GBT açılımı genel bilgi toplama sistemini ifade etmektedir. Genel bilgi toplama sistemi aracılığı ile vatandaşlar hakkında birçok veriye ulaşmak mümkündür. Polis ya da emniyet güçleri bu tür uygulamalardan yararlanmakta ve bu sayede toplum nizamını bozma ihtimali olan kişiler tespit edilebilmektedir.
Sorgusu yapılan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, Kişi hakkında daha önce işlediği bir suçtan dolayı hüküm var veya bu suçtan cezalandırılmış ise buna ait bilgiler, Sorguya tabi tutulan kişi hakkında arama, yakalama vs. kararı varsa bu bilgiler, Asker kaçağı olunması halinde bu bilgi de sorguda görülmektedir.
İlk önce, e-devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile e-devlet kapısı sistemine giriş yapınız. Ardından, adli sicil kaydı sorgulama başlığı ile bulunan ekranda yer alan bilgileri göreceksiniz. Bu bilgileri okuyunuz çünkü bu bilgiler GBT sorgulaması için hazırlanmıştır.
E-Devlet sabıka kaydı sorgulama işlemlerini 'E-Devlet şifresi ile giriş', 'mobil imza ile giriş', 'elektronik imza ile giriş' ve 'T.C. kimlik kartı ile giriş' giriş yöntemlerinden birisini seçerek sisteme giriş yapıp resmi geçerliliği olan sanal sabıka kaydı belgelerini internet üzerinden alabiliyorsunuz.
GBT yani ''Genel bilgi toplama'' kolluk kuvvetlerinin haklarında yakalama, tutuklama, yurtdışına çıkış yasağı düzenlenen kişiler hakkında bilgi toplanarak kurulan sistemdir. Bu kişilerin kayıtlarının tutulması hem yakalanmalarını sağlar hem de yakalandıktan sonra yargı yerlerinin yürüttüğü işlemlere katkı sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
GBT sistemine kişilerin, kimlik bilgileri ile haklarındaki yakalama emirleri, yurt dışına çıkış yasağı kararları ve derdest kovuşturma bilgileri ile kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri işlenmektedir.
Bu belgeye Adalet Bakanlığına bağlı olan Adalet Saraylarına giderek 5 TL karşılığında elde edebilirsiniz. Büyük şehirlerde de bu belgeye yaşadığınız yerin adliye sarayına giderek ulaşabilirsiniz.
Adli sicil kaydı ile GBT kayıtları aynı gibi görünse de. birbirlerinden farklı şekilde tutulur. Adli sicil kaydında. silinen ve infaz edilmiş bir ceza nedeniyle G.B.T.
Sabıka kaydı ve diğer tüm işlemlere E-Devlet üzerinden erişim sağlanabilir. GBT ve adli sicil kaydı aynı şey mı? Genel olarak bakıldığında GBT ve Adli Sicil Kaydı aynı manadadır.
İçişleri Bakanlığına bağlı Sahil Güvenlik, Emniyet Teşkilatı, Jandarma ile Gümrük Müsteşarlığının ortaklaşa kullandığı GBT (Genel Bilgi Toplama) sistemi, T.C Kimlik Numarası sorgulaması ve kişisel veri doğrulaması yapan bir veri tabanı sistemidir.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
GBT Sorgulama işlemlerini adliyeye giderek veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. GBT Sorgulama hizmeti artık e-Devlet üzerinden yapılıyor.
Kişilerin doğum tarihi, doğum yeri ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası (TCKN) gibi kimlik bilgileri, İlgili kişi hakkında açılmış dava ve verilmiş olan hükümler, İlgili kişi hakkında verilen adli uygulama tedbirleri ve kararları, İlgili kişi erkek ise askerliğini yapıp yapmadığı bilgisi.
Güvenlik araştırması yönetmelik gereği 60 iş günü içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Fakat Emniyet Genel Müdürlüğü, Mit ve ilgili Kurumların yoğunluğu, kurumlar arası irtibatsızlık sebebiyle maalesef bu sürenin uzamasına neden olmaktadır.
Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
Yönetmelik değişikliğinin ardından yoklama kaçakları ve bakayalar, GBT sisteminden aranacak. Polis ve jandarma denetimlerinde tespit edilenler en yakın askerlik şubesine teslim edilecek.
GBT, bireysel farklılıkları göz önüne alarak geliştirici ve destekleyici eğitim faaliyetlerinin hazırlanmasını sağlayan bir bilişsel beceri değerlendirme testidir.
Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlandığında adli sicil kaydı kendiliğinden silinmelidir.
Doğan, kimlik kontrolleri için şunları söylüyor: “Polisin bir kişiyi durdurabilmesi ya da bir kişiye herhangi bir uygulama yapabilmesi için kişinin şüpheli olması gerekiyor. Ya da suç işleyebileceğine ilişkin makul bir şüphe olması gerekiyor. Polis bu makul şüpheliyi gördükten sonra GBT'ye alabilir, kimlik sorabilir.
GBT sorgulama nasıl yapılır? GBT sorgulama işleminizi yapmak istiyorsanız ilk olarak E-Devlet resmi internet sayfasına giriş yapmanız gerekmektedir. Daha sonra sağ üst köşede bulunan arama motoruna "sabıka kaydı" yazıp ara seçeneğine tıklayınız. "Adli Sicil Kaydı Sorgulama" seçeneği olarak karşınıza çıkacaktır.
Avukat, müvekkili hakkında GBT sorgulama yaptırıp aranıp aranmadığını sorabilir.
Şüpheli kişiler ve şüpheli davranışlar ya da etrafa huzursuzluk veren kişiler gbt yapılmaktadır. GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması yaparken kişinin TC. Kimlik Numarası ile işlem yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri