Gayrisafi katma değer (GSKD) üretiminde Türkiye'nin 2. büyük kenti olan Ankara'da, GSKD'de tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 payı bulunuyor. Kentin, ülke ekonomisinde payı da yüzde 8,5'e ulaştı.
Kireç fabrikaları: Sakarya, Manisa, Bartın, Muğla, Gümüşhane. Tuğla, kiremit sanayii: Sakarya, Eskişehir, Samsun, İzmir, İstanbul, Manisa, Konya, Tekirdağ. Seramik sanayii: Çanakkale, Bozüyük, Kütahya, Bursa, Tekirdağ. Cam sanayii: İstanbul, Gebze, Kırklareli, Bursa, Mersin, Denizli.
Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Ankara'da ise 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor ve 10 tanesi işletme aşamasında. Ankara ekonomisinin lokomotifi olan bu OSB'lerimizde 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanıyor” dedi.
Şehir Anadolu Selçukluları'nın ve Karamanoğulları'nın başkentliğini yapmıştır. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden birisidir.
İlgili 16 soru bulundu
İstanbul tek başına toplam makine ihracatının yüzde 41,1'ini yani yaklaşık yarısını gerçekleştiren ve sahip olduğu firma ve iş gücü potansiyeli ile birçok mal grubunda en fazla ihracatı gerçekleştiren il konumundadır.
Orta Anadolu'nun batıya açılan kapısı olarak tanımlanan Eskişehir; ulaşım kolaylığı, enerji olanakları, uygun tarımsal yapısı ve zengin maden kaynaklarının yanı sıra sanayide de oldukça gelişmiş illerden birisidir.
İvedik Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti Ankara'nın, Yenimahalle ilçesindeki İvedik semtinde bulunuyor. Bu bölge, 1987'de alınan bir Ankara'nın sanayi bölgesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin ve önemli firmaların ortak çalışmaları ile tamamlanmış.
Gayrisafi katma değer (GSKD) üretiminde Türkiye'nin 2. büyük kenti olan Ankara'da, GSKD'de tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 payı bulunuyor. Kentin, ülke ekonomisinde payı da yüzde 8,5'e ulaştı.
İstanbul ilinde toplam 8 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır.
Yeni sanayi odakları olarak da nitelenen sanayiinin yoğunlaştığı bu illerin başlıcaları, Denizli, Gaziantep, Çorum, Eskişehir, Konya, Kayseri, Afyon ve Kahramanmaraş'tır. Özellikle Denizli, Gaziantep ve Çorum bu iller arasında en çok dikkati çekenlerdir.
Ülkemizde yaygın olarak faaliyet gösteren ağır sanayi de bu sanayi çeşitleri arasında değerlendirilen ve ekonomiye büyük katkı sağlayan bir alandır.
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor.
İnşaat malzemeleri imalatı ve inşaat yapımı alanlarında Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden birisi. Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir.
Manchester 18. yüzyılda dünyanın sanayileşmiş ilk şehri hâline gelmiştir.
Yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli bir merkez olan Antalya Organize Sanayi Bölgesinin doğrudan yaratmış olduğu istihdam bugün itibariyle 12.000 kişiye, ticaret hacmi 2,300 milyar TL'ye ihracatı ise 600 milyon TL'ye ulaşmıştır.
Bugün Ankara ülke genelindeki illerin ekonomik faaliyet konularındaki ağırlığı yönüyle sanayi ağırlıklı iller arasında yer almaktadır. Ankara'da sürdürülen üretim faaliyetleri incelendiğinde ağaç işleri dalında Türkiye genelinde önemli bir yeri olduğu görülmektedir.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Ankara İlinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 12.371 adet olup, Türkiye'de toplam sanayi işletmeleri içerisinde % 8,68' lik bir oran ile sanayici sayısı olarak 2 inci ildir.
Ankara ilinin ilçeleri; Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar' dır.
3. Sanayi Şehirleri
Söz konusu yerleşmelerdeki sanayi tesisleri, şehire olduğu gibi, aynı zamanda ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlarlar. Örnek olarak, İstanbul, İzmit, Adapazarı, Bursa, İzmir, Denizli, Gaziantep, Adana, Batman, Karabük, Karadeniz Ereğlisi, Kırıkkale, Seydişehir ve İskenderun verilebilir.
Sanayi en çok Marmara Bölgesi'nde gelişmiştir. Bunda en önemli etmen ulaşımdır. Diğer şartların da burada uygun olması sanayileşmeyi hızlandırmıştır. İstanbul – Adapazarı arası, İzmir çevresi, Mersin Adana arası, Bursa, Ereğli, Karabük, İskenderun, Eskişehir, Ankara ve Gaziantep sanayinin en geliştiği İllerdir.
Bölgedeki en gelişmiş sanayi altyapısına sahip olan ilimiz; Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Siteleri, Serbest Bölgesi, Lojistik Merkezi, Teknopark ve Ar-Ge Merkezleri, Türkiye'nin en büyük işletmeleri arasında yer alan firmaları ve limanlarıyla Karadeniz Bölgesi'nin sanayi başkentidir” diyor.
İstanbul Sanayi Odasınca belirlenen 2021 yılı “Türkiye'nin İlk 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde Kayseri'den 18 sanayi kuruluşu yer almaktadır.
Kocaeli'de öne çıkan en büyük sanayi sektörleri kimya, otomotiv ve demir çelik sektörüdür. İlimiz 35 adet liman tesisi ile bir liman kenti olma özelliğini de taşımaktadır. Kocaeli Türkiye de sanayinin merkez üssü konumundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri