Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Bursa Hızlı Tren Hattı'na ilişkin, "Projemiz tamamlandığında hem Ankara-Bursa hem de Bursa-İstanbul arası seyahat süresi 2 saat 15 dakika olacak" dedi.
420 metre (1.380 ft) uzunluğundaki üç ada platformundan oluşan istasyon, Ankara - Eskişehir, Ankara - İstanbul, Ankara - Konya, Ankara - Karaman ve Ankara - Sivas Yüksek Hızlı Trenlerine hizmet vermektedir.
Proje Bursa, Bilecik ve Balıkesir'i hızlı demiryolu ağına entegre ve 22 Kasım 2021 tarihinde başlandı. Hızlı tren hattı, Gürsu-Yenişehir güzergâhını takip ederek Osmaneli mevkiinde yapılacak üçlü hat ile Ankara-İstanbul hattına bağlanacak.
"24 milyar liralık hızlı tren projemiz 201 kilometre uzunluğunda. 56 kilometrelik Bursa-Yenişehir bölümünde fiziki ilerlememiz yüzde 84'e ulaşırken, altyapı çalışmalarımıza devam ediyoruz. 95 kilometrelik Balıkesir-Bursa bölümüyle birlikte 50 kilometrelik Yenişehir-Osmaneli bölümünde ise proje çalışmalarını tamamladık.
İlgili 18 soru bulundu
Ankara - Bursa arası otobüs bileti fiyatları 349.00 TL'den başlamaktadır. Bu seferler için ortalama bilet fiyatları yaklaşık olarak 399.00 TL'dir.
Peki günümüzde Bursa'dan tren geçiyor mu? Bu sorunun cevabı evet, hem de yıllardır geçiyor. Zaman zaman basında haberi de yapılan Bursa il sınırları içinde tek resmi faal tren istasyonu Büyükorhan'a bağlı Piribeyler köyü tren istasyonu yıllardır çalışıyor ve Bursalıların çoğu bunu bilmiyor.
Bursa-İstanbul arası hızlı trenle 2 saat 15 dakika olacak - Son Dakika Ekonomi Haberleri | Ntv Para.
Yenişehir Yüksek Hızlı Tren Garı, Bursa'nın Yenişehir ilçesinde inşa halinde bulunan bir Yüksek Hızlı Tren garıdır. İstasyon, şehir merkezinin kuzeyinde yer almakta olup Bandırma - Bursa - Osmaneli YSD hattına hizmet vermesi planlanmaktadır.
Ankara'dan kalkan tren Eryaman, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, İzmit, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy duraklarına uğrayarak Pendik'e yaklaşık 4 saat 20 dakikada ulaşıyor.
Emekçi kardeşlerimiz bu işi tamamlamak için büyük mücadele veriyor. Valimiz, kaymakamımız burada. Onlar da günlük bilgi alıyorlar. BÜYÜK KONFOR: Osmaneli-Bursa arasındaki YHT hattını 106 km'lik kısmı ilk testlerini 2024 sonunda, vatandaşlarımızı YHT'ye 2025'te bindirecek şekilde planlamalarımızı yapıyoruz.
Mayıs 2021'de Sivas Kongresi'nin yıldönümü olan 4 Eylül 2021'de hattın Kırıkkale (Balışeyh) - Sivas kısmının hizmete gireceği, Ankara - Kırıkkale (Balışeyh) kısmında ise mevcut konvansiyonel hattın kullanılacağı belirtildi. 3 Eylül 2021'de hattaki eksikliklerin giderilememesi sebebiyle açılış 7. kez ertelendi.
Ankara Bursa arasında çalışan hızlı tren ile bu güzergah 3 saat 40 dakikada tamamlanır. Ankara Bursa arasında en fazla tercih edilen ulaşım aracının hızlı tren olduğu söylenebilir.
Eskişehir TCDD Gar - Bursa arası en hızlı seferimiz yaklaşık 2 saat 5 dakika saat sürmektedir.
Evet, Ankara - Bursa için 1773 TRY'nin altında birden fazla uçuş bulunuyor. hemen tıklayın. Ankara - Bursa arası uçmak için en ucuz gün Pazar günü. Uçak bileti fiyatlarını görmek için tıklayın.
Vagonlardaki tuvalet atıklarının boşaltılması için sabit istasyonlar (T-System) kullanılmaktadır. Peronlara ve bakım atölyelerine kurulan kabinler sayesinde saha operatörleri birden çok vagonun atık tankını aynı anda boşaltabilir, temiz su dolumlarını gerçekleştirebilir.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Ankara çıkışlı ana hat trenlerinin durduğu şehir merkezleri şunlar: Eskişehir, Bilecik, İzmit, İstanbul, Kütahya, Balıkesir, Manisa, İzmir, Afyon, Kırıkkale, Kayseri, Erzincan, Erzurum, Kars, Malatya, Elazığ, Muş, Diyarbakır, Batman.
Bu projenin hayata geçirilmesi ile Ankara-Sivas arası 12 saat olan demiryoluyla seyahat süresi 2 saate, Ankara-Yozgat kesiminde ise1 saate indi.
Harmancık'a bağlı 20 km uzaklıktaki Gökçedağ Tren İstasyonu ile Bursa'nın tren istasyonu bulunan tek ilçe olma özelliği bulunmakta ve Harmancık-Balıkesir-İzmir, Harmancık-Eskişehir-Ankara illerine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
Bandırma-Bursa ve Yenişehir-Osmaneli kesimi altyapı işleri ile Bandırma-Bursa-Yenişehir Osmaneli (201 km) üstyapı ve EST yapım işleri AYGM'ce devam etmektedir.
1948 yılında Bursa Belediye Binası'nda Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü, trenin ekonomik olmadığı gerekçesiyle kaldırılmasını kararlaştırdı. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes'in TBMM'ye sunduğu "Zarar ediyoruz" dediği o dilekçe ortaya çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri