Anne sütü, bebekler için en iyi ve en doğal besindir. Anne sütü, normal doğum haftasında doğan tüm sağlıklı bebeklerin ihtiyaçlarını 6 ay tek başına karşılayabilir. Emzirmenin 6 aydan sonra uygun ek gıdalar eşliğinde en az 1 yaşına kadar devam edilmesi önerilir.
Hastalıklardan korur
Anne sütü birçok mikroorganizmaya karşı öldürücü etkiye sahip. İçerdiği özel enzimler sayesinde bebeklere doğal bağışıklık sağlar. Bu sayede annenin geçirdiği kızamık, kızıl ve suçiçeği gibi hastalıklara karşı ilk 9 ay bebeği korur.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Yani anne sütünün içeriği bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda değişiyor ve onun bağışıklığını güçlendirecek şekilde şekilleniyor. Aynı durum anne hastalandığında da geçerli. Bu örnekte ise anne sütü bebeğe aynı hastalığa karşı bağışıklık oluşturacak şekilde antikor açısından zengin hale geliyor.
Kur'an'ın öğretilerine uyan Müslüman anneler bebeklerini genellikle iki yaşına kadar emzirmeyi hedeflerler. Burada kastedilen süre Hicri Takvime yani Ay Yılına göredir, bundan dolayı çocuğun ikinci doğum gününden yaklaşık 22 gün önceye tekabül eder.
Kronik hastalık: Anne sütüyle beslenme süresiyle obesite, kanser, yetişkin koroner kalp hastalığı, belirli alerjik durumlar, Tip 1 diabetes mellitus ve inflamatuar bağırsak hastalığı insidansında azalma olduğu bildirilmiştir.
Cinsel istek azalır, vagen kuruluğu gelişir. Bütün bu gelişmenin ana amacı büyüyen yeni nesli korumaktır. Bu nedenle “Süt korur” demek mümkündür." Emzirmenin gebelikten korunmada yüzde 99 oranında başarılı oldueğeunu belirten Dr.
Emzirmek annenin sağlığını korur. Meme, rahim, yumurtalık kanseri ve kemik erimesi riskini düşürür. Emzirme sürecindeki düşük ostorojen seviyesi meme kanseri riskini azaltır.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Yeni bir araştırmaya göre anne sütünün faydası çok ama zekayı doğrudan etkilemiyor. Anne sütü, bebeklerin sağlığı ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için büyük önem taşıyor. Bilimadamlarının bu konuda herhangi bir şüphesi yok.
Birçok kadın doğum sonrası emzirme döneminde korunmaya gerek duymuyor çünkü toplumumuzda “Süt korur.” inanışı oldukça yaygın. Bu inanışın doğru olan kısımlarından elbette söz edeceğim ancak sütün ve emzirmenin bir korunma yöntemi olmadığının altını çizmekte de fayda var.
Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilmesi caizdir. Ancak bu durumda olan kişinin gusül abdestini geciktirmemesi gerekir.
Annenin yaşadığı soğuk algınlığı ve benzer rahatsızlıklar, süt yoluyla bebeğe geçmez. Ancak soluma, dokunma, öpme ve temasla geçebilir. Bu dönemde anne her emzirme öncesinde ellerini yıkamalı, maske takarak bebeğin yüzüne solumamalı ve emzirmeye devam etmelidir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Emzirmenin bebeğe faydalarının yanı sıra anne içinde birçok faydası vardır. Emzirme sırasında annenin vücudunda oksitosin hormonu salgılanır ve bu hormon rahim kasılmasını sağlar, açık kan damarlarını onararak doğum sonrası kanamaları azaltır. Emzirme ile annelerin meme kanseri riskinin azaldığı da bilinmektedir.
Bebeği için süt arayan anneler, internet üzerinden bu ailelere ulaşıyor. Bazı aileler bu sütü bebeğe fayda sağlaması için ücretsiz verirken bazıları ise litresini 50 dolardan veya 150 liradan satışa sunuyor.
Doğumdan sonraki ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlanılmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütüyle birlikte 6 aydan itibaren ek besinlere başlanmalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte anne sütü vermeye devam edilmelidir.
Anne sütü, sadece bebeğiniz için değil cildiniz için de oldukça faydalıdır. Anne sütü, cildi nemlendirir ve cilt kuruluğunu giderir. Vücutta bulunan sivilcelerin ve egzamaların tedavisinde oldukça etkilidir.
Vitaminler: D ve K vitaminleri dışında yağda ve suda eriyen vitaminlerin anne sütündeki miktarları süt çocuğu için yeterlidir.
Anne sütünün içerdiği çok sayıda immünolojik olarak etkin madde ve kök hücreler ile aktif bağışıklığı geliştirerek lösemiden koruduğu düşünülüyor. Anne sütü ile beslenme anneyi de kanserden korur. Bir yıldan uzun süre emzirmek kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini belirgin oranda azaltır.
Dünya Sağlık Örgütü, 2 yaşına kadar, Amerikan Pediatri Akademisi ise 1 yaşına kadar emzirilmesini, devamını anne-bebek ikilisine bırakılmasına karar verdi. Türk pediatristleri ise anne sütünün 2 yaşına kadar devam edilmesini öneriyor.
Kadının çocuğunu emzirmesi farzdır. -Bu gereklilik çocuğun beslenmesi için anne sütüne ihtiyacı sınırları çerçevesindedir. Ayeti kerimede ''anneler çocuklarını emzirirler''[2] buyrulmuştur.
Anne yeni doğmuş bebeğini emzirmek zorunda mıdır? Mâlikî mezhebi dışındaki diğer mezheplere göre anne çocuğunu diyaneten emzirmek zorundadır. Fakat kazaen (hukuk açısından) emzirmek zorunda değildir. Bu sebepledir ki, anne zaruri bir durum olması dışında kazaen çocuğunu emzirmeye zorlanamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri