Fırının arka kapağı ile duvar arasında en az 2 cm boşluk olması hava sirkülasyonu sağlaması açısından gereklidir. Fırının yakınındaki mobilyalar 100º C üzerindeki sıcaklığa dayanıklı malzemeden yapılmış olmalıdır. Mutfak mobilyaları ocak tablasından yüksek ise, fırının yan yüzünden en az 11 cm mesafede bulunmalıdır.
Ocak ile duvar arasındaki minimum mesafe ön tarafta 5 cm, yan taraflarda ise 10 cm olmalıdır. Ocak ölçülerine göre, tezgahın önceden kestirilmesi gerekir. Ocakla davlumbaz veya aspiratör arasındaki mesafesi, uygun yasal seviye olan 65 cm olarak ayarlanmalı.
Yine aynı şekilde ankastre ürünlerinizi de sabitlemeden, ölçüsüne uygun olmayan yerde set üstü şekilde kullanamazsınız. Bu sebepten almadan önce ne istediğinizi tam olarak bilmeniz gerekiyor.
Fırın Yerleştirilecek Alanın Ölçüsü
Tekli fırınlar için genişlik 59-60 cm aralığındadır. Ankastre fırınlarda genişlik ve derinlik standart olmalıdır. Tezgah altına yerleştirilen tekli ankastre fırınlar için yükseklik standart olarak 86 cm ile 89 cm arasında değişir.
Ancak fırınlar imal edilirken gerekli ısı yalıtımları göz önünde bulundurulduğundan ne fırının çevresindeki dolaplar zarar görüyor, ne de kullanılamayacak kadar ısınıyor. Dolayısı ile ankastre fırını mutfak dolapları içine yerleştirerek güvenli bir biçimde gönül rahatlığı ile kullanmak mümkün.
İlgili 32 soru bulundu
Ankastre fırın mutfak dolabı modellerini mutfaklarınızda istediğiniz yere yerleştirerek kullanabilirsiniz. Tamamlayıcı dolap görevi gören ankastre fırın dolabı modelleri arasında kapaklı ve çekmeceli modeller ön palan çıkar.
Ankastre fırın ve buzdolabı yan yana konulabilir ancak bu tamamen kullanıcı tercihine ve mutfak düzenine bağlıdır. Bazı mutfak tasarımlarında, ankastre fırın ve buzdolabı aynı duvar üzerinde yan yana yerleştirilir ve estetik bir görünüm oluşturulur.
Ankastre cihazların ev dekorasyonunda giderek daha popüler hale gelmesiyle, renk seçimleri de önemli bir faktör haline geldi. Hangi renk ankastrenin daha kullanışlı olduğu, birçok faktöre bağlıdır. Ancak, genel olarak, siyah ankastrelerin beyaz ankastrelere göre daha kullanışlı olduğu düşünülür.
Ankastre fırın dolabı mutfak tezgahının en köşesinde konumlandırılır. Mutfak tipi, L, U ya da I ne şekilde olursa olsun genellikle en başında ya da köşe kısmında yer alır.
Elektrikli ankastre bir fırın bir saat boyunca çalıştığında ortalama olarak 2500 Watt enerji harcar. Haftada 3 kez fırın kullandığınızı varsayarsak tüketiminiz aylık yaklaşık olarak 12 TL'ye denk geliyor. Benzer sıcaklıklarda pişebilecek iki yemeği aynı anda fırına koyarak yılda72 TL tasarruf edebilirsiniz.
Yani tam ankastre bulaşık makinelerinin ön kapakları bir mutfak dolabı kapağını andırabilir. “Tezgah altı ankastre” olarak da bilinen yarı ankastre bulaşık makinesinde ise kontrol paneli ön kapakta, direkt olarak görülebilir bir vaziyette bulunur. Kısacası tasarımsal bir fark vardır.
Bu sayede yemek pişirme süresi boyunca yiyeceği gözlemleme fırsatı sağlar. Ankastre fırın ölçüleri evrensel özelliktedir. Tüm fırınlar standart, sabit ölçülerde üretilir.
Ankastre sınıfında yer alan bulaşık makineleri, fırınlar, çamaşır makineleri ve kurutmalı çamaşır makineleri standart ölçülere sahip oluyor.
Derinlik: Ankastre ocakların standart derinliği genellikle 50 cm'dir.
Burada dikkat etmeniz gereken konu set üstü aldığınız ocak ve ocak fırın beraber olan donanımların ankastre mutfaklara uyum sağlayamayacağıdır. Set üstü ürünlerin ankastreye dönüşümü yoktur. Yine aynı şekilde ankastre ürünlerinizi de sabitlemeden, ölçüsüne uygun olmayan yerde set üstü şekilde kullanamazsınız.
Ankastre kapasiteleri boyutlara göre aşağıdaki şekilde ayrılıyor. 66, 71, 72, 80 ya da 82 litre kapasite: Genişlik 59,4 cm, yükseklik 59,5 cm, derinlik 56,7 cm. 40 ya da 48 litre kapasite: Genişlik 59,4 cm, yükseklik 45,5 cm, derinlik 56,7 cm.
İdeal olan ankastre dolap ölçü ebatları ise 75x51 cm ve montaj ölçüsü ise 55x48 olarak belirlenmiştir. Ankastre dolaplar, minimum 60 cm genişliğinden olan alt dolaplar ile de kullanılabilmektedir.
Bu ankastre ürünleri her mutfağa koyamazsınız çünkü bunlar özel olarak ölçüleri alınıp yapılmıştır dolaba gömülerek yani bir yuvaya oturtularak koyulmaktadırlar. Ankastre mutfak alırken ilk önce ankastre ürünlerinin yani beyaz eşyaların yerleştirileceği mutfak dolaplarını ve tezgâhının hazırlanmış olması gerekmektedir.
Fırınların alt tarafında bulunan çekmeceler kullanmadığınız tepsileri saklamak için uygun bir alan olmanın ötesinde bazı modellerde yemeği sıcak tutmak ya da servis öncesi tabakları ısıtmak için tasarlanmış bir alan. Bir dahakine fırınınız çalışırken bu çekmeceyi açıp içerinin sıcaklığını bir kontrol etmelisiniz.
Eğer mutfak dolaplarınız beyaz ağırlıklı bir renge sahipse siyah ankastre set pek uyumlu görünmeyeceği için yine beyaz rengi tercih etmeniz gerekiyor. Mutfağınızda farklı bir hava oluşmasını istiyorsanız bunun için gri renkli ankastre setler en uygun tercihler arasında yer alıyor.
Eğer mutfakta kullanılan beyaz, parlak bir beyaz ise daha mat renkler seçilmelidir. Örneğin parlak beyaza en çok uyum sağlayabilecek renkler arasında mat mor, mat kahve, mat kırmızı ya da mat maviyi saymak mümkün. Bunun yanında kırmızı ve siyah renkler tercih edilecek ise rengin çok mat olmasına gerek duyulmaz.
Fırınınızın kapısı tam kapanmadıysa açık olan kısımdan buhar çıkabilir. Pişirme sırasında oluşan buharın dışarı atılması için, ürün içerisinde yer alan soğutma fanı buharı dışarı çıkarır. Bu bir arıza değildir.
Evye ve ocak arasında çok fazla olmamak kaydı ile mesafe olması gerekmektedir. Çünkü evyenin ocağa yakın olması su sıçraması tehlikesini yaratabilir. Çok uzak olması durumunda da pratiklik anlamında zorluk yaratabilir. Mutfağın şekline göre evyenin konumlandırılması için en iyi nokta cam önüdür.
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri