Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır, Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez.
Burada esas olan “3ler kuralı”dır. Yani eğer bebeğe yalnızca anne sütü veriliyorsa doğumu takip eden 3. ay itibariyle korunmaya başlamak ama eğer ek gıda da veriliyorsa doğumu takip eden 3.hafta itibariyle korunmaya başlamak.
Anne sütü bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve gribin ağır seyretmesini engeller. Bu sebeple 6 aydan küçük bebekler mutlaka emzirilmelidir. Anne sütü ile beslenen bebekler, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve ishaller başta olmak üzere pek çok hastalığı daha hafif ve daha az geçirirler.
Emzirme anne ile bebeğin bağını güçlendirmek gibi son derece önemli bir rol de üstlenir. Üstelik anne sütü sadece bebek için değil, aynı zamanda anneler için de çok önemli. Çünkü emzirmek anneyi kanserden demir eksikliği anemisine, osteoporozdan depresyona kadar birçok hastalıktan koruyabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Anne sütü içerdiği antikor, sitokinler, antimikrobiyal maddeler ve özgün bağışıklık hücreleri nedeniyle, kendi bağışıklık sistemi oluşana kadar bebeği korur. Yapılan çalışmalar emzirmenin enfeksiyon hastalıklarına karşı koruyucu etkisini göstermiştir. Anne sütü enterik ve diğer patojen bakterilere karşı koruyucudur.
Yani anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda değişiyor ve onun bağışıklığını güçlendirecek şekilde şekilleniyor. Aynı durum anne hastalandığında da geçerli.
Yani, bu annelerin sütlerinde de B12 vitamini düşük miktardadır. Sonuçta, B12 vitamini eksikliği olan anneden doğan bebek, sadece anne sütü ile besleniyor ve ek vitamin desteği almıyorsa, kaçınılmaz şekilde B12 vitamini eksikliğine mahkûm olmaktadır.
Hollandalı bilim insanlarının yaptıkları bir çalışmada, anne sütünde korona virüsü engelleyebilecek miktarda antikor buldukları bildirilmiştir. Bu çalışmada Covid-19 geçirmiş annelerin kanında ona karşı antikor varsa bebeğine de bu antikorları geçirdiği tespit edilmiştir. Bu durum anne sütünün doğal bir özelliğidir.
Bağırsaklarda oluşan gaz ve kan dolaşımı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Sütün memede annenin kanındaki besin maddelerinden oluştuğu düşünüldüğünde, annenin gazının süt yoluyla bebeğe geçmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, besinler sindirildiğinde bazı proteinler kana ve dolayısıyla anne sütüne geçebilir.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Bebek anne sütü alıyorsa 6 ila 8 ay koruyabilir. Fakat bebek ek gıda(mama) alıyorsa doğumdan sonra 3. haftadan itibaren korunma yöntemi uygulanmalıdır. Emziren kadınlarda bu risk % 1-2 den az olmakla beraber ilk adetten önce ovulasyonun başlayabildiği de gösterilmiştir.
Ayrıca çok ilginçtir ki bebeğinizi emzirdikten sonra daldığınız uyku da daha verimli oluyor. Ve mama verirken harcadığınız süreye göre emzirmek 1 gecede 45 dakika daha fazla uyumanızı sağlıyor. Yani aslında bebeğiniz sizi emerek size daha güzel bir uyku da hediye etmiş oluyor.
Anne Sütü ve İmmün Sistem
Omega 3 ve 6 yağ asitleri bakımından çok zengin olan anne sütü, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve onları koruyor.
Bakterilerin ilk saptanmasında annenin cildinden temasla bulaşma olduğu düşünüldü. Ancak daha sonra çeşitli deneysel çalışmalar bu mikropların annenin barsağından meme dokusuna taşındığını ve memenin içerisinden süt ile bebeğe aktarıldığı anlaşıldı.
Meme kanseri, over kanseri ve osteoporozun sebep olduğu kemik kırıkları gibi. Ayrıca emzirmenin romatoid artrit ve type-2 diabetes riskini azalttığını dair so- nuçlar vardır. Çalışmalar emzirme ile postnatal amenore ve gebelikler arası sürenin uzaması arasında ilişkiyi belirlemiştir.
Anne sütü ve bağışıklık arasında çok güçlü bir bağ vardır. İçerdiği protein, yağ, demir ve vitaminlerle bebek bağışıklık sistemini güçlendiren besin değerlerini bulunduran anne sütü, içindeki koruyucu maddeler sayesinde enfeksiyonlara savaş açar.
Annenin yaşadığı soğuk algınlığı ve benzer rahatsızlıklar, süt yoluyla bebeğe geçmez. Ancak soluma, dokunma, öpme ve temasla geçebilir. Bu dönemde anne her emzirme öncesinde ellerini yıkamalı, maske takarak bebeğin yüzüne solumamalı ve emzirmeye devam etmelidir.
Enfeksiyon kapan göğüste kızarıklıklar oluşurken, meme çevresinde bölgesel ateş ve şiddetli ağrı görülebilir. Bu durum, annenin emzirirken acı çekmesine ve bebeğini emzirememesine sebep olmaktadır.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır. Bebek memede güzelce annesini emse de annelerde hep “süt yetiyor mu?” gibi bir kuşku kalır.
Anne sütü alanların daha akıllı oldukları, daha uzun süre eğitim gördükleri ve daha çok kazandıkları saptandı. Bebekken anne sütüyle beslenme süresi arttıkça durumlarının daha iyileştiği gözlendi. Anne sütüyle beslenmenin çocukların IQ derecesini az miktarda arttırdığı biliniyordu.
Anne sütünün, gerekli dönem dışına çıkılmadığı sürece bir zararı yoktur. Ancak bazı psikolojik etkileri olabilir. Araştırmalar, emzirmenin, emzirmekten kaçınma gibi olumsuz olanlar da dahil olmak üzere bir dizi yoğun duyguyu tetiklediğini göstermektedir.
Anne sütü yalnızca bir besindir. Süt kardeş evliliği asla akraba evliliği gibi bir durum değildir. Almış olduğunuz herhangi bir besin ile hiç kimseyle genetik bağlantıya girmiş olmazsınız. Bir yabancıdan farkı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri