Yoksulluk ve yıllardır yaşanan savaş nedeniyle köyleri boşaltılan, göç eden Mardinlilerin yoksul kesiminin Ermenilerle tanışmaları sonucu midyeci olurlar. Mardinlilere midye dolma işinde Ermenilerden sonra kıyı kesimine Mardin ve civarından göç eden Süryanilerin de katkısı unutulmamalıdır.
Tarihte Osmanlı Mutfağında atıştırmalık olarak karşımıza çıkan midye dolmanın, o zaman ki adıyla "Midyayi dolma ",Osmanlı'ya Bizans döneminde Ermeniler tarafından geçtiği tahmin edilmektedir. Osmanlı halkı arasında Ermeni mezesi olarakta bilinen midye dolma sokak lezzeti olarak günümüze kadar gelmiştir.
MARDİNLİ MİDYECİLER
Mardin'de deniz yok ama Türkiye'nin dört bir köşesinde nerede bir seyyar midye tezgahı görseniz sahibi %98 Mardinlidir.
Türkiye'nin önde gelen zincir midyecilerinden Yasin Midye'nin sahibi Yasin Çıvak, “16 yaşımdan beri namaz kılarım.
Midyeci Ahmet kimdir, şubeleri nerede? sorularının yanıtları aranıyor. Midyeci Ahmet, Yunanistan ve İstanbul'daki çalışanlarına 712 euro maaş vereceğini duyurdu. 9'dan fazla ülkede şube açan Midyeci " Yunanistan'daki fabrikamızda çalışan arkadaşlarımız 712 euro alıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Taksim Sıraselviler'de eski Kemancı Barı önünde seyyar tezgahta satış yaptığı biliniyor. 2003 yılında Beyoğlu Balık Pazarı'nda bir dükkan açmış ve 5 yıl işletmiştir. Ardından işi daha da büyütmüş ve İstanbul Beşiktaş gibi elit bir ilçede dükkan açarak hizmet vermeye başlamıştır.
Midye Adet Görür mü ? Adet, memeli hayvanlarda döllenmeyen dişi hücresinin kanla birlikte vücuttan dışarı atılmasıdır. İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Yani may, june, july, august (mayıs, haziran, temmuz, ağustos) aylarında denizlerde üreyen zehirli yosun türlerinin bulaştığı midyeler bağırsak rahatsızlıklarına yol açar, daha ağır durumlar da olabilir. Mayıstan eylüle kadar yenmemesi tavsiye edilen midyeler ülkemizde en çok bu aylarda açık tepsilerde satılır!
iki parçalı kabuğu olan yumuşakçadır. omurgasızlardandır. midye ve istiridye olarak adlandırılırlar. sindirim yapmazlar. omurgasız denildiğine göre böcek değil hayvanlar grubuna girerler. midyeler hayvanlar aleminin yumuşakçalar şubesine ait bir sınıftır.
Bir istiridye türü olan midyenin tadı ise, hafif tuzlu bir lezzete sahiptir.
Buna göre 100 gram midye 86 kcal kalori vardır ve 3,6 gram karbonhidrat içerir. Bunun yanı sıra 100 gram yani bir porsiyonluk midye 14,7 gram protein, 1,0 gram yağ, 65,0 miligram kolesterol, 54,0 IU A vitamini, 204,0 miligram potasyum, 44,0 miligram kalsiyum ve 3,3 miligram demir içerir.
Midye nasıl bir canlıdır diye sorulursa eğer; midyeler, dış kısımlarında iki adet siyah sert kabuk, iç kısımda ise manto adı verilen ince bir zarla kaplı olarak yaşarlar. Siyah kabukları mantonun salgısı oluşturur.
Midyelerin içinde bulunan etsi besin, bakteri, virüs, mantar ve balık dışkılarının öğütülmüş halidir.
Midyeler ayrı eşeyli olup, olgun erkeklerde gonadlar krem-beyaz, dişilerde ise portakal sarısı tonlarındadır. Kabuklar kapalı iken cinsiyet ayrımı yapılamaz. Ancak midye kabuğunu su içinde hafif açtığında renklenme fark edilebilirse cinsiyetleri hakkında konuşulabilir.
Hattâ hayvana eziyet vermekten kaçınılması kaydı ile onları yakalamak için her şeyi kullanabilme müsaadesini de; insana vermektedir. Bu esaslara göre, midye gibi deniz hayvanları; Hanbeli, Şâfiî ve Mâlikî mezheplerine göre yenebiliyorken; Hanefî mezhebine göreyse, yenilmemektedir.
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Diyanet İşleri Başkanlığı; “Yengeç, kalamar, ıstakoz, karides, midye, kurbağa vb. gibi deniz ürünleri yenilebilir mi?” sorusuna yanıt verdi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasında, şunlar ifade edildi: "Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu bildirilmiştir (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12).
Türkiye'nin farklı noktalarında şubeleri olan Midyeci Ahmet, nafaka olarak Beşiktaş'taki merkez şubesini nafaka olarak eşi ve iki çocuğuna bıraktı.
'Midyeci Ahmet' olarak bilinen Ahmet Çiçek ile Deniz Çelebi 23 Kasım 2021 tarihinde anlaşmalı boşanarak, 10 yıllık evliliklerini sonlandırdı.
Yunanistan, Bahreyn ve Katar gibi yurt dışına da açılan Midyeci Ahmet'in 1.000'den fazla çalışanı var.
Midyeci Ahmet şubeleri, İstanbul'da 6, Ankara'da 2, Kocaeli, Antalya ve İzmir'de de birer adet olmakla birlikte toplam 11 lokasyonda hizmet vermektedir.
Doğum gününü Dünya Midye Günü ilan eden Midyeci Ahmet, tüm şubelerinde toplam 8,5 ton midyeyi ücretsiz ikram etti.
O dönem imkansızlıklardan dolayı İzmir Kadifekale'ye gitmişler. Orada bütün Mardinliler midye yapıyormuş ve anne babasıda öğrenip midye yapmaya başlamış, annesi ise Ahmet'e midyenin yapılışını öğretmiştir. Bir süre sonra İstanbul'a yerleşip midye işine burada devam etmişler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri