Kısırlaştırma erkek kediler için de oldukça faydalıdır. Bu operasyonla birlikte erkek kedilerde testis kanseri gelişme riski azalacaktır. Aynı zamanda prostat hastalıklarına yakalanma sorunları da ortadan kaldırılabilecektir. Erkek kediler dişilere oranla daha bölgeci ve agresif olabilirler.
Dişi ve erkek kedi kısırlaştırma zararlı bir operasyon değildir. Hatta bu operasyonun bilinen önemli faydaları da bulunmaktadır. Operasyonun ve operasyon sonrası iyileşme sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için alınacak bazı önemler vardır.
Kısırlaştırma, kedilerde beklenen yaşam süresini uzatır: Bir çalışma, kısırlaştırılmış erkek kedilerin sağlam erkeklerden iki kat daha uzun yaşadığını, kısırlaştırılmış dişi kedilerin ise sağlam dişilerden %62 daha uzun yaşadığını buldu.
Öncelikle kediniz bir erkek ise ideal kısırlaştırma dönemi 5-6 aylık olduğu süreçtir. Dişi kedilerde pediatrik kısırlaştırma 8 ile 14 haftalıkken öneriliyor. Bazı veteriner hekimler dişi kedilerin 5-6 aylıkken kısırlaştırılma işleminin uygulanmasından taraftardır.
Miyavlama ve aşırı inlemeler gibi davranış bozuklukları ortadan kalkar. Kedi sakinleşir ve çiftleşme eksikliği, hormonal değişikliklere bağlı endişe ve sinirlilik kaybolur.
İlgili 22 soru bulundu
Erkek kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 2- 3 gün içerisinde ayaklanır. Kastrasyon operasyonu sonucunda erkek kedilerinizin depresyona girme ihtimali de azalır çünkü artık çiftleşme isteklerinden ötürü acı çekmeyeceklerdir. Erkek kedileriniz artık daha mutlu, oyuncu ve huzurlu şekilde hayatlarına devam edebilirler.
Kısırlaştırma operasyonunun saymakla bitmeyecek olumlu etkilerinin yanında yan etkileri yok denecek kadar azdır. Operasyon sonrası en sık rastlanan komplikasyon, kedimizin iştahının artması ve buna bağlı kilo alma eğiliminde olmasıdır.
Erkek Kedi Kısırlaştırma Operasyonu
İlk olarak testisler alınır ve eğer gerekiyorsa küçük bir dikiş atılarak operasyon tamamlanır. Erkek kedilerin kısırlaştırma işlemi yaklaşık olarak bir saat sürer ve geceyi klinikte geçirmelerine gerek kalmadan evlerine geri dönebilirler.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
Kısırlaştırmadan önce genel bir muayene edilir ve anesteziye uygun uygun olup olmadığını veteriner hekim tarafından değerlendirilir. 2. Veteriner Hekim, dişi kedilerinizde gözle görülmeyen olası hastalıklar için ve operasyon riskini azaltmak için.
Kısacası, dişi kediler kısırlaştırıldıktan sonra daha az şefkatli davranışlar sergileyebilir. Ancak, bu değişiklikler kedinizin bireysel kişiliğine ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Operasyondan bir önceki gece 00:00'dan sonra mama yememesini sağlamak. Kediniz veya köpeğinizin ulaşabileceği yerlerde gıda maddesi bırakmamak. Kısırlaştırma operasyonuna gelmeden 6 saat öncesinde de su kabını kaldırmak gerekmektedir. İkisi de hayati öneme sahiptir!
Kısır kediler çiftleşmek isteyebilir ama bu davranışın tamamen içgüdüsel olduğunu ve herhangi bir üreme amacına hizmet etmediğini bilmek önemlidir.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Operasyon sonrasında hasta; ağrılar ve mide bulantıları ile anesteziden uyanacaktır. Kendini savunmasız, yorgun-bitkin, ürkek ve tedirgin hissedecektir. Bu gayet normaldir.
Çoğu erkek kedide kesi oldukça küçük olduğu için herhangi bir dikiş alınma işlemine gerek kalmaz, çünkü yara kendi kendine iyileşerek kaybolur. Öte yandan dişi kedilerde veterinerinizin çözülebilir dikiş kullanıp kullanmadığına bağlı olarak bir dikiş aldırma işlemine gereksinim duyulabilir.
Genellikle, kedinin ameliyat sonrasındaki kontrolünde veteriner hekim, dikişlerin durumunu değerlendirir ve uygun bir zaman belirler. Standart olarak, kedi kısırlaştırma operasyonu sonrasında dikişler 10 ila 14 gün içinde alınabilir. Ancak, bazı durumlarda bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir.
evet 10 gün sürebilir. estetik dikişse 1 haftaya kendi dikişi çıkartır yalayarak. İshali ameliyatta aldığı antibiyotiklerden olabilir.
Çünkü kedinin kilosu, genel sağlık durumu ve daha birçok etmen kullanılan anestezi miktarını belirler. Bu da kedilerin anesteziden uyanma süresini farklılaştırır. Anesteziden sonraki 12 - 24 saatlik süreçte kedilerin uykulu ya da yorgun olması son derece normaldir.
Kedinizin kısırlaştırmadan sonra davranış değişikliği ilk olarak ürkek tavırlar sergilemesi yönünde olur. Bunun etkisi vücudundaki narkoz ve muayenehanedeki yaşadığı travmayı atana kadar sürebilir.Fakat operasyona dair etkilerin geçmesinden sonraki değişiklikler sizi ve kedinizi oldukça memnun edebilir.
Kediler Kısırlaştırma Operasyonu Sonrasında Ne Kadar Sürede İyileşir? Operasyon sonra kedilerde olan kesiklerin iyileşme süresi bütün kediler için 14 gün sürmektedir. Bu 14 gün boyunca ani hareket yapmaması, diğer kedilerden ayrı olması, yüksek yerlere zıplamaması ve kendini yormaması gerekir.
anestezi verilen her operasyon gibi, kısırlaştırma operasyonu da risk barındırır evet. hem ameliyat sırasında oluşabilecek bir duyarlılık durumu hem de ameliyatın doğası gereği komplikasyon riski vardır.
Evcil kedilerin çoğu kısırlaştırılmakta ve muhtemelen bunu yapma ihtiyacı hissetmemeleri nedeniyle içeriye idrar püskürtmemektedir. Evin içine idrar püskürtme, kedinin kendini gergin hissetmesinin ve kendisini yine kendine ait kokuyla çevreleyerek güvende hissetmeye gereksinim duyduğunun bir göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri