Üretici firma şanzımanın ömrünü genellikle 400 bin km olarak belirlemiştir. Bu km'ye ulaşan araçların belli şanzıman parçaları değiştirilerek revizyona gidilebilir.
Şanzıman Ömrü Ne Kadardır ve Şanzıman Bakımının Önemi
Ayrıca 0 km alınan bir aracın temiz kullanımda şanzıman 200 bin km üzerinde performans sergiler. Hiç bakım yapılmazsa 100 bin km'de dahi sorun çıkarabilir. Bu yüzden aracın her parçasında yıllık bakımı yaptırmak önemlidir.
Ancak buradaki konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak, otomatik şanzıman yağı her 60 bin - 100 bin km'de bir değiştirilmesi gerekir.
Ara sıra tutukluk yapıyor olması, bir sorun olduğunun göstergesidir. Araç hareket halinde iken tüm viteslerde şanzıman sesi stabil olmalı, farklı uğultu yada titreşimler olmamalıdır. Rampalarda aracınız hızlanma sorunu yaşıyor veya aracın çekişinde bir düşüklük varsa bu da şanzımanda bir sorun olduğunun habercisidir.
Otomatik şanzıman bakımı kaç kilometrede yaptırılır? Otomobilinizin marka ve modeline göre bakım periyotları değişebilir ancak ortalama her 60 bin kilometrede bakım işlemi yaptırmak gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Özellikle römork bağlı, hızlı duruş kalkış yapan, dağ bayır inip çıkan sürücüler şanzıman yağının kontrolünü aksatmamalıdırlar.
Dsg şanzıman tamiri kaç gün sürer ? Minimum 3 gün sürer, DSG de arızaya göre değişkenlik göstermektedir.
Otomatik Şanzıman Arızasına Neden Olan Hatalar
Vites tuşuna basmadan yapılmaya çalışılan vites geçişlerinin şanzıman kutusu içindeki parçaları zorlaması. Araç bakımlarında şanzımana ve araca uygun olmayan parçalarla yapılan değişimler. Otomatik şanzıman bakımının düzenli olarak yaptırılmaması.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Otomatik şanzıman beyni bozulursa aracın çekiş gücü zayıflar, vitez geçişleri güçleşir, yakıt tüketimi artar ve performansı zayıflar.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Otomatik bir şanzımanın peşindeyseniz, nispeten nadir görülen arızaların sizi rahatsız etmesine izin vermeyin – bir DSG genellikle daha yumuşak ve daha verimli şanzıman türlerinden biridir ve çoğu, daha fazla değilse de en az 160.000 km ömrü vardır.
Şanzıman fiyatları genel olarak 2.000 – 35.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Şanzıman yağı, araç ve parçaları için önemli bir etmendir. Değişim zamanı belirli periyodik sistemler dâhilinde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Şanzıman yağının özelliğini kaybetmesi vites geçişlerini, motor ısısının yükselmesine, aracın fazla yakmasına neden olur.
Ortalama olarak 1000-1500 lira aralığında şanzıman yağı değişimi yapılmış oluyor, yani dört lastik değişimine eş değer bir rakam.
Otomatik vites araçlarda ise şanzıman tipine göre şanzıman yağının litresi 40-90 tl arasında değişmektedir. Ortalama bir vites kutusu ortalama 3-5 Litre yağ alıyor. Kapasitesi aracın türüne, özelliklerine göre değişiklik gösterebilir.
Şanzıman yağının zamanı geldiğinde değiştirilmemesi de dişlilerin ve bilyaların aşınması ve şanzımanın ömrünün fazlasıyla etkilemektedir. Zamanında şanzıman bakımı önemlidir. Kötü kalitede üretilen şanzıman yağı ve şanzıman sıvısı kullanmak şanzıman dişlileri bozmaya yol açar.
Otomatik vitese sahip araçlarda manuel vitese sahip arabalardan farklı olarak vites sürücü tarafından değiştirilmez. Vites sürüş esnasında otomatik olarak araç tarafından değiştirilir. Bu sebeple otomatik vitesli araçlarda debriyaj yer almaz.
Otomatik Şanzıman Revizyonu fiyatları
Bu nedenle, maliyetler sadece şanzımanı değiştirmenin ne kadar olduğuna yakındır. Bir şanzımanın revizyonu ne kadara mal olur? 2.500-6.500 ₺.
Tam Otomatik Vitesli Araç
Ayrıca oldukça hassas bir vites geçişine sahip olan tam otomatik vitesli araçlarda vites kutusu, şanzıman, debriyaj ve bilgisayarlı destek birimi oto ekspertiz kapsamında yer alıyor.
Otomatik şanzımanın beyni arızalanırsa araç, arıza modunda çalışır. Bu modun adı, aracın modeline bağlı olarak 'standart mod' veya başka bir ad olabilir. Böyle bir durumda araç viteste kilitlenir ve aracın bazı özellikleri devre dışı bırakılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri