“… 4721 sayılı Medeni Kanun ile getirilen 328/II. fıkra hükmüne göre, ana ve babanın bakım borcu çocuğun ergin olmasına rağmen eğitimi devam ettiği takdirde kalkmamakta, devam etmektedir. (328/I). Çocuğun MK. 364. maddesi uyarınca ayrıca dava açmasına lüzum yoktur.
İslam'a göre her çocuk, tabiatı gereği masum doğar. Ayrıca anne-babalarının hatalarından sorumlu değillerdir. Buna karşın anne-babalar reşit olmayan çocuklarının tüm sorumluluklarını taşımak durumundadır. Bu, onların bakımını ve iyi şekilde yetiştirilmesini de içerir.
el Cevab: Anne babanın evlatlarının malından istifade etmeleri caizdir. Hadisi şerifte; ''sen ve senin mülkün babanındır'' buyrulmuştur. ''Evlatlarınız sizlere Allah'ın hibeleridir. Onlardan ve mallarından ihtiyaç duyduğunuzda faydalanırsınız.
Çocuğuna güzel isim koymak, terbiye etmek, okuyup yazmayı, ok atmayı, yüzmeyi ve zamanın silahlarını kullanmayı öğretmek, ona helal, temiz rızk elde etmesini sağlamak ve yetişince evlendirmektir.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
İlgili 42 soru bulundu
Muris sağlığında, terekesinde bulunan mallar üzerinde sahip olduğu mülkiyet hakkını tasarruf özgürlüğü içinde devredebilir. Dolayısıyla sorusuna murisin sağlığında baba malını istediği evladına verebilir mi diye bakıldığında geçerli bir hukuki işlem ile muris istediği kişiye mal devredebilir.
Hanefî ve Şâfiî âlimleri babanın, çocuğunu evlendirmesinin vâcip olmadığını söylerken, Hanbelî âlimleri, 'çocuğun nafakası babasına aitse, babası onu evlendirmek zorundadır' demişlerdir (Mâverdî, el-Hâvi'l-kebîr, 9/183-184; İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/217).
Annenin çocuklarına karşı ilk görevi onları dünyaya getirmek, emzirmek ve hayata güçlü ve sağlıklı bir başlangıç yapabilmelerini sağlamaktır. Sadece anne tarafından yapılabilecek görevler sona erdiğinde, çocuğun gelişimi ve yetiştirilmesi görevi ailedeki diğer yetişkinlerle anne arasında paylaşılır.
İslam'a göre çocuklar, Allah'ın anne babalara hatta topluma verdiği bir nimet ve hayatın süsü olmasının yanında, onların aynı zamanda sınavlarıdır. Hiçbir şey bilmeden dünyaya gelen çocukları hayata hazırlamak ve dinini öğretmek anne babanın görevidir.
Baba mirasını tek çocuğa verebilir mi diye bakıldığında, hukuka uygun irade beyanıyla gerçekleştirilen işlemlerin muris hayattayken geçersizliği ileri sürülemez. Yani muris hayattayken malvarlığını istediğini çocuğuna verebilir. Ancak murisin ölümünden sonra diğer mirasçıların tenkis talebinde bulunması mümkündür.
Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar. Mirasçılar miras bırakanın (murisin) diğer borçlarından olduğu gibi, vergi borçlarından da sorumludurlar.
Babamın parasını ondan izinsiz almam caiz mi? Değerli kardeşimiz, Babanın evlatları arasında ayrım yapması doğru değildir. Ancak her ne surette olursa olsun evladın babasına kırılması ve ondan -nafaka giderleri dışında- izinsiz parasını alması caiz değildir.
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah'a şirk koşmak. 2- Büyücülük, 3- Katillik, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan ana babaya asi olmak ifadesi geçiyor.
Çocukların cinsel kimliklerini doğru öğrenmeleri ve yönelimlerinin ebeveynler tarafınca kontrol edilip dikkat edilmesi gerekildiğini uyaran uzmanlar, çocukların 3 yaşından sonra anne ve babalarınca yıkanmaması ve 7 yaşından sonra da kendi kendilerine yıkanması gerektiğini açıkladı.
Eğer her iki cinsiyette de 15 yaşına kadar herhangi bir buluğ çağa girme belirtisi görülmezse 15 yaşından sonra hükmen buluğ sayılır. Bu evreden sonra artık amel defteri kesin olarak açıldığı için her kız ve erken dinen gerekileni yapmalıdır.
Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.
Zalim de olsa, vuran, kıran, döken bir baba da olsa-anne de olsa; evlat anneye, babaya beddua edemez. “Helak et bu adamı ya Rab!” diyemez. Bu Allah'ın yasakladığı; anneye, babaya karşı zulüm olan hatalardan birisi olur.
Yapılan çalışmalar, kavgaya şahit olan çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin olumsuz yönde etkilendiğini, aynı zamanda bu durumun yetişkinlik hayatlarında da devam ettiğini gösteriyor. Kavganın sürekli hale geldiği evlerdeki çocukların ders başarılarında bir düşüş olduğu görülüyor.
Ana ve baba ergin olmayan çocuklarına bakmakla yükümlüdürler. Kural olarak, bu bakım yükümlülüğü çocuk ergin olana kadar devam eder. Ana babanın ergin olmayan çocuklarına bakma yükümlülüğü herhangi bir koşula bağlı değildir. Ergin çocuğa ise kural olarak ana babanın bakma ve nafaka ödeme yükümlülüğü yoktur.
Anne doğuran, doyuran, yuvayı kuran, aile birliğini sağlayan, azı çok edendir. Anne Çocuğu dünyaya getiren, ailenin en önemli bireyidir. Çocuğun ilk öğretmeni annedir. Anne, toplum kültürünü çocuğuna yerleşmesini sağlayan, ona kişiliğinin gelişmesinde yardımcı olan toplumun da en önemli kişisidir.
Büluğ çağına gelmiş bir erkeğin kendi irade beyanı ile evlenebileceği, velisinin onu rızası dışında birisiyle evlendirme hakkına sahip bulunmadığı hususu ittifakla kabul edilmiştir.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
Her üç mezhebe göre kadının velisinin izni alınmadıkça yapılan nikâh sahih olmaz, bâtıldır. Hanefî mezhebine göre ise, henüz büluğ çağına ermemiş kız çocuklarının, kendini idare edemeyecek durumda aklen noksan olanların ve bunakların velilerinin izni olmadan nikâhları caiz olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri