Hazırlama ve pişirme kriterlerine uyulsa dahi soğuma esnasında çatlama görülebilir. Çünkü soğumakta olan ürünün hacmi daralacağı ve orta kısma doğru bir büzülme meydana geleceği için ortası çatlayacaktır.
Pişmiş cheesecake'in kenarları altın sarısı ve katı, ortası ise hafif yumuşak olur. Hafif sulu bir görüntüde olması sorun yaratmaz, çünkü cheesecake soğudukça suyunu çeker ve katılaşır. Cheesecake'iniz piştikten sonra kalıptan çıkarırken de dikkatli olmalısınız.
Cheesecake'inizin dağılmaması için kelepçeli kalıp kullanmanın yanı sıra kalıptan çıkarmak için mutlaka soğumasını beklemeniz gerekir. Bunun için pişen cheesecake'i 1 saat kadar kapağı aralık fırında soğuması için bekletin.
Kekinizi fırından alırken ortası hafifçe sallandığı için pişmemiş gibi gelebilir ama soğudukça aynı yanları gibi ortası da yoğunlaşıyor. Kek tabanı bol miktarda yağ içerdiği için fırından çıktığında yumuşak oluyor, cheesecake soğuduğunda o da sertleşmiş oluyor.
İlgili 19 soru bulundu
Önceden ısıtılmış fırının alt kısmına tepsiyi yerleştirin. 175 derece de yaklaşık 40 ila 60 dk arasında pişirin. (pişme saatini net veremiyorum çünkü her fırının pişirme işlemi farklı) Kek pişerken fırının kapağını açmayın. Cheesecakenizin kenarları sabit ortası hafifçe sallanıyor ise pişmiş demektir.
Kelepçeli kalıp kullanın. Böylece cheesecake'i kalıptan çıkarmakta zorlanmazsınız. Fırını önceden ısıtın. Böylece malzemelerin dengeli pişmesini sağlayabilirsiniz.
Kalıbı sallamak
Cheesecake, hala fırındayken, fırın eldiveni kullanarak kek kalıbını hafifçe sallayın. Kabı salladığınızda kekin ortasındaki alan hafifçe sallanıyorsa, cheesecake pişmiş demektir. Sallanan alan büyükse veya içerdeki sıvı kenarlardan yüzeye çıkıyorsa, cheesecake henüz pişmemiştir.
Su ile doldurduğunuz derin bir fırın tepsisinin içine kalıbı yerleştirerek 25 dakika 180 derecede; 25-30 dakika da 150 derecede pişirin. Daha sonra fırını kapatıp bir saat de fırın içinde bekletin. Bu şekilde cheesecake çatlamadan pişecektir.
Fırından çıkardığınız cheesecake oda sıcaklığına geldiğinde servis tabağına aktarıp buzdolabında en az 8 saat soğumaya bırakın. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
Piştikten sonra 2 saat oda sıcaklığında, en az 4-6 saat buzdolabında beklemelidir. En iyi sonuç için 24 saat bekleyin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Cheesecake un mu nişasta mi? Nişasta! Cheseecake için mısır nişastası veya un ekleyebilirsiniz. Çatlamaya karşı koyacak olan nişasta veya un kekin dilimler halinde kesilmesi sırasında dağılmayı önlemektedir.
1-Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor. Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.
Önceden ısıttığınız fırında ilk 10 dk 200 sonra 150 derecede 1 saat pişirin. Fırına mutlaka ısıya dayanıklı bir kaba su koyun. Bu çatlamasını önleyecektir. Piştikten sonra fırından çıkarmayın.
Daha sonra fırın 160 dereceye indirilip kekin üzeri pembeleşinceye kadar bir on dakika daha fırında tutulur. Sosu için toz şeker, nişasta suyla karıştırılır. Daha sonra frambuaz ya da vişne eklenip kısık ateşte pişirilir. Pişen sos ılınınca soğuk cheese cake'in üzerine dökülür.
Reçelide ekleyip orta ateşte kaynayana kadar pişiriyoruz. Oda sıcaklığındaki cheesecake'in üzerine soğuyan sosu döküyoruz. En az 2-3 saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Üzerini meyvelerle, kuruyemişlerle, çikolatayla yani dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
-Fırını mutlaka turbo (fanlı) ayara getirin. Böylece dışı daha yanık, içi daha akışkan ve yumuşak olacaktır. -Pişirme süresi tamamen fırınınıza ve nasıl sevdiğinize bağlı.
Malzemeler: 3 paket (1050 gr) İçim Taze Peynir. 1,5 bardak (3210 gr) toz şeker. 2,5 paketten 2 kaşık az İçim Şef Krema ( 480 ml)
İtalya'da kullanılan Ricotta ise birçoğumuzun bildiği Lor Peyniri'dir ve Türkiye'de de bulabilmek mümkündür. Amerika'da ise Philedelphia krem peyniri kullanıyor. Cheesecake denince akla gelen New York tarzı cheesecake'ler bu peynirle yapılıyor.
165 derecede önceden ısıtılmış fırında, yaklaşık 40-60 dakika kontrollü olarak pişirin. Cheesecake kalıbını salladığınızda, kekin ortası hafif hareket etmeli ama kenarları katı olmalıdır. Pişen keki kapağı açık fırında 1 saat dinlenmeye bırakın.
Kek hamurunu kalıba aktarmadan önce yüzeyi iyice yağlamanız veya pişirme kağıdıyla kaplamanız önerilir. Bu işlem, hamurun yüzeyden dağılmadan ayrılmasını sağlar.
Deneyebileceğiniz en basit cheesecake tarifi diyebilirim. Ben bu ölçülerin bir buçuk katını büyük boy (38cmX28cm) çapındaki borcamda yaptım. Resimler yanıltıcı olmasın. Verilen ölçülerle siz 22 cm X 33 cm veya biraz daha küçük borcamda yapabilirsiniz.
Şeritlerin birkaç yerine nokta şeklinde katı tereyağı ya da margarin sürüyoruz. Yağın görevi yağlı kağıdı kalıba yapıştırmak. Öncelikle kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt geçiriyoruz. Daha sonra yağ sayesinde dikdörtgen şeritleri çemberin iç çevresine yapıştırıyoruz.
7. Yağlı kağıt sermeye üşenmeyin.
Dibinin tutmaması için mutlaka önlem alın. Kelepçeli kalıbın tabanına mutlaka yağlı kağıt serin.
Kenarları Yağlı kağıtla hizaladıysanız, bıçak numarasını atlayabilir ve tavanın kenarlarını çıkarabilirsiniz. Ardından, altındaki pastayı ortaya çıkarmak için parşömen şeridini çok nazikçe çekin. Pastayı kalıbın tabanından kaydırın. Parşömen kağıdının kenarlarını kavrayın ve pastayı servis tabağına yavaşça kaydırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri