Urfa kebabı, Adana kebaptan ayıran en önemli özellik ise kullanılan kıyma çeşididir. Adana kebapta dana ve kuzu kıymasının karışımı kullanılırken, Urfa kebapta az yağlı kıyma ve kuyruk yağı tercih edilir. Ayrıca Urfa kebap Adana kebaba göre daha acısızdır.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Bir kilo kıymadan kaç tane Adana şiş çıkar? Tarifteki usul ve şiş ebatları takip edilirse 14 adet çıkar.
İlk olarak yağlı kuzu yada dana kıyma (tavsiye edilen kuzu kıymadır ama tercih etmeyenler dana kıyma da kullanabilir) geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine kuyruk yağı eklenerek iyice yoğrulur. (Kuyruk yağını marketlerde de bulabilirsiniz.
“İyi bir Adana kebap için öncelikle erkek kuzu eti kullanılmalı. İçine konulan kuyruk yağının da erkek kuzudan olması gerekiyor. Adana tabiriyle 'şerbetli kuyruk' denir buna.
Genelde bir kilo yağsız kuzu etine 250 – 300 gr kadar kuyruk yağı kullanılır.
- Adana ve Urfa kebabının eti mutlaka yağlı olmalıdır. Ancak bu yağ kesinlikle sıvı yağ olmamalıdır. Et sipariş ederken kasabınıza kıymaya 100 gram kadar kuyruk yağı karıştırmasını söyleyebilirsiniz. Öte yandan doğrudan yağlı bir bölgenin etini kıyma yaptırabilirsiniz.
Kuşbaşı doğranmış kuzu etini bir kaba koyup üzerine zeytinyağı ile soğan suyunu ilave edin ve iyice karıştırdıktan sonra 1-2 saat kadar bir tarafa bırakın.
MALZEMELER: Kuzu eti Tuz YAPILIŞI: Öncelikle etler doğranır. Üzerine tuz dökülür ve kıyma haline gelene kadar doğramaya devam edilir. Doğranan et şişe geçirilir, odun ateşinde pişirilir. Hazır olan kebap servis edilir ve afiyetle yenir.
Adana kebap şişi nereden alınır? Adana, urfa ve diğer kebap şişlerini; nalbur, piknik alanlarının yakınındaki marketlerden ve internet sitelerinden edinebilirsiniz.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Adana kebap ile Urfa kebap arasında fark dendiğinde akla gelen en önemli husus, Urfa kebabın daha az acılı olmasıdır. Urfa kebap, baharatsız ve dolayısıyla acı miktarı az olan bir kebaptır. Servis sırasında yine Adana kebap gibi yanında söğüş salata ve soğan, közlemiş biberle tüketilebilir.
osmanlı mutfağının baş köşesinde oturan et yemeklerindendir. adını pişirilme şeklinden almıştır. bakır bir tas yardımıyla yapılan kebab türüdür. genellikle kuzu etinden yapılır.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Kırmızı etin bazı örnekleri arasında sığır eti, kuzu eti, ülkemizde tüketimi olmasa da bizon eti ve geyik eti bulunur.
Dana etleri derince bir kaseye alınır. Üzerine süt, yağ, baharatlar eklenip karıştırılır. Etler şişlere iki et bir yağ şeklinde dizilip tuzlanarak ızgarada pişirilir.
Bunlara eşlik etmesi için mutlaka marinata yağ da eklenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
Kıyma kebapta etin dinlendirilmiş olmasına daha fazla ihtiyaç var. Çünkü dinlenmemiş etin kıyması şişe saplanmaz, saplansa bile közle buluştuğunda dökülür.
Bir kişilik Adana kebabı 180 gramdır. Bir buçuk tabir edilen Adana Kebabı'nın eti ise 270-280 gramdan az olamaz.
Sarımsağın kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz ve kıymanın içine katıyoruz. Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri