Mandalina, portakal gibi turunçgiller ile çilek, kivi ve domates de en çok alerji riski olan besinler. Bu nedenle bu besinlerin de 9. Aydan önce verilmemesi gerekiyor. Balın ise hiçbir şekilde 1 yaş öncesi bebek beslenmesinde yerinin olmaması gerekiyor.
"Çilek vitamin deposu olmasına karşın çocuklar ve özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde alerjiye neden olabilir".
Bebeğinizin bağışıklık sisteminin bazı maddelere aşırı tepki vermesi sonucu gıda alerjisi oluşur. Emzirilen bebeklerde gıda alerjisinin veya intoleransının en yaygın belirtileri egzama (pullu, kırmızı deri döküntüsü) ve kanlı dışkıdır. Ayrıca kurdeşen, hırıltı, burun tıkanıklığı, kusma veya ishal de meydana gelebilir.
Çilek ya da çilek içeren bir besini yedikten sonra dakikalar veya saatler içinde bu belirtiler ortaya çıkabilir. Genel olarak hırıltı ile başlar ve göğüs sıkışması ile nefes almada güçlük oluşur. Alerjik reaksiyon şiddetli ise hızlı bir nabız, kan basıncında ani düşüş, baş dönmesi, şok ve bilinç kaybı yaşanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Nadir durumlarda, çilek; anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyona neden olabilir.
Çilek alerjisi, çoğu alerji içinde yer alan özelliklere benzemektedir. Vücudun giren maddeye karşı yabancı bir savunma uygulaması sonrasında aşırı salgılama ve tepkiler verir. Bu durumlar, genel olarak küçük yaşlar içinde tanı konulmasıyla çözülmektedir.
Özellikle çocuklarda elma, armut, asitli meyveler, çilek, kavun, karpuz ve sert çekirdekli meyveler (kiraz, vişne, kayısı, şeftali) alerjiye neden olabilir. Baharla birlikte alerjik hastalıkların sayısında ciddi bir artış meydana geliyor.
Süt alerjisi olan bebeğin kakası jel gibi ve rengi kırmızımsı olur.
Araştırmalar, genellikle ilk 3 yılda düzelmekle birlikte son yıllarda 5 yaş civarında ancak %50-60 oranında düzelme olduğunu gösteriyor. Deri ve kan testleri negatif olan inek sütü alerjileri genellikle 1 yaş civarında düzelme eğilimi göstermektedir.
Bebeklerde yüz bölgesinde, dudakta ve vücutta kızarıklık, ciltte kuruluk, kaşıntı ve kusma gibi belirtilere neden olan inek sütü alerjisi, kalp ve solunum problemlerine yol açarak hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi boyutlara ulaşabiliyor.
Süt alerjileri, sütün içilmesinden 2 saat sonra vücudun reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkabileceği gibi 2 gün veya bir hafta sonra da farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. İnek sütünün alerjik yapısı nedeniyle özellikle alerjik bünyeli çocuklarda, 2 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir.
Antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyveler, bebek beslenmesinde özellikle yer almalıdır. Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez.
Bal, inek sütü, yumurta, çilek ve kivi gibi yiyecekler bebeklerde alerjiye sebep olabilen besinler içindedir. Ayrıca aşırı baharatlı ve asitli yemekler de bebeklerde alerjiye dolayısıyla pişik oluşumuna sebep olabilir.
İnek sütü alerjisi düşünülüyorsa ciltten alerji testi yapılır. Gerekirse kandan da inek sütü alerjisine ve diğer sık alerjiye neden olan gıdalara bakılır. Bu testler sonucunda çıkan alerjinin derecesine göre hareket edilir.
Eğer inek sütü alerjisi makatta kızarıklıkla kendini gösteren alerjik proktokolit varsa; kaka sümüklü ve bazen kanlı olur. İnek sütü alerjisi ince bağırsağı tutmuşsa ve kalın bağırsak tutulmamışsa kaka ishal şeklindedir ve gözle kan görülmese de mikroskopik olarak kan görülebilir.
SÜT ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ
Belli başlı belirtiler şunlardır: İlk aylarda aşırı ağlama ve ciddi gaz sancısı
Annenin yedikleri arasında bulunan alerjen besinler anne sütü yoluyla bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Bu durum en çok inek sütü alerjisinde görülür. İnek sütü dışında daha az sıklıkta yumurta, yer fıstığı, fındık gibi kuruyemişler de anne sütünden bebeğe geçerek alerji yapabilir.
Bebek ve çocuklarda alerji yapan besinler
Çocuklarda besin alerjisi en çok bu gıdalarda görülür; süt, yumurta, buğday, yer fıstığı, ağaç fındıkları (fındık, ceviz vb), balık, kabuklu deniz ürünleri, susam ve kivi.
Çocuklarda alerjik rinit tanısı, çocuğun hikayesi ve destekleyici laboratuvar testleri ile konur. Eğer çocuk hayatının büyük bölümünde burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık ve göz yaşarması yaşıyorsa mutlaka alerji testini yapılması gerekir.
Prick Testi: Cilt üzerine uygulanan bu alerji testi ile 20 ile 30 çeşit alerjen madde tespit edilebilir. Alerji problemi olan hastanın derisi çizilir. Solusyon olarak hazırlanan alerjen maddeler çizilen deri üzerine damlatılır. Yaklaşık 30 dakika sonra kızarıklık oluşturan madde alerjen madde olarak kabul edilir.
Bebekler alerji olduğunu gösteren belirtiler; bebeğin nefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.
Bebeğinizin/çocuğunuzun hijyen ürünlerini anti alerjik olmasını tercih edilmelidir. Ayrıca, besin alerjisi olan çocuğunuzu, onun anlayabileceği bir dille ve ürkütmeden bilinçlendirin. Tüm aile bireyleri ve varsa bakıcılarını alerjenler konusunda haberdar edin. Mümkün olduğunca anne sütü ile besleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri