Kakanın görünümü, bebeğin beslenme biçimine bağlı olarak birbirinden farklıdır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde kaka pütürlü, ince, akışkan ve sarı renktedir. Formül mamayla beslenen bebeğin kakası ise daha koyu ve kıvamlıdır.
Anne ve babaların merak ettiği sorulardan biri de bebeklerin kakası ne zaman katılaşır konusudur. Bebek kakası ilk 6 ay anne sütüyle beslenmeden kaynaklı sıvı formdadır. Ek gıdaya geçişle birlikte kaka formunda katılaşma görülür.
Bebeğin kakası koyu yeşilde olabilir. Kaka sayısı bebeğin genetik özelliklerine ve beslenme şekline göre değişebilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmalarıda normaldir. Bu bebeklerin dışkıları genellikle sarı renklidir.
- Annenin emzirme döneminde tükettiği besinler, - Anne sütü alan bebeklerin bağırsaklarında meydana gelen bağırsak florasının değişmesi, - Bebeğin bağırsaklarında ortaya çıkan enfeksiyonlar, yeşil kakaya neden olabilir.
Yenidoğanlarda sümüksü kakanın en çok görülme sebebi inek sütüne olan alerji durumudur. Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyorsa, bu annenin inek sütü ve inek sütü ürünleri ile beslenmesiyle anneden bebeğe geçebilir. Sümüksü kakanın diğer bir sebebi ise, bebekte oluşan enfeksiyondur.
İlgili 34 soru bulundu
Çocuğumun ishal olduğunu nasıl anlarım? İshal, çocuğunuzun cıvık veya sulu dışkılaması, veya her zamankinden daha sık dışkılaması olarak tanımlanır. Bebeklerde normal dışkılama sıklığının iki katına çıkması, daha büyük çocuklarda ise üç veya daha fazla sulu dışkılama olarak tanımlanır.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
İLK 3-8 GÜNDE KAKA RENGİ SARI-YEŞİLDİR
8. Günden sonra sadece anne sütü alarak beslenen bebeklerdeki kaka rengi sarıdır ve çoğu zaman ileri seviyede yumuşak kıvamdadır. Formül mama ile beslenen bebeklerde ise kaka rengi sarı, kahve ve daha koyu kıvamda seyreder.
Bebek doymazsa kaka yapar. Bebek büyüyüp gelişmesine yetecek kadar besini aldıysa (açlık sinyalleri gösterse dahi) dışkılama gerçekleşebilir. (Açlık belirtileri için Bebeklerde Acıkma yazısını okuyabilirsiniz.)
Mama ile Beslenme
Günlük miktarlar genellikle bebeğin iştahı tarafından belirlenmekle birlikte, kabaca bir bebeğin günlük ihtiyacı kilo başına 120-180 ml'dir. Her aldığı anne sütü öğünü 150 ml kabul edilerek bir hesap yapılabilir.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Ne zaman doktora başvurulmalıdır? Dışkılamada meydana gelen değişiklikler 2 veya daha fazla hafta boyunca devam ederse doktora başvurulmalıdır. Dışkı parlak kırmızı, veya siyah renkte ise hemen doktora görünülmelidir. Bu belirtiler tedavi edilmediği takdirde acil duruma dönüşebilecek hastalıkların habercisidir.
Bebeğin kakası yenidoğan döneminde kokusuz oluyor. Ancak zaman ilerledikçe anne sütü alan bebeklerin kakası ekşi kokabiliyor. Yenidoğan döneminde bebek sadece anne sütü ile besleniyorsa, bebeğin kakasının ekşi kokması normal olarak kabul ediliyor. Bebeklerde ek gıdaya geçildiğinde kakanın kokusu keskinleşiyor.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur. Cildinde döküntüler meydana gelir.
Anne sütündeki yağ, memenin sık boşalması ve emzirme aralarının kısa tutulması ile bebeğin daha yoğun alabileceği bir şeydir. Memelerin dolu bekletilmesi, yani bebeğin sık emzirilmemesi, daha yağlı değil daha sulu bir süte neden olacaktır. Sık emen bebek daha yoğun yağ alır ve dolayısıyla daha iyi kilo alır.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması.
Ebeveynler yeni doğan bebeğinin doyup doymadığını anlamak için idrar sıklığına, miktarına ya da rengine bakabilirler. Bu nokta da bebeğinizin bezi doluyor ve açık renkli idrar yapıyorsa bu bebeğinizin doyduğu anlamına gelir.
Bebeğinizin uyumak için ihtiyacı olan tek şey bir bez, pijamalar ve uyku tulumudur. Özellikle yaz aylarında eğer oda sıcaklığı yüksekse çok daha az sıcaklığa gereksinim duyarlar. Eğer bebeğinizin boyun kısmı terliyorsa oda çok sıcak demektir. Lütfen bir uyku örtüsü üzerine koymayınız.
Bebekleri çorapla yatırmak uygun çorap seçimi yapıldığında ve dikkat bebeğin ihtiyaçları üzerinde olduğunda zararlı olmaz. Yenidoğan bebekler beden ısılarını kontrol etmek konusunda henüz yetkin değildir. Yani vücut sıcaklığını iyi ayarlayamazlar.
Bu sebeple anne-babaların ağrının özelliğine ve belirtilerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bebekler karın ağrısı yaşadıklarında ağlama, huzursuzluk, ayaklarını karına çekme, emmede isteksizlik gibi belirtiler gösterirler. Ağrı esnasında karınları sert olur ve hassastır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri