Anne rahmindeki bir bebeğin saç folikülleri gebeliğin yaklaşık 14. haftasında gelişmeye başlar ve 17. haftada gelişimini tamamlar. Bu sayede bebeğin saç uzaması başlayarak gebelik boyunca devam eder. Birçok bebek ince saçlara sahip bir şekilde doğar. Yenidoğanlarda görülen saçlar yetişkinlerin saç yapısından farklıdır.
Zaman zaman doğmamış bebeğin saçları da ultrasonda görülebilmektedir. Bebeğin saçlanması ile mide yanması ve bulantısı arasında ilişki yoktur.
Bebeğinizin saçlarının gürleşmesini sağlamak için bebeğinizin saçlarını temiz tutmalısınız. Saç sağlığının olumlu şekilde ilerlemesi için saç derisinin temiz olması gerekir. Bunu sağlamak için haftada 1 kez bebeğinizin saçlarını uygun bir şampuanla yıkamanız gereklidir.
Genellikle hamileliğin otuzuncu haftasında saç oluşmaya başlar ve bu durumda da bebek saçlı doğar. Hamilelikte rahim içinde hormon seviyeleri artar ve bu durum bebekte saç çıkmasına neden olabilir. Ancak bebek doğar doğmaz saç büyümesi yavaşlar ve hızlıca döküldüğü sıklıkla görülebilir.
Çocuğun saçının ve tırnaklarının ilk kez kesilmesinde fakirlere sadaka mahiyetinde para verilir. Yalnız, bu para, tırnak kesiminde çocuğun dayısının cebinden çıkardığı; saç kesiminde ise kesilen saçın ağırlığınca gelen paradır.
İlgili 22 soru bulundu
İlk saç kesimi için uygun görülen yaş ise 1 yaş civarıdır. Bebeklerin çoğu saçlı olarak doğarlar. İnce, cılız ve tüy tüy olan bu saçlar, genellikle bebek büyümeye başladıkça dökülür. İlk aylarda hemen hemen her anne bebeğin yastığında, battaniyesinde dökülmüş saçlar görür.
Sünnet olan saçın kesilmesidir.
Ancak saçı kesmeden de saçın ağırlığınca sadaka verebilirsiniz, bunun da sevabı vardır. Tam sünnete uygun olan saçın kesilip ağırlığınca sadaka verilmesidir.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Kazeoza bebeğin doğal koruyucu kremidir diyebilir ve vücuda tutunması gerekir. Bu sebeple bu maddenin ciltten kaymamasını sağlamak lanugo tüylerinin görevidir. Bu madde lanugo tüylerine yapışır ve bebeğin cildi korunmuş olur. Yine bebeğin rahim içinde sıcak kalması da bu tüyler sayesinde olur.
Bebeğinizin gerçek ten rengi, bir sene içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bebeklerin yüzde 30 ila 40'ı, yüzlerinde milia ya da moğol lekeleri adı verilen ve küçük sivilceleri andıran beyaz ya da sarı yumrularla doğar. Bunlar genellikle özel bir tedavş gerektirmeden üç ila dört hafta içinde kaybolurlar.
Çocuğunuzun ilk saçını, saklamak isterseniz, kestiğiniz ilk tutamı, bir zarfa koyarak muhafaza edebilirsiniz. Saç kesim işlemi bittikten sonra, makası mutlaka, bebeğinizin ulaşamayacağı bir yere koyun. Kesimden sonra, saç tellerinin bebeğinizin tenine yapışıp kalmaması için, bebeğinizi nazikçe yıkayın.
Birçok kez şahit olmuşsunuzdur, bazı bebeklerin çok saçı varken bazı bebeklerin saçsız doğduğuna. Anne karnındaki bebeklerin saçı ektodem olarak adlandırılan, saçın oluşumunu sağlayan bir dokuya bağlı oluşur. Bu durum genetik faktörler tarafından belirlenir ve bebek saçlı veya saçsız doğabilir.
Bu açıdan akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden buluğ çağına kadar kesilebilirse de doğumunun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Aynı günde çocuğa isim verilmesi ve saçı ağırlığında altın veya değeri miktarınca sadaka verilmesi müstehaptır (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 3/14-16).
28. hafta gebelik sürecinin yaklaşık olarak 7 ayını tamamladığınız anlamına gelir. Bu dönem aynı zamanda hamileliğin üçüncü trimesterine geçiş dönemidir. Her ne kadar gebelik hali 10-12 hafta daha devam edecek olsa da doğuma dair hazırlıklara başlamak için 28. hafta ideal bir zaman dilimidir.
27 hafta gebelik kaç aylık eder? Anne babalar hamilelik haftalarının kaç aylık hamilelik olduğunu merak etmektedir. 27 hafta hamilelik gebeliğin son 3 ayının başladığı haftadır. 27 hafta gebelik yaklaşık olarak 6 ay 9 günlüktür.
Ayrıntılı ultrasonda bebekteki oluşabilecek herhangi yapısal bozuklukların neredeyse tamamına yakını tespit edilebilir. Ayrıntılı ultrason yaptırmak yine ailenin isteğine bağlıdır ancak tüm uzmanlar tarafınca yaptırılması önerilir.
Burun gelişimi tamamlanır, koku duyusu olgunlaşır. Deriyi kaplayan lanugo tüyleri 35 haftadan itibaren giderek azalır, ancak bazı bebeklerde doğumdan sonra da bu tüyler görülebilir, zamanla dökülecektir.
Lanugo tüyleri bebeklerin bir kısmında henüz anne karnındayken dökülse de bazılarında doğumdan sonra da görülebilir. Bu tüyler çoğunlukla doğum gerçekleşmeden birkaç hafta önce dökülür. Doğumdan sonra ise en geç 4. aya kadar tüyler dökülmüş olur.
Hamilelik döneminde plasenta ve yumurtalık kaynaklı erkeklik hormonunun (androjenler) yağ bezleri üzerindeki etkisinin artışına bağlı olarak tüylenme (hirsutism) görülebilir. Tüylenme en sık yüzde, daha az oranda ise kollarda, bacaklarda ve sırt bölgelerinde oluşabilir.
Yani bebegin annesinden açık renk babasından koyu renk geni aldığı durumda göz rengi koyu olacaktır. Bebeğin göz renginin açık renk olması için hem anneden hem de babadan açık renk göz geni alması gerekmektedir.
Eğer anne yeşil gözlü baba mavi gözlü ise, bebeklerin göz rengi ya yeşil ya da babanın göz renklerine benzeyerek mavi olacaktır. Büyükanne ve büyükbaba mavi gözlü ise, bebeğinizin mavi göz renkli olma olasılığı yüksektir. Bu durum büyükanne ve büyükbabanın ebeveynlerine kadar gidebilir.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Bir yaşına gelmemiş çocuğun saçlarını kesmek günah değildir; aksine sünnettir. Yeni doğan bebeğin başındaki ilk saçlarına akîka; bu çocuğun doğumundan yedi gün sonra başındaki tüyleri kısmen veya tamamen traş edip adını koyduktan sonra Allah Teâlâ'ya şükür için kesilen kurbana akîka kurbanı denir.
Yeni doğan çocuğun başındaki saça Arapça'da akīka denir. Akîka kurbanı kesildiği gün çocuğun saçı traş edildiği için kurbana da akîka adı verilmiştir.
Saçı sıfıra vurma düşüncesi eskiden beri kullanılan ve uygulanılan bir tabirdir. Özellikle saçı çıkmayan ya da seyrek saç yapısına sahip çocuklar için daha çok bu yöntem denenir. Saçı olsa bile daha gür ve sağlıklı saçlara sahip olmak için saç sıfıra vurulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri