Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
Bir gebenin düşünceleri duygularını etkilerken, duygular da nörohormonları etkilemektedir. Anne adayı tedirgin, stresli veya korku içinde ise kanına salınan stres hormonları plasentadan geçerek bebeğe ulaşırlar. Bu stres hormonları etkilerini bebek üzerinde de gösterecektir.
Bebekler en çok doğumun yaklaşmaya başladığı zaman son üç ayda hıçkırmaya başlar. Hamileliğin önceki dönemlerinde böyle bir hıçkırığın olup olmadığı pek bilinmiyor. Bebeğin hıçkırması tekmelemeye benzer bir hareket hissedildiği zaman anlaşılır. Ancak tekmelemeden çok daha yumuşak olur.
16. haftadan sonra annenin kalp atışı, nefes alması, yürümesi, konuşması, karın guruldaması dahil birçok ses, bebek tarafından kolayca duyulur. Bunun için bebekler elektrik süpürgesi, fön makinesi gibi cihazların seslerine bayılır.
Bebek beş haftalık olduktan sonra kulak gelişimi tamamlansa da bebekler 17. haftadan itibaren dış sesleri duymaya başlayabiliyor. Tüm sesler fetusun içinde bulunduğu sıvı aracılığıyla bebeğe iletiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Bu dönemde anne ve babalar bebeklerine dokunmalı, onları okşamalıdır. Sizi hissedecektir. Aynı zamanda bebekle iletişim kurmak sizinle tek bağı sesleri duymak olan bu minik bebek için oldukça önemlidir. Doğduktan sonra o tanıdık sesi duyduklarında, sizin güvenli kollarınızda huzurla uyuyacaktır.
7 ) Bebeklere hangi tür müzikler dinletilmeli? Klasik - Pop - Arabesk. Uzmanlar anne karnındaki bebeğe dinletilecek müziklerin seçimi yapılırken, müziğin sakin ritimler içeren hafif ya da klasik müzik olmasına özen gösterilmesini tavsiye ederler.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir,daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde, tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
11. Anne karnında bebek gaz çıkarır mı? Bağırsak gelişimi doğumdan sonra dahi devam ediyor. Gaz ve kabızlık, hamileler için büyük sorunken bebekler için henüz imkansız bir durum.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir.
Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
Yani hamilelikte annenin ağlaması bebeği etkiler mi, sorusunun yanıtı evet! :( Sen ne kadar üzülüyorsan bundan bebeğin de o kadar çok etkileniyor. Ancak unutma ki ne kadar mutluysan bebeğin de bir o kadar mutlu.
Gebelik döneminde annenin yaşadığı stres; bebeğin zihinsel gelişimi, fiziksel sağlığı ve kişilik yapısına da etki edebiliyor. Hatta bebeğin yaşamının ilerleyen dönemlerinde kronik hastalıklara yatkınlığını artırabiliyor.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir.
Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir. Çünkü baskı sonucunda pek çok hamile kadın, iş yaparken, yürürken, hatta konuşurken bile nefes almada güçlük yaşayabilir.
Gebelik döneminin 4. Ayından itibaren başlayan, karnınızdaki miniğin sizi tekmelemesi, olması gereken ve çok doğal sürecin bir parçasıdır. Bebekler anne karnında neden tekme atar sorusunun cevabını özetlememiz gerekirse; büyümekte ve gelişmekte olan yavrunuzun dış dünya ile iletişim kurmaya çalışır.
Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür. Bebek vücudundaki kemik gelişimi annenin karın bölgesinin sertleşmesine yol açar.
Bu anlarda yalnızca bir bardak su içmek kimi zaman açlığı bastırmaz. Bunun yerine bir bardak ılık süt içebilirsiniz. Sütün içerisine tarçın ilave ederseniz açlık hissinizi bastırmış olursunuz. Gece uykudan uyandığınızda ağır yemeklerden, kızartmalardan elbette hamur işlerinden uzak durmalısınız.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
En nihai bağ anne bebeği kucağına almaya başladığında başlar . Bebek ,hamileliğin 16.haftasında işitme yeteneği edindiği zaman ilk duyduğu ses annesinin kalbi, ilk gördüğü şey rahim içi, dokunma hissi başladığında da dokunduğu ortam anne karnıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri