A ebeveyn x A ebeveyn var ise A ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x B ebeveyn var ise A, B, AB ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır.
Anne adayı Rh (–) kan grubunda iken baba adayı Rh (+) kan grubunda olduğunda kan uyuşmazlığı meydana gelir. Özellikle ilk bebek Rh+ ise sorun oluşmaz. Yani kan uyuşmazlığı, Rh (–) anne ve Rh (+) baba arasındaki çiftlerde görülür. Bu durumu dikkate almak önemlidir.
Anne ve babada bulunmayan bir gen, çocukta da bulunmaz (Mendel Kuralı). Anne ya da babadan birinin kan grubu O ise AB grubu çocuğu olamaz, eğer ikisinden birinin kan grubu AB ise O grubu çocuğu olamaz (Mendel kuralı). Alt gruplar için de aynı kural geçerlidir.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Kan grubunu belirleyen A ve B genleri, kanda bulunan alyuvarların zarlarında A ve B türü proteinlerden hangisinin yer alacağını belirlerler. Birinin kan grubu A ise, alyuvarlarının zarında yalnızca A türü protein; B ise, yalnızca B türü protein, AB ise her ikisinden de vardır demektir.
İlgili 32 soru bulundu
A kan grubuna sahip olanların yememesi ya da olabildiğince az yemesi gerektiği düşünülen besinler; beyaz et dışındaki diğer tüm et ürünleri, patates, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler, kavrulmuş kuru yemişler ve tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri olduğu söylenmektedir.
Tansiyon, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali ve kanser riski de dahil olmak üzere birçok hastalığın sebebinin kan grupları olabileceği aktarılan araştırmada, 0 kan grubunun genel itibarıyla en sağlıklı kan grubu olduğu bildirildi.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
A Rh+ Kan grubunun atalarının ilk vejetaryenler olduğu düşünülür. Taş devrinde yaşayan insanların toprağı işlemesi ile beraber ot ve bitkiler ile beslenmesi A kan grubunun doğmasına neden olmuştur. Özellikle enfeksiyonlara karşı oldukça dirençli olan bu grup günümüzde en çok Batı Avrupa sınırları içerisinde yaygındır.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
A ebeveyn x B ebeveyn var ise A, B, AB ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. A ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır. B ebeveyn x B ebeveyn B ya da 0 kan gruplu çocuk olacaktır. B ebeveyn x AB ebeveyn var ise A, B ya da AB kan gruplu çocuk olacaktır.
BİLİMSEL incelemelere göre, anne ve babanın Rh negatif olduğu durumlarda bebeğin pozitif olma şansı yok. Ancak anne ve baba pozitif ise bebeğin hem negatif hem de pozitif kan taşıma olasılığı vardır.
Biri A, diğeri B grubunda olan bir çiftin çocukları A, B, AB ya da 0 kan grubunda olabilir.
Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızda ki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Anne adayı kanının Rh negatif ve babanın kanının Rh pozitif olduğu durumda bebeğin kanı Rh pozitif olursa, Rh faktöründen kaynaklı kan uyuşmazlığı ortaya çıkar. Gebelik sürecinde anne ve bebeğin kanları birbirine temas etmez fakat bazı durumlardan sonra annenin vücudu Rh pozitif faktörüne karşı duyarlı olur.
Kan uyuşmazlığı Rh ve ABO uyuşmazlığı olarak iki farklı şekilde oluşmaktadır. Kan uyuşmazlığı nasıl olur? Gebe anne, Rh (-) negatif kan grubuna sahip ise baba adayının kan grubu mutlaka öğrenilir ve eğer baba Rh (+) ise çiftte Rh/rh uygunsuzluğu yani kana uyuşmazlığı vardır.
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
A pozitif kan grubuna sahip insanlar eti iyi sindirebilirler, bu nedenle et ve hayvansal proteinler tüketilebilir. Tavuk, hindi, sığır eti, deniz ürünleri gibi protein kaynakları, sebzeler, süt ürünleri, meyveler, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar da A rh pozitif kan grubu beslenme diyetlerinde yer almalıdır.
Kan gruplarının hangi kan gruplarından kan alabildiğini şöyle sıralayabiliriz; A Rh pozitif (A Rh+) = A Rh negatif, A Rh pozitif, 0 Rh pozitif ve 0 Rh negatif kan gruplarından kan alabilir. A Rh negatif (A Rh-) = A Rh negatif ve 0 Rh negatif gruplarından kan alabilir.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Kanser hastaları ve kontrol grubunda ABO-Rh kan gruplarının dağılımının farklı olduğu görüldü. Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü.
EN ZEKİ KAN GRUBU? Öte yandan yapılan bir araştırmada ise en zeki kan grubuyla ilgili detaylara yer verildi. Kan grupları ile ilgili yapılan araştırmada; A grubunun alt grubu olan A 2'de IQ'nun daha yüksek olduğu, genele bakıldığında da A grubu kana sahip kişilerin IQ'ları içinde aynı şeyin olduğu sonucuna varılıyor.
Ayrıca özellikle A ve AB kan gruplarının daha yüksek damar hastalıkları ve kalp krizi riski ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri