Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır.
Anlatıcı, olay esasına dayalı metinlerinde, muhteva, olay örgüsü, kişiler kadrosu, zamanla mekân vb. ögeleri bütünleştiren ara kişidir. Anlatıcının tercih ettiği konuma da bakış açısı adı verilir.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Bakış açısı; “Bir olay, konu veya düşünce incelenirken izlenen belirli yön, görüş açısı, açılım.” diye tanımlanabilir.
İlgili 45 soru bulundu
İçten Bakış ya da Sınırlı Bakış Açısı
Okur da her şeyi onun gözüyle görür, onun düşünce ve heyecanlarını paylaşır; onun kadar bilir, III. tekil kişi adılı kullanan bir anlatıcı ile anlatılır (I. tekil kişi adılıyla anlatıldığında, olayları anlatan kişi, anlatının kahramanlarından biri olur).
3 - Hâkim Bakış Açılı Üçüncü Tekil (O) Anlatıcı (İlahi/Tanrısal bakış açısı): Yazar , her şeyi bilen konumundadır. Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri onların en gizli bilgilerini bütün ayrıntılarıyla bilir.
-Hâkim / Tanrısal bakış açısı (yazar anlatıcının bakış açısı), -Kahraman anlatıcının bakış açısı, -Gözlemci anlatıcının bakış açısı, -Çoğul / çoklu bakış açısı.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır. Kurgu dünyanın içinde yer alan bu 'ara-kişi', olay, oluşum ve figürleri aktarma işlevini yerine getirirken değişik formlarda karşımıza çıkabilmektedir.
Birinci, ikinci ve üçüncü şahıs anlatıcı, gözlemci anlatıcı, karma anlatıcı, çoklu anlatıcı ve tekinsiz (güvenilmez) anlatıcı türlerini anlattım.
Üçüncü kişili anlatım yöntemi oluşturulurken, yazarlar; daha çok duyduklarını ya da uydurduklarını yazarken üçüncü kişili anlatımı kullanırlar. Bu anlatım genellikle masallarda, fıkralarda, romanlarda, hikayelerde... vb. kullanılır.Üçüncü kişili anlatım, genellikle duyulan geçmiş zaman eki kullanılır.
Anlatıcı, öykülemede olayları, durumları, olguları anlatan, sanatçı ile okur/izleyici arasındaki 'sanal bir ara-kişi' olarak tanımlanır. Kurgu dünyanın içinde yer alan bu 'ara-kişi', olay, oluşum ve figürleri aktarma işlevini yerine getirirken değişik formlarda karşımıza çıkabilmektedir.
a. Hâkim Bakış Açısı ve Anlatıcı: Bir olayın anlatılmasında ve durumun sergilenmesinde anlatıcının her şeyi bildiği ve gördüğü bakış açısına hâkim bakış açısı denir. Bu bakış açısında anlatıcı; olayın, kahramanların ve mekânın geçişini bilir. Olay anlatılırken ileride olacaklar da okuyucuya sezdirilir.
Bakış açımızı ve buna bağlı olarak algılarımızı etkileyen pek çok faktör vardır. Hayata hangi pencereden baktığımız, hangi şeyleri öncelikli tuttuğumuz, aldığımız eğitim, edindiğimiz önyargılar, savunduğumuz ideoloji, kültürümüz, değerlerimiz ve beklentilerimiz gibi pek çok faktör bakış açımızı belirler.
Romandaki bakış açısı, fiziki bir noktadan daha çok, bir gözlemci veya katılımcı olarak olaylarla az veya çok ilişkisi olan kişi, yani anlatıcı ile ilgilidir. Çoğu roman ve öyküler, bir anlatıcının bilinci ve dili aracılığı ile an- latılır; bu, yazarlara yönetmenlerden daha büyük görme uzaklığı ve esneklik sağlar.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır.
Birinci şahıs anlatıcı, bir öykünün bir kişi tarafından, kendi adına ve kendisi hakkında konuşarak anlatıldığı anlatım türüdür. Anlatıcı karakterlerden biridir. Birinci şahıs anlatıcı tekil veya çoğul olabilir, eserdeki belli bir bakış açısını temsil eder.
Bir olaya hepimizin bakış açısı farklı olabilir. Edebiyat eserleri söz konusu olduğunda ise, bakış açısının tanımı bir nevi değişebilir. Dört ana bakış açısını ve her bir bakış açısının detaylarını derledik. Bakış açısı, bir anlatının anlatıldığı perspektiftir.
Birinci şahıs bakış açısı, video oyunlarında oyuncunun yönettiği karakterin gözünden çevreyi görmesine verilen ad. Macera oyunu ile sürüş, yelkencilik ve uçuş simülatörleri gibi birinci şahıs nişancı türündeki birçok oyun bu perspektifi kullanmaktadır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir. Örnek olarak: Sen bunun gibi bir yerde sabahın bu saatinde olacak biri değilsin.
Çoklu bakış açısı söz konusu romanda kurgunun önemli bir yapı taşı olarak karşımıza çıkar. Metnin içeriğini zenginleştirmenin yanı sıra anlatıma derinlik ve çok boyutluluk kazandırır. Öncelikle romanın yazarı ile merkezi kişisinin aynı ad ve soy ada sahip oluşu metnin gerçekliğine bakış açımızı etkiler.
İlahi bakış açısı bir hikaye üzerinden 3. tekil anlatım şeklinde ifade edilebilir. Özellikle anlatıcının kahraman ve hikaye içerisindeki diğer karakterlerin duygu ve düşünceleri kapsamında detaylı biçimde ele almasıdır. Aynı zamanda yaşanan ve yaşanacak tüm olaylar üzerinden pek çok unsur aktarılmaktadır.
Sıkça karıştırılan bu bakış açısını anlamak için anlatıcının metin içinde hangi konumda olduğunu tespit etmek oldukça önemlidir. Kahraman bakış açısı, anlatıcının metin içinde yer almasıdır. Yani anlatıcı metin içindeki kahramanlardan bir tanesidir. Bu durum konuya göre değişiklik gösterebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri