Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz.
Pişirilmek istenen gıda ürününün, buharın içeride kalması dolayısıyla daha hızlı haşlanmasına olanak sağlayan düdüklü tencere, içeride oluşan aşırı buhar dolayısıyla hemen açılmamalıdır. Buhar çıkış borusundan buhar çıkış sesi duyulmasının ardından ocağının altı kısılmalı ve 10 dakika boyunca beklenmelidir.
Bu sebeple düdüklü tencereyi açmadan önce buhar çıkış borusunu açarak içindeki buharı boşaltmalı ve en az 10 dakika beklemelisiniz. Düdüklü tencere kaç dakika sonra açılır sorusunun cevabı da en az 10 dakika olacaktır.
Eğer içerideki basınç yeteri kadar tahliye edilmeden kapağı açmaya kalkarsanız kapak basıncın etkisiyle yerinden fırlayarak istenmeyen patlama ve yanmalara sebep olabilir. Bu nedenle hiçbir biçimde acele etmemeli ve kapağı açmadan önce buhar çıkışının tamamlandığından kesinlikle emin olmalısınız.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
İlgili 38 soru bulundu
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Yemek pişirirken düdüklü tencereye mutlaka su konmalıdır. Az miktarda su eklemek yemeğin dibine tutmasına sebep olur. Hiç su koymamak ise tencerenin hasar görmesine sebebiyet verir. Düdüklü tencerenin düdüğü her zaman temizlenmelidir.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Düdüklü tencereyi açarken soğuduğundan emin olmak lazım.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, "Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor" diye konuştu.
Düdüklü tencere ile klasik tencereler arasındaki temel fark, klasik tencereler içine hava alırken düdüklü tencereler hava almaz. Hava almayan ortamda yoğun su buharı oluşur ve yemek çok daha çabuk pişer. Normal tencerelerde ise su, 100 derecede kaynar ve yemekler normal zamanında pişer.
Eğer kurallarına göre kullanılırsa düdüklü tencereler hem hızlı hem de sağlıklı ürünlerdir. Besinlerin içindeki vitaminin gitmesini engeller. Bu nedenle gönül rahatlığıyla düdüklü tencere kullanabilirsiniz.
Mercimek Çorbası (Düdüklüde) Tarifi Nasıl Yapılır? Düdüklüye soğan, havuç, domates, patates, (küp küp doğranmış) suyu, tuzu ve mercimeği ekleyip karıştırıyoruz. Düdüklünün kapağını kapatıyoruz kaynayınca altını kısıp 15 dakika pişiriyoruz.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Soğanı, sarımsağı, havucu ve salçayı tereyağı ile birlikte düdüklüye alın. Salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavurun, mercimek ve suyunu ilave ederek karıştırın. Tuzunu, karabiberini ve nanesini ilave edip düdüklüyü kapatın ve orta ateşte düdük ötünceye kadar pişirin. Düdük öttükten sonra altını kısın 15 dakika pişirin.
Düdüklü tencere kullanımı ile yemeklerinizi yüzde 70 oranında daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Bu sayede kendinize ve sevdiklerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz. Yemeklerin kısa sürede pişmesi aynı şekilde enerjide tasarruf etmenizi de sağlar.
Az miktarda pişecek yemekler için 3 lt düdüklü tencere gayet uygun bir modeldir. Daha geniş çaplı aileler için ya da kalabalık bir sofra hazırlamak için pişireceğiniz yemeklerde ise 4 lt düdüklü tencere ya da 7 lt ve 10 lt gibi büyük modelleri tercih edebilirsiniz.
Küçük gıda parçaları ve deterjan, düdüklü tencere kapaklarının emniyet valflerinde birikebileceği için, bu ürünler de makineye atılmamalıdır. Bu yüzden düdüklü tencerenin üstlerini ve contalarını ılık suda elde yıkayıp kurulayın. Son olarak bulaşık makinesine asla atılmaması gereken ürünler, plastik eşyalardır.
Nohut düdüklü veya normal tencereye alınarak üzeri 3 parmak geçecek kadar su koyulur ve haşlanmaya bırakılır. Islanmış nohut düdüklüde 25, tencerede 35 dakikada pişer. Nohut suda ıslatılmamışsa mutlaka daha fazla su çekeceğinden 2-3 parmak daha fazla su koyulmalıdır.
En çok yapılan hatalardan biri de yemek piştikten ve ocak kapandıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almaktır. Ancak ocağı kapattığınızda tencerenin içindeki basınç ve kaynama işlemi devam eder. Düdükten çıkan hava tamamen gittiğinde yemeğinizi ocaktan alabilirsiniz.
2 bardak oda sıcaklığında suyu ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişiriyoruz. Suyunu çekince altını kapatıp üzerine peçete örtüp demlenmeye bırakıyoruz. 10-15 dk demlendikten sonra karıştırıyoruz. Sıcak servis ediyoruz.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri