Emziren annenin sık öğünleri olmalı. Ayrıca her bir öğünde yeterince sebze, meyve, yoğurt, et gibi temel gıdaları alabilmek çok önemli. Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında.
Anne sütü siz ve bebeğinize özel olarak salgılanan bir besindir. Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Her emzirme seansından sonra su içilmeli. Günde üç litre sıvı alınmalı ve 2 bardağı da ılık süt olmalı. Salatalarda bol miktarda soğan kullanılmalı, her gün 1 havuç yemeye özen göstermeli. Günde beş adet ceviz, fındık ya da 10 badem yenmeli.
Ispanak, kara lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri fitoöstrojenler ile süt miktarını artırır. Ayrıca bu sebzeler kalsiyum, demir, folat ve A vitamini bakımından zengin olmasıyla da anne sütünün kalitesinin artmasına da katkı sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Anne sütündeki yağ, memenin sık boşalması ve emzirme aralarının kısa tutulması ile bebeğin daha yoğun alabileceği bir şeydir. Memelerin dolu bekletilmesi, yani bebeğin sık emzirilmemesi, daha yağlı değil daha sulu bir süte neden olacaktır. Sık emen bebek daha yoğun yağ alır ve dolayısıyla daha iyi kilo alır.
Annenin sıvı ihtiyacını karşılamaya yönelik besleyici değeri yüksek yayla çorbası, sebze çorbası, et suyu ile hazırlanan çorbalar anne sütünü arttıran çorbalar arasında yer alır. Süt, ceviz, fındık ve tahin kullanılarak hazırlanan anne sütünü artıran tatlılar da sütün kalitesini artırır.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir. Bu süreçte baklagillerden de yararlanılmalıdır. Ama emziren bir anneye baklagiller gaz yapıyorsa uzak durmakta fayda vardır. Bunların dışında dereotu, dut, üzüm, bira mayası, koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler süt yapar.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Bebek emmeye başladığında ilk gelen süt karbonhidrattan zengindir. Sütün son kısmı ise yağdan zengin olur ve bebeğe tokluk hissi verir. Son yağlı kısmı almamış olan bebekler tam doyamaz ve huzursuz olurlar. Bu nedenle anne sütünün artması ve bebeği doyurabilmesi için uygun bir emzirme tekniği uygulanmalıdır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Anneler doğumdan sonra eve gittiklerinde bebeğin idrar sayısına sıklığına miktarına ve rengine dikkat etmelidirler. Günde 6-8 kere idrar yeterli bir miktardır yani; bezi elinize aldığınızda biraz ağırlığının olması gerekir. Kırmızı, yavruağzı renkli idrar veya çok az idrar bebeğin yeterli beslenmediğini gösterir.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Bebek memeyi alabiliyorsa ve emiyorsa ilk olarak sık sık emzirmek hem kolay hem de en etkili yöntemdir. Grubumuzdaki bir çok anne destek alıp daha önce memeyi alamayan bebeği emzirmeyi başarıyor. Bu çalışmalarda en etkili yöntem "arkaya yaslanarak (laid-back)" pozisyonu oluyor.
Kimi durumda meme başını sıkınca gelen akıntılar kimi durumda da kendiliğinden gelişebilir. Meme başını sıkınca akıntı gelmesi de normaldir çünkü süt kanalları içinde bulunan sıvı zorlanınca akıntı gelişebilir. Burada önemli olan akıntının patolojik olup olmadığıdır.
Sütü az şekerli muhallebi, yoğurdu ise yayla çorbası olarak tüketebilirsiniz. Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peyniri gaz sıkıntıları geçtikten sonra her gün düzenli tüketin. Özellikle yatmadan önce içilen oda ısında 1 bardak süt gece boyunca süt salınımını arttırır.
Emziren annenin beslenmesinde mutlaka ekmek, pilav, makarna ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları yer almalıdır. Şekerli besinlerin süt yaptığına inanılması bir şehir efsanesinden öte değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar, şekerli besinlerin süt verimini arttırmadığını ortaya koydu.
Lohusalıkta anne
Her gün 2-3 bardak süt- yoğurt-ayran, Sebze ve meyve grubundan 5-6 porsiyon, Tahıl grubundan 5-8 porsiyon, Et- yumurta ve proteinlerden 3-4 porsiyon (1 adet yumurta ve 90 g et / tavuk / balık) tüketerek lohusalık dönemi beslenme gereksinimini karşılar.
Örneğin ısırgan otu çayı anne sütü oluşumu arttırırken, rezene çayı annenin gaz problemine çözüm olur, papatya ve anason çayı ise annenin rahat uyumasına yardımcı olur. Günde 2-3 fincan bitki çayı içilmesinin bir sakıncası yoktur.
1) Günde yarım göbek yemek kaydıyla, marul süt arttırır. Ayrıca marul kilo da yapmadığından, doya doya yiyebilirsiniz. ( ot ye, süt ver…??) 2) Havuç salatası da, marul kadar olmasa da, süt yapma konusunda fena değildir. Ayrıca da vitamin küpüdür.
Rezene. Rezene tohumu içeriğindeki galaktagog, süt miktarını artıran bir madde ve süt salınımı sağlayan prolaktin hormonunun salgılanmasına katkıda bulunuyor. Rezene içeren bitki çaylarından günde 3 fincan kadar içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri