya verilemez.
Kıyılarda doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki tüm uygulamalar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında valiliklerin denetimi altındadır. İlgili idareler bu alanları sürekli kontrol altında tutmak ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler.
İlgili 24 soru bulundu
Halbuki Kıyı Kanunu'na (3621 sayılı) göre kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır ve özel mülkiyete konu olamaz.
Kıyılarda, yararlanmayı kolaylaştırmak amacıyla doğal yapıyı bozmamak ve umuma açık kullanılmak kaydıyla kısa süreli kiralamalar yapılması ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkân ve şartları kanunla düzenlenir. Kıyılarla sahil şeritlerinin, kullanılış amaçlarına göre derinliği kanunla düzenlenir.”
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var. Bunun için ücret ödeme zorunlulukları yoktur.
3621 sayılı Kıyı Kanununun kapsamında kalan kıyı, sahil şeridi ve dolgu alanları Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun ve amacında kullanılmak üzere belediyelere veya mahalli idare birliklerine kiraya verilebilmektedir.
Anayasa madde 43 uyarınca sahillerimizin kullanımında kamu yararının gözetildiği açıkça belirtilmiştir. Tüm bu bilgiler dikkate alındığında; ziyaretçiler, deniz, kum ve güneşten ücretsiz bir şekilde yararlanma hakkına sahip olup, işletmelerin belirlediği fiyatlar üzerinden diğer hizmetlerden de yararlanabilirler.
Peki, plaja giderken nasıl giyinmeli? Sahil veya havuz kenarına giderken bikini veya mayolarınızın üzerine hafif bir pareo, kimono veya kaftan giymeyi tercih edebilirsiniz. Ayak tabanlarınızı rahat ettirecek açık ayakkabılar veya terlikler, elbette şıklığınızı tamamlayacak renk ve dokularda olmalı.
Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan. Bir Plajı oluşturan parçacıklar tipik olarak kum, çakıl, zona, çakıl taşları gibi kayadan yapılır. Kumluk olanlarına kumsal denir.
Çünkü sahiller işgal halindedir, bırak denize girmeyi bir çoğunun kumuna bile ayak basmanız mümkün değildir. Oysa ki sözde kanunda sahiller halka açılmıştır. Tesis kuracak olanlara yasa 50 metre sınırı vermiştir.
"HARCAMA LİMİTİ KOYMAK YASAL DEĞİL"
Deniz Hukuku Uzmanı Avukat Sena İzmitli, plaj işletmesinin denizden 50 metreye geriye kurulabildiğinin altını çizdi. Denizin dibine plajın kurulmasının yasak olduğunu dile getiren İzmitli, Kıyı Kanunu'nun çok açık olduğunu ifade edip "Bir anayasal haktır.
Kıyının kamusal mal oluşu statüsüne uygun olarak gerek Anayasa'da, gerekse Kıyı Kanunu'nda ve diğer hukuk kurallarında bir takım düzenlemeler yapılmıştır. Buna göre, kıyılarımız herkesin kullanımına açıktır ve kamusal mal olma niteliği dolayısıyla kamu hukukunun kamusal mallara ilişkin ilkelerine de tabiidir.
Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2022 yılı itibariyle 18.000 TL'ye ulaşıyor.
Türkiye'de günlük kiralama işlemleri genellikle yasal olarak kabul edilmemektedir. Turizm Mevzuatı'na göre, turistik konutlar en az 30 gün süreyle kiralanmalıdır. Bu nedenle, kısa süreli günlük kiralama işlemleri yasal değildir ve belirli bir sürenin altında kiralamak yasa dışı sayılır.
Yukarıda yer alan mevzuat açıklamaları doğrultusunda belediye encümeni en fazla 3 (üç) yıllığına, belediye meclisi ise 10 (on) yıllığına taşınmaz kiralaması yapabilmektedir. Ancak fiili durumda mevcut kiracı olan Zafer A.Ş. 18 (on sekiz) yıldır kiracıdır.
Güneşlenme için en uygun zamanın sabah ve akşam saatleri olduğuna işaret eden Kaşlıoğlu, “Güneşlenmek isteyenlerin sabah saat 11.00'e kadar ve akşamüstü saat 16.00'dan sonra güneşlenmelerini tavsiye ediyoruz. Tansiyon hastalarının güneşlenmesi sakıncalı olduğu için tavsiye etmiyoruz.
Kilyos halk plajı Sarıyer belediyesine ait olan bir plajdır. Halk plajı olan Kilyos halk plajı aynı zamanda ücretsiz bir plajır. Kilyos halk plajında bulunan otopark da aynı zamanda ücretsizdir.
Büyükada Loc'ada
0-6 yaş çocuklar için ücretsiz olan plaj, 7 yaşından sonra ise çocuklar için aynı ücret dahilinde hizmet vermektedir.
Tatilinizi daha rahat hale getirmek için bir yelkenli kiraladıktan sonra kaptanı da kiralayabilirsiniz. Eğer tekne kullanım lisansınız ve deneyiminiz varsa, tatilinizi daha stressiz hale getirmek için kaptan ve mürettebatlı bir tekne kiralayabilirsiniz.
Tekne ve yat kiralama, bir teknenin veya yatın belirli bir süre için, genellikle eğlence veya ticari amaçlarla kiralanması anlamına gelir. Bir tekne kiralamak veya özel yat kiralamak, bireylerin veya grupların bir gemi sahibi olmadan çeşitli destinasyonları ve su yollarını keşfetmelerine olanak tanır.
Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, telörgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri