Anne sütünün yetişkinler üzerinde bilinen bir zararı olmamakla beraber, yararı olduğu konusunda da pek çok farklı görüşler bulunmaktadır. Dolayısıyla bu konuda net bir şey söylemek doğru değildir.
Anne sütüyle beslenme süresiyle obesite, kanser, yetişkin koroner kalp hastalığı, belirli alerjik durumlar, Tip 1 diabetes mellitus ve inflamatuar bağırsak hastalığı insidansında azalma olduğu bildirilmiştir.
Dolayısıyla tedavi edici bir yönü olduğu ispat edilmediği sürece insan sütünün esas amacı dışında kullanılması caiz değildir. Ancak ve ancak şifa vereceği alanında uzman tabipler tarafından söyleniyorsa alternatifi bulunmadığı zaman anne sütünün tedavi amacıyla kullanılması caizdir.
Anne sütü bebeği ishal, solunum yolu enfeksiyonu gibi hastalıklardan korur, çene ve diş gelişiminde önemli rolü vardır. Anne sütü ile beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmaktadır, Anne sütünün içinde yeterli demir olduğu için, emzirilen bebeklerde kansızlık görülmez.
Dolayısıyla anne sütünde bulunan su, cilt lekelerini önemli biçimde azaltmakta ve hatta yok etmektedir. Anne sütünde bulunan su, besin değerleri ile birleştiğinde cilt lekeleri için çok daha büyük etki yaratmaktadır. Bu nedenle anne sütü cilt için bilinçli kullanıldığı taktirde uygun bulunmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Bu kesinlikle yanlış bir uygulamadır ve yapılmamalıdır. Bebeklerin gözlerine herhangi bir sorunda anne sütü damlatmak da yanlış bir uygulamadır. Bu mantık olarak gözün anne sütünün içerdiği koruyucu etkenlerden (antikor) faydalanması içindir ama her zaman tedavi için yeterli olmamaktadır.
Sütün içerisinde bol miktarda kalsiyum, potasyum ve magnezyum bulunur. Dolayısıyla süt maskeleri düzenli uygulandığında kolajen üretimini artırarak cildin esnekliğini korumasını sağlar. Doğal bir nemlendiricidir. Bu özelliği sayesinde bilhassa kuru ciltler için oldukça faydalıdır.
Dr. Nalan Karabayır, 'Özellikle 6 aydan daha uzun süre emzirilen bebeklerin çocukluk çağı lösemi ve lenfoma riskini azalttığı saptandı. Anne sütü ile beslenme anneyi de kanserden korur. Bir yıldan uzun süre emzirmek kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini belirgin oranda azaltır.
Hatta doktorların bile bebekleri emzirme süresi ile ilgili değişik görüşleri olduğunu görürsünüz. Ama bunlar aklınızı karıştırmasın. Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz.
Anne sütü ile beslenme erken doğan bebekler için de önemlidir. Bebeklerin bağırsak gelişimini kolaylaştırır. Anne - bebek ilişkisini güçlendirir. Çocukluk çağı lösemileri gibi bazı kanserlere, çölyak, diyabet, alerjik hastalıklar gibi pek çok kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Anne sütü, süt şekeri laktoz içerir. Laktoz en tatlı şeker türü olmasa da, tatlılığı çok daha fazladır. Laktoz anne sütünün ana bileşenlerinden biri olduğu için, anne sütünün tatlı lezzetli olmasını sağlar. Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır.
el Cevab: Evet. Çocuk doğumundan itibaren kaç ay içinde bir kadının sütünü emerse ya da içerse onun süt çocuğu olur konusunu daha önce açıklamıştım. Süt akrabalığı ancak doğumdan itibaren belli bir zamana kadar süt içilirse gerçekleşir.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek eşinin sütünü içmesi haram değildir.
Güzelliği için anne sütü içtiğini söyleyen şarkıcı Selen Görgüzel, sosyal medyada gündem olmuştu. Görgüzel, “Bebeğini emziren arkadaşımdan sağdığım anne sütünü içiyorum. Vitamin takviyesi alsam da yorgunluğumu atamıyorum. Doktorum böyle bir şey tavsiye etti.
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
Anasayfa / TEMİZLİK (TAHARET) / Gusül / Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebek emzirilebilir mi? Cünüp iken bebeğin emzirilmesi caizdir.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Emzirme müddeti konusunda belirleyici bir nas yoktur, bu konudaki âyetlerden anlaşılan, anne baba isterlerse çocuğun iki yıl emzirileceği ve bunun tam bir emzirme müddeti olduğu, istemezlerse, daha önce sütten kesme konusunda anlaşırlarsa iki yıl tamam olmadan da bunu yapabilecekleridir.
Bu nedenle doğumdan hemen sonra bebeklerin anne sütü ile beslenmesi ve bunun ilk altı ay yalnızca anne sütü ile devam etmesi öneriliyor. Bebeğin 6'ıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak destek gıdalar ile beslenme programının oluşturulması ve sürecin de 2 yaşına kadar devamı önem taşıyor.
Emzirmenin annede kanseri önlediği uzun yıllardır bilinen bir gerçektir. Araştırmalara göre, bebeğini emziren annelerde menopoz öncesi ve sonrası meme kanseri riskinin azaldığı görülmektedir. Emzirme süresi altı aydan uzun sürdüğünde ve özellikle bir yılın üzerine çıktığında, bu koruyucu etki daha belirgin olmaktadır.
Kanser tedavisi için mahrem olmayan kadınlardan süt alınıp içilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat anne sütünün satım akdine konu edilmesi caiz değildir.
Emzirme: Emzirmenin, özellikle 1.5 ila 2 yıl gibi uzun süreli olduğunda, meme kanseri riskini azalttığını bildiren çalışmalar vardır.
Çiğ süt kırışıklıkları azaltarak cildinize daha genç ve parlak bir görünüm katar. Yüz maskesi olarak uygulanabilen çiğ süt, özellikle cilt üzerindeki ince çizgiler üzerinde çok etkilidir. Yaşlılık ve güneş lekelerine de etkili olan çiğ süt, düzenli kullanıldığında doğal bir maske olarak görev yapabilir.
Süt kaymağı sağlımıza faydalı olduğu gibi cildimize faydası bulunmaktadır. Cildi yumuşatan ve nemlendirici etkili ile bilinen süt kaymağı ile yapılan cilt bakım maskeleri etkili sonuçlar vermektedir.
İçerisinde D vitamini yer alan süt sayesinde cilt üzerinde oluşmuş olan kırışıklıkları ve de yeni oluşanları yok etmekte çok başarılı bir besin maddesi olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri