Bu ne demek oluyor derseniz, hamilelik öncesi beslenme dengesi ileride süt kalitenizi etkiler demektir. Vejeteryan anneler, güneşten yararlanmayan annelerin sütleri ise D vitamini eksiklikleri yaratabilir ki bu da anne sütünü olumsuz etkiler. Bu yüzden doktora danışarak ekleme suplementler alınması uygun olabilir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Çünkü annenin beslenmesi süt kalitesini ve içeriğini doğrudan etkiler. Doğru beslenmeyen annede emzirme sırasında bir takım eksiklikler gelişir ya da sütün kalitesi düşebilir. Bu da bebeğin daha az kilo almasına neden olur. Ayrıca genetik faktörlere bağlı olarak sütün yağ miktarı da kişiden kişiye değişebilir.
Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır. Anne sütünün yağlı olması sizi korkutmamalı çünkü bebeğiniz anne sütünden yeterince yağlı kısımları alamazsa tam olarak doyduğunu hissetmez.
İlgili 16 soru bulundu
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Anne sütü alan bebeklerin ayda en az 500 gr alması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir. Bebeklerin gün içerisinde sık idrar yapması, sabahları idrarla dolu bezin olması veya beslenme sonrası az miktarda kusmanın olması anne sütünün yeterli olduğunu gösterir.
Sütünüz bu dönemde başlangıçta karbonhidrattan zengin, sonunda ise yağdan zengindir. Rengi giderek mavimsi beyaz bir renge dönüşür ve emzirmenin sonunda yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur.
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Bacaklarını karnına doğru çekiyorsa, Süt emmeye başladıktan sonra şiddetli şekilde ağlayarak emmeyi bırakıyorsa, Arkaya doğru geriniyorsa bebeğiniz gaz sancısı yaşıyor olabilir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Tam tersi sütün kalitesinin artması için sebze ve meyvelerden zengin, dengeli bir şekilde beslenmek gerekiyor. Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler.
Ayva elma gibi meyvelerden komposto yapıp bol bol içmek. Anne sütünü artıran besinler içine avokadoyu da ekleyebiliriz. Avokado ayrıca iyi bir B vitamini, K vitamini, folat, potasyum, C vitamini ve E vitamini kaynağıdır. Tahin helvası hem anne sütünü artıran bir besindir hem de anne sütünün tadını güzelleştirir.
Her şeyden önce stres yaşayan annelerde süt miktarı azalır. İlk 6 ay için anne sütü, bebeğin gereksinim duyduğu tüm besin maddelerini yüzde yüz oranında içerir. Süt azalması ise bebeğin yeterince beslenememesine yol açar.
“İlk üst” ya da “ağız süt” dediğimiz ilk gelen koyu kıvamlı süt daha sarımtırak renkte iken, olgun süt beyaz ve inek sütünden daha sulu görünümdedir, rengi mavimsi bile olabilir. Bebek büyüdükçe sütün rengi değişebilir. Bunun nedeni bebek büyüdükçe ihtiyaçlarına cevap verecek şeklide sütün içeriğinin değişmesidir.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü alır.
İçme Sütleri Tebliği'nde belirtildiği üzere süt yağı içeriği 100 ml'de 3,5 gram ve üzeri ise tam yağlı, 1,5 ile 1,8 gram arasında ise yarım yağlı, 0,15 gram altında ise yağsız süt olarak adlandırılmaktadır.
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Genellikle emzirme 15 dakika civarında sürer, bebek her iki memeyi 4' er dakika emdiğinde alabileceği maksimum sütün yaklaşık % 85' ini almış olur. Sık ve küçük emzirmeler süt salgısı, süt boşalması ve annenin strese girmeden emzirmeye alışması için başlangıçta tercih edilebilir.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Anne, sütü gelmese de bebeğini emzirmeye mutlaka devam etmeli. Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor.
Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Süt memede yapılır yapılmaz dışarıya salınmaz, süt akımı için bebeğin emmesi gerekir. Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri