Bebekler için en iyi seçim anne sütüdür. Anne sütü enfeksiyonlara karşı savunmayı güçlendirir, alerjileri önler ve bazı kronik hastalıklara karşı da koruyucudur. İlk 6 ayda yalnızca anne sütü, devamında ise anne sütüne en az 12 ay devam edilmeli, anne ve bebek istekli ise daha uzun süre devam edilmelidir.
Bebeğe sadece anne sütü vermek gerektiği bilinir ama aksine bebeğinizi hem emzirebilir, hem de ona mama verebilirsiniz. Vücut süt üretimini, günlük talebe göre ayarlar. Az talep varsa, az süt üretilir.
Emzirilen bebeklerle karşılaştırıldığında, formülle beslenen bebekler yaşamın ilk yılında daha yüksek enfeksiyöz morbidite riskiyle karşı karşıyadır. Sağlık sonuçlarındaki bu farklılıklar, kısmen, anne sütünde bulunan spesifik ve doğuştan gelen bağışıklık faktörleri ile açıklanabilir.
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür.
Mama ile devam sütü arasındaki fark nedir? Formül mama ile devam sütü arasında aslında hiç fark yok. Her iki ürün de aynı sadece farklı şekilde adlandırılıyor. Devam sütü almaya karar verdiyseniz 1, 2 ve 3 gibi farklı numaralarda ürünlerle karşılaşabilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Annenin öncelikle şuna inanması gerekiyor: Her annenin sütü bebeğine yeter. Annenin düzenli ve dengeli beslenmesi, yeterli sıvı alması önemli olmakla birlikte sütü asıl artıran şey anne memesinin sık ve tam olarak boşalmasıdır.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
Anne Sütünün Yetmediği Nereden Anlaşılır? Sütün yetmediği, bebeğin memede huysuzlanmasından, sinirlenip ayaklarını karnına doğru çekmesinden, şiddetli ağlamasından, uzun süre huysuzluğunun devam etmesinden ve gelişimsel olarak kilo alamamasından anlaşılır.
Anne sütü alanların daha akıllı oldukları, daha uzun süre eğitim gördükleri ve daha çok kazandıkları saptandı. Bebekken anne sütüyle beslenme süresi arttıkça durumlarının daha iyileştiği gözlendi. Anne sütüyle beslenmenin çocukların IQ derecesini az miktarda arttırdığı biliniyordu.
7.Mama ile beslenme daha düşük zeka düzeyi ile bağlantılıdır.. Yapılan araştırmalarda bebekliklerinde anne sütü ile beslenen gençlerin mama ile beslenenlere göre zeka düzeylerinin daha yüksek olduğu ve okulda daha çok başarı gösterdikleri saptanmıştır.
Hâlbuki bebek iyice doymamıştır ve acıktığı için ağlıyordur. Anne sütü bebeğin gelişimi için çok büyük önem taşıyor ve gerek annenin sütünün çoğalması, gerekse bebeğin anne sütünden yeterince faydalanabilmesi için belli aralıklarla değil, her ağladığında emzirilmesi gerekmekte...
Gaz ve kabızlık oluşturma ihtimali: Mama ile beslenen bebeklerde anne sütü alanlara göre daha fazla gaz ve daha az bağırsak hareketi olur.
Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi de anne sütünün azalmasına yol açar. Çünkü mama ile beslene bebek karnı tok olacağı için anneden süt emmek onun için fazla istekli olmayacaktır. Bebek bu halde sık sık emzirilemeyeceği için süt miktarı da azalacaktır.
Çoğu bebek emzik ya da biberon kullansalar da anneyi emmeyi bırakmaz. Çoğunda hem emzik hem biberon ve anne memesi belli periyotlarla rahatlıkla kullanılabilir. Ancak biberon kullanımında, bebeklerde bazı rahatsızlıklar da çıkabilir. Orta kulak iltihabı ortaya çıkabilir.
Peki, anne sütü her zaman aynı oranda mı ürer? Tabi ki hayır! Anne sütü, süt üreten salgı bezlerinin çalışmasına bağlı olarak artar veya azalır. Bebekler için de anneler için son derece faydalı olan anne sütünün azalmasıyla elbette tedirginlik nöbetleri de başlar.
Anne sütü almayan 4 aylık bebek beslenmesi: Bebeğine bir öğünde 180-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez, Anne sütü almayan 5 aylık bebek beslenmesi: Bebeğine bir öğünde 200-240 ml olmak üzere günde 4-5 kez formül mama verebilirsin.
Aptamil'in içeriğinde fos-gos prebiyotikleri, postbiyotikler, nükleotid, taurin, DHA (balık yağı), 8 vitamin ve 8 mineral bulunur. Ayrıca ilave şeker içermez. Bu özellikleriyle anne sütüne en yakın bebek mamasıdır.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Emzirme döneminde çay ve kahve tüketimi zararlı olur mu? Annelerin emzirme döneminde fazla miktarda çay ve kahve tüketmesi, anne sütüyle bebeğin vücudunda birikmeye başlar. Bu bebeğin uyarılmasına yol açar. Bebek huzursuzluk yaşar, uykularında düzensizlikler olur.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Emme süresi ise 5-7 dakika kadar kısa ve ya günün bazı saatlerinde akşamları ve uyku öncesi 30 dakika kadar uzun da olabilir. Emzirme süresindeki bu kısalma bazen annelerin bebeklerinin memeyi reddetmesi olarak algılanabilir. Ama yeterli süt alıyor idrar miktarı yeterli ve kilo alımı iyi ise endişe etmeyin.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin kilosu 150 ile çarpılırsa 24 saatteki süt ihtiyacı bulunmuş olur. Diğer bir deyimle ilk 6 ayda bebekler kilo başına 150 cc. süte gereksinim duyarlar. Örneğin 5 kilo gelen bir bebek günde 750 cc. civarında süt alırsa bu onu yeterince beslemiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri