Ankara Kalesi Hakkında Bilgi Kale, iç içe geçen üç kat sur ile çevrelenmiştir. İç ve dış kale olarak ayrılan yapıda, içkale adı verilen kısmın çevresi kayalıklar ile kaplıdır. Bu kayalar sebebi ile tırmanıp kaleye ulaşmak oldukça zordur. İçkalede çeşitli silahlar, toplar, 600'e yakın ev ve cephane bulunmaktadır.
Kuzeybatı kısmında Selçuklu hükümdarının yaptırdığı onarımları gösteren bir yazıt bulunmaktadır. Bugün kale içinde Osmanlı Ankarası'ndan kalan çok sayıda ev bulunmaktadır. Bunların bazıları onarılarak lokanta, dükkan vb. olarak kulanılmaktadır.
17'nci yüzyılın ortalarına doğru kenti ziyaret eden Evliya Çelebi, kaleden "Ankara'nın yüksek bir dağın tepesine dört kat beyaz taştan yapılmış sağlam bir kalesi vardır. Kale iç içe üç kat surlarla çevrilidir. İç kalenin çevresi kayalıktır. Bu yalçın kayalardan kaleye tırmanmak çok zordur.
Kale 1073 yılında Selçuklu Hanedanının eline geçmiştir. 1101 yılında Haçlılarca ele geçirilen kale 1227 yılında tekrar Selçuklu Hanedanının hakimiyetine girmiştir.
MS 659-668 yılları arasında inşa edilen Dış Kale 19 adet kuleye sahiptir. 42 adet kulesi olan İç Kale surları ise büyük olasılıkla MS 720-740 yılları arasında inşa edilmiştir.
İlgili 36 soru bulundu
Askeri amaçla kullanılmış olan bu tarihi yapıda Osmanlı, Hititler, Selçuklular, Galatlar ve Romalılara kadar birçok tarihi medeniyetin izlerinin olduğu bilinmektedir. Bazı kaynaklara göre ise Ankara Kalesi, M.Ö.
Ankara Kalesi ve civarında hala restorasyon yapılıyor.Hisarpark tarafından çıktığınızda Belediyenin yapmış olduğu tesisler var. Genelde düğün nişan kına gibi aktiviteler için kullanılıyormuş.Buradan da manzara çok güzel,zirveye çıkmak için basamaklar çok dik ve yorucu,dinlenerek çıkın.
Altındağ ilçesinde bölgeye hakim bir tepede yer alan Ankara Kalesi ziyaretin sırasında şehrin panoramik manzarasını da seyredebiliyorsun. Giriş ücreti: Ankara Kalesi'ne girişler ücretsiz.
Ulus'ta yer alan Ankara Kalesine çıkmak için biraz yürümeniz gerekir. Çünkü toplu taşıma yakınına gelmez. Kale içinde pek çok yerleşim birimi bulunur. Ayrıca kale içinde pek çok sayıda hediyelik eşya dükkanı vardır.
Bir rivayete göre Ankara Kalesi'ne ilk kiminle çıkarsan onunla evlenirmişsin.
Kaleye giriş ücretsiz.Kale yakınında Erimtan Arkeoloji müzesi ve Rahmi Koç müzesi var.Ücret ödeyerek iki müzeye girebiliyorsunuz.
Geçmiş yüzyıllarda Ankara'da, ticaretin nabzı günümüzden biraz daha farklı olarak Ulus'ta atar. Ulus'ta, Hanlar bölgesi olarak bilinen, Sulu Han-Tahtakale Çarşısı'nın yer aldığı “Aşağı Yüz” ve Kale'nin hemen girişinde Koyunpazarı ve Atpazarı'nın yer aldığı “Yukarı Yüz” olarak isimlendirilen iki bölge vardır.
Ankara nın eski baharat merkezi olan bölge eski konakları %80 oranında orjinaline sadık kalınarak Restore edildi ve eski baharatçılar, bakliyatçılar hala burada. Ayrıca Koç grubu tarafından Restore edilen 250 yıllık HAN otel olarak hizmet veriyor.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
Ankara Kalesi'ne Nasıl Gidilir? Ankara'nın Altındağ ilçesi sınırları içerisinde bulunan Ankara Kalesi'ne; Kızılay'dan gitmek için; Kızılay- Batıkent metrosuna binerek Ulus durağında indikten sonra Ulus Çarşısı çıkışından çıkış yapmak gerekiyor. 15 dakikalık bir yürüyüşün ardından Ankara Kalesi'ne ulaşılmaktadır.
Bu kitabeye göre saat kulesi belediye adına 1302 H/1885 M. yılında yapılmıştır.
16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb. 17.
Kale Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahalle adını tarihi Ankara Kalesinden almaktadır. 2007 yılında “Tabakane”, “Necatibey”, “Şenyurt”, “Sutepe” ve “Koyunpazarı” mahalleleri Necatibey Mahallesi olarak birleştirildi.
Şehir içi otobüs ile: Şehir içinden Anıtkabir'e ulaşım sağlayan otobüs hatlarını ise şu şekilde sıralamak mümkün: 203, 204, 256, 264, 221-3, 220-3, 202-3, 340, 341, 362, 366, 370, 376, 410, 545.
Erim Tan Müzesi'nden aşağıya doğru yol aldığınızda da Anadolu Medeniyetler Müzesi'ne çıkmış olursunuz. Ancak Kale, Erim Tan Müzesi ve Anadolu Medeniyetler Müzesi'nin tek bir güne sığması için yoğun bir tempoya ihtiyaç duyarsınız.
Çoğu meydanlarda bulunan saat kuleleri, zamanı göstermenin yanı sıra, yangın gözetleme kulesi, meteorolojik olayların ölçüm istasyonu, gözetleme kulesi gibi amaçlar için de kullanılmış.
Kalenin tepesine ise Kaya'ların üstüne oyulmuş 625 merdivenle çıkılmaktadır.
6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan Alanya Kalesi; Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri