Anne karnındaki bir bebekte foramen ovale görülmesi normaldir, bu açıklık doğumdan sonra kendi kendine kapanır. Nadir olarak bazı bebeklerde doğumdan sonra da kapanmaz ve bu duruma patent foramen ovale (PFO) denir. PFO, genellikle bulgu vermediği ve herhangi bir sorun yaratmadığı için müdahale gerektirmez.
Bu hastalıklar genel olarak doğuştan gelen hastalıklardır. Kalp kulakçıkları ve karıncıklar arasında görülen deliklerin oldukça küçük boyutlarda olması hâlinde ameliyata gerek duyulmayabilir. Bu hastalarda görülen tek bulgu genellikle üfürümlerdir. Çoğu hastada doğuştan gelen bu hastalık kendi kendine iyileşir.
Anne karnındaki bebeğin kalbinin kulakçıkları arasında foramen ovale dediğimiz bir açıklık olması normaldir. Foramen ovale doğumdan sonra kapanır. İnsanların %10-15'inde doğduktan sonra da açık kalabilir.
Eğer delik çapı < 5-6 mm ise küçük ASD, 6-10 mm arasında ise orta büyüklükte ASD, >10 mm ise geniş ASD denir. Geniş defektler eğer 5-6 yaşından sonra kapanmıyorsa veya küçülmüyorsa kapatılmalıdır. Küçük defektleri ise kapatmaya gerek yoktur.
Büyük delikler yama dikilerek kapatılır. Kalpte Ameliyatsız kapamada ise kalp durdurulmadan, kateter kullanılarak yapılır. Hasta işlemden 1-2 gün sonra taburcu olur. Deliğe yerleştirilen cihazın üzeri bir süre sonra vücudun kendi dokusuyla kaplanır.
İlgili 30 soru bulundu
Dolayısıyla kalp delikleri birtakım akciğer problemlerine ve kalp yetmezliği, kalp büyümesi gibi kalp sorunlarına neden olabilmektedir. Hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi ve gerekli tedavinin uygulanması son derece önemlidir.
Kalp delikleri, çoğunlukla kendiliğinden herhangi bir tedavi olmadan kapanabilmektir. Hastaların büyük kısmında kendiliğinden düzelme gösteren kalp delikleri, kapanmadığı durumda; ilaçlar ve atriyal septal defekt ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Kalp delikleri tedavi edilmezse hayati tehlikeye de neden olabilir. Ayrıca, bacak toplardamarlarında oluşan ve kalbin sağ odacıklarına ulaşan kan pıhtıları, kalp deliğinden kalbin sol odacıklarına geçerek beyne gidebilir ve beyin damarlarında tıkanmalara ve felçlere yol açabilir.
Bu deliklerin kapatılması gerekmektedir. Bu delikler kapatılmadığı takdirde kalp yetersizlikleri, ritim bozuklukları, nefes darlığı, akciğer hastalıkları gibi sorunlara sebebiyet vermektedir.
TEE, kalp ultrasonu, kalp endoskopisi olarak da bilinmektedir. Ağız yolundan yemek borusuna indirilen ince bir tüp (probe) ile kalbin arka komşuluğuna erişilir ve çok net, ayrıntılı görüntü alınır.
Öncelikle ASD olarak adlandırılan kalp kulakçıkları arasında yer alan delikler erken çocukluk döneminde kendiliğinden kapanabilmektedir. Ancak bu dönem geçtikten sonra kendiliğinden kapanma görülmez mutlaka tedavi olunması gerekir.
Anne karnındaki bebekte kalp rahatsızlığı fetal eko (ultrasonografi) aleti yardımıyla saptanabilmektedir. Görüntüler 16. Haftadan itibaren netleşmekte ise de en iyi 22.haftalarda kesin tanı konulabilmektedir. Yapılan fetal eko tetkikiyle her türlü kalp hastalığı saptanabilir.
Özel takip gerektiren kalp hastalıkları gebeliğe engel değil
Kalbinde delik olan kişiler, muayenelerinde kalp ve akciğere hayati önem taşıyan bir yük oluşturmadığı ispatlanmışsa, gebe kalabilir.
4-5 mm küçük VSD tanısı ve 8 yaşına kadar çocuğunuzda hiçbir şikayete neden olmadıysa, sadece yıllık kontrollerle izleniyor ve izlemlerdede her şey yolunda deniyorsa rahat olun. Büyük olasılıkla bu VSD hiç bir zaman çocuğunuzun yaşamını ve yaşam kalitesini etkilemeyecektir.
Bu amaçla doğuştan kalp hastalığının tespiti 'pulse oksimetre' testi uygulanır. Yenidoğan bebeğin el veya ayak parmağına yapıştırılan küçük bir elektrot yardımı ile çalışan cihaz, kanın oksijen derecesini ölçer. Kalp hastalığı durumunda kirli ve temiz kanın karışmasına bağlı olarak, kanın oksijen derecesi düşük çıkar.
Her iki kulakçıklardaki basınç düşük olduğu için delik olsa bile kalbin sağ tarafının bozulması geciktiği için bu kişiler uzun süre semptomsuz seyretmekte ve tanı yaşı 60'lı 70'li yaşlara ulaşabilmektedir.
Küçük defektler sıklıkla ilk 2 yaşta (genellikle 6 yaşına kadar) belirti vermeden kendiliğinden kapanır.
Doğumsal Kalp Hastalığı Belirtileri
Bunların başlıcaları yenidoğan ve bebeklik çağında emerken yorulma, terleme ve emmeme, buna bağlı olarak kilo almada güçlük çekmedir. Sık sık soluk alıp verme, zorlu solunum buna bağlı olarak morarma, çarpıntı, çabuk yorulma, göğüs ağrısı da başlıca belirtiler arasında sayılabilir.
Hastanın genel sağlık durumunun korunması için gerekli hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyattan bir gün önce hastaneye yatış işlemi gerçekleşmektedir. Vücutta gerekli dezenfeksiyon sağlandıktan sonra hasta ameliyathaneye alınmaktadır. Kalp ameliyatı yaklaşık 3 ila 4 saat arası sürmektedir.
Kalp deliği tedavisinde robotik cerrahinin en büyük avantajı, vücutta herhangi bir kesi yapılmadan, sadece dört delik açılarak ameliyatın tamamlanabilmesidir. Bundan dolayı ameliyat sırasında kanama miktarı az olur, ağrı çok azalır, enfeksiyon oranları düşer, günlük yaşantıya ve işe dönüş çok hızlanır.
Bu kanalın kapanmaması durumuna PDA denir. PDA'da aorttan düşük basınçlı pulmoner artere kan geçişi ve akciğerlerde ve sol kalpte aşırı kan yüklenmesi olur. Zamanla aşırı hacim yüklenmesi kalp yetersizliğine ve pulmoner hipertansiyona neden olabilir, yaşam süresini kısaltabilir, damar duvarında infeksiyon riski taşır.
Her ventriküler septal defekt (VSD) durumunda muafiyet verilmez. Burada önemli olan VSD'nin yol açtığı hareket kısıtlılığıdır.
Kalp yetersizliği sonucu ortaya çıkan başlıca belirtiler nefes darlığı, ayaklarda şişme ve çabuk yorulmadır. Bunun yanında öksürük, iştahsızlık, çarpıntı, geceleri sık idrara çıkma, yorgunluk da kalp yetersizliğinin diğer belirtileri arasında sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri