Okuma dediğimiz eylem, yazılı metnin kodunu çözmek ve dili anlayarak metnin bütünsel anlamını kavramaktır.
ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ NEDİR? Çeşitli kelimelerin beyne daha hızlı iletilerek bir metnin çok daha kısa sürede okunabilmesini, anlaşılabilmesini ve algılanabilmesini sağlayan ve gözlerimizin dudak kıpırdatma hızımıza oranla çok daha büyük imkân sunmasına dayanan bir tekniktir.
İlgili 28 soru bulundu
Öğrencilerin psikolojilerinin ve belleklerinin gördükleri zararı telafi etmek için hızlı okuma kursları zihinsel açıdan olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Göz sağlığı açısından da faydalı olan hızlı okuma göz kaslarımızı çalıştırma prensibine dayandığından göz tembelliklerinin önüne geçme konusunda da etkilidir.
Dahaena ve grubu okuma işlemini şöyle açıklıyor: Beynin sol oksipito-temporal bölgesinde bulunan harf kutusu, harflerin ve sözcüklerin görsel şekillerini algılıyor. Harf kutusu bu bilgiyi sol yarıkürede bulunan ve sözcük anlamını, ses motiflerini, harflerin seslendirilişini kodlayan çok sayıda değişik bölgeye iletiyor.
Göz atma tekniği; okumaya başlamadan önce kitabın okumaya başlayacağınız sayfasını gözden geçirin, başlıklar paragraf giriş ve sonlarını okuyun ve bunları zihninizde toplayın. Bol kitap okumak en doğal hızlı okuma tekniğidir.
Bundan da anlaşılıyor ki, bütün Kur'an'ı okumak veya ezberlemek, bütün Müslümanlara farz değildir. Ancak bunun bir farz-ı kifâye olduğunda şüphe yoktur. Ayrıca, namazda okunması gereken miktarı herkesin öğrenmesi farz-ı ayındır.
Okuduğunu anlamayı etkileyen dış faktörler; DEHB, disleksi, okumaya ilgi, kelime tanıma hızı, kelime bilgisi ve metin karmaşıklığı gibi dış faktörlerdir.
a. Göz atarak okuma: Bu tür okumada, eser hakkında genel bir düşünce edinmek esastır. Bu yüzden eserin sadece içindekiler bölümüne, kimin tarafından yazıldığına şöyle bir bakılır. Bu okuma biçimine, ayak üstü okuma da denmektedir.
Okuma bozukluğu (disleksi), aritmetik bozukluğu (diskalkuli), yazılı anlatım bozukluğu (disgrafi) olarak farklılık gösteren öğrenme güçlükleri, merkezi sinir sisteminde oluşan nörolojik kökenli fonksiyon bozukluklarından dolayı oluşabileceği gibi kalıtsal olarak da aktarılabilmektedir.
Özellikle konuşma gecikmeleri, kelimeleri yanlış telaffuz etme, konuşurken harf ve hecelerin yer değiştirmesi gibi belirtiler özgül öğrenme güçlüğüne işaret edebilir. Özellikle bir şey anlatırken zorlanma, az konuşma ya da kelime dağarcığının yetersiz olması da bu belirtiler arasında kabul edilir.
Sonuç olarak, çok kitap okumak zekayı geliştirir ve bu süreçte anlamaya, anlatmaya, analiz etmeye, nöron bağlantılarını arttırmaya, hafıza güçlendirmeye, hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmeye yardımcı olacak bilişsel yetenekler üzerinde olumlu etkiler yaratır.
Kitap okumak düzenli yapıldığı taktirde hafızayı güçlendirir, kelime haznesini genişletir ve ifade yeteneğini geliştirir. Bunun yanı sıra stresi azaltarak uyku ve yaşam kalitesini arttırır. Düzenli olarak kitap okuyan insanların beyninde yeni nöron bağlantıları oluştuğu ve zeka kapasitesinin arttığı gözlemlenmiştir.
Unutkanlığa iyi gelir ve duygusal zekayı güçlendirir. Sesli okuma beyin kaslarını geliştirdiğinden zihnin daha güçlü olmasını sağlar. Ses ve duygu ayarlamasını yaptığınız için sesli okuma ile duygu akışını da güçlendirebilirsiniz.
* Okuma işlemini çok uzun tutmayın. Gözlerinizin ağrıdığını hissedince biraz ara verin ve yüzünüzü yıkayın. * Mat kağıttaki yazıları parlak, parlak kağıttaki yazıları mat ışıkta okuyun. 4.Okuma işlemlerini bir sandalyede veya bir kanepede oturarak yapmak daha verimlidir.
Öncelikle doğru okuma ve hızlı okuma nasıl olur ona bakalım:
Kelimeleri hızlı bir şekilde anlamlandırabilme. Sözün ezgisine dikkat ederek okuyabilme. Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyabilme. Vurgu ve tonlamalara dikkat ederek okuyabilme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri