Kül Viskozitesi Kül viskometre testi, kömür ve kömür karışımlarınızın sıcaklık ve viskozite ilişkisinin doğrudan ölçümüne imkan tanır. Bu testten elde edilen bilgiler, numunenizdeki külün cüruf oluşturma potansiyelini belirlemenize yardımcı olur.
Kül analizleri ile yemlerin toplam inorganik madde içerikleri ile hayvansal organizmada değerlendirilmeyen inorganik madde içerikleri tespit edilerek standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir. Öte yandan kurumadde tayini ile de yemlerin nem içeriği açısından standartlara uygunluğu kontrol edilmektedir.
Ham kül tayini çalışmaları, yemlerdeki inorganik madde miktarını tespit etmek için yapılmaktadır. Analizler sırasında, darası alınmış porselen kaba konulan yem örneği, 550-650 derece arasında 4-5 saat süre ile kül fırınında yakılır. Kap fırından çıkarıldıktan sonra soğutulur ve tartılır.
Bir malzemenin doygun olup dolmadığını belirlemek için kül testi yapılmaktadır. Bu test ile, malzemenin toplam dolgu içeriği tanımlanmaktadır. Bu test yapılırken, bilinen bir miktarda numune alınır, tartılır ve kurutulmuş ve önceden tartılmış bir porselen potaya yerleştirilir.
Kül tayini ile gıda maddelerinin kalitesi belirlenebilir. Örneğin, baharat ve jelatin gibi gıda maddelerinde toplam kül miktarının yüksek olması kalite açısından istenmeyen bir özelliktir. Şeker ve unda kül kalite açısından önemli bir ölçüttür. Gıda maddelerinin külü belirli sınırlar içinde olmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Kül miktarı tayini buğday ve un örneklerinin porselen yada nikel krozeler içinde fırında yakmak suretiyle yapılır. Sabit tartım: Yıkanmış temizlenmiş, porselen kroze 200-250 ºC deki 30 dk tutulur, desikatörde soğutulur, tartılır. Tekrar fırında bir süre tutulur, desikatörde soğutulur ve tartılır.
Belirli miktardaki unun özel fırınlarda belirli ısıda yakılması sonucu geride kalan mineral maddelerin oluşturduğu kalıntıdır. Unda kül miktarı buğdayın çeşidi, yetiştirildiği iklim ve toprak özellikleri gibi faktörlere bağlıdır.
Bu yöntemle kül tayininde örnek tartılır ve sabit ağırlığa ulaşıncaya kadar 500- 600 0C bir sıcaklıkta tutulur. Bu sıcaklıkta su ve diğer uçucu bileşenler buharlaşır, organik maddeler havanın oksijeni ile yanar. Yakma işlemi bittikten sonra örnekler desikatörde soğutulur ve tekrar tartılarak kül miktarı belirlenir.
Kül, yanmış organik maddelerden geri kalan atığa verilen genel isimdir. Maddeleri oluşturan yapı taşlarının yüksek ısıya maruz kalmaları sonucu oluşturdukları grimsi toz şeklinde görülen bir maddedir. Yakılan maddenin ne olduğuna bağlı olarak külün rengi, görüntüsü, kokusu değişebilir.
Belirlenmiş şartlar altında yağın sülfirik asit ile reaksiyonu sonunda geriye kalan katı artık. Bir yağdaki metal bazlı organik kimyasalların miktarının bir ölçüsü olarak kullanılır.
Asitte çözünmeyen kül tayini, genel olarak gıda maddelerinde olabilecek taş, kum ve benzeri partiküllerin bulunup bulunmadığının veya gıda hammaddesinin yeterince temizlenip temizlenmediğinin tespit edilmesi için uygulanmaktadır.
Unda bulunan kül miktarı yüksek ise, bu durum unun randımanlı olduğunun ifadesidir. Unda randıman yükseldikçe ekmekçilikte unun değeri düşmektedir. Bu yüzden unlarda yüksek miktarda kül olması istenmez. Unların asitlik değeri, bayatlama ve randıman ile yükselir.
Yemin yeterince ekşiyip ekşimediğini silo yeminin pH değerine bakmak şartıyla anlayabiliriz. İyi bir silo yeminin pH' sı 3,8-4,0 civarında olmalıdır. Silo yemi pH ve kuru madde içeriği arası ilişkilerden yararlanılarak silo yemi kalite sınıfı bir regresyon eşitliği yardımıyla belirlenebilmektedir.
Gıda laboratuvarlarında nem ve kuru madde tayini hem üretici firmanın standartlara uygun üretim yapmasını kontrol açısından hem de üretim sonrası etikette belirtilen ölçütlere uyulup uyulmadığının saptanması açısından önemlidir.
KATKI ÖLÇÜM / KÜL TESTİ
Belli bir süre,belli sıcaklıktaki fırında yakılarak bekletilen numunenin içindeki plastik miktarı ortamdan uzaklaştırılır ve sabit tartıma getirilir.kül miktarı % olarak hesaplanarak malzemenin içindeki katkı miktarı ve türü belirlenir.
Besinin yakılması sonucu kül olarak geride kalan inorganik elementlere mineraller denilir.
külsüz filtre kağıdından süzülür, filtrede kalan kısım aynı şekilde yakılarak suda çözünmeyen kül miktarı bulunur. temizlenmediğinin belirlenmesinde kullanılır. %10 luk HCl çözeltisinden 25 ml konur, külsüz filtre kağıdından süzülür, filtrede kalan kısım aynı şekilde yakılarak asitte çözünmeyen kül miktarı bulunur.
Kroze sıcaklığı 500 ºC'a ayarlanan kül fırınında 7-8 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda eğer karbonlaşmış kısım varsa süre biraz daha uzatılır. Daha sonra krozeler desikatöre alınarak oda sıcaklığına gelene kadar bekletilir ve tartım alınır. Kül, gıdalarda mineral ve tuz içeriğinin bir göstergesidir.
Odun külü, bitkilerin büyümesi için gereken bütün vitaminleri içerir. Külü, gübre olarak kullanmayı bilmek artıklarınızı geri dönüştürerek harika bir bahçe yetiştirmenize olanak sağlar. Odun küllerini ilkbaharın başlangıcında, toprak kuruyken ve bitki aktif olarak büyümeye başlamamışken toprak besini olarak kullanın.
Kül tayini: Kül kapları 550°C'lik fırında 1 saat tutulduktan sonra desikatörde 30 dakika soğutulup, tartılır. İçine yaklaşık 10 ml. iyice karıştırılmış süt numunesinden alınıp tartılır, sonra kaplar kaynar su banyosunda 15–20 dakika tutulup, etüvde (1 – 2 saat) kurutulan örnek kapları kül fırınına konur.
GIDA ANALİZLERİ
Genel olarak gıdalarda suda çözünmeyen kül tayininde yöntem, külün sıcak su ile ekstrakte edilmesi, arkasından külsüz süzgeç kağıdından süzdürülmesi ve yakılması ve sonunda tartılarak suda çözünmeyen kül miktarının bulunması ilkesine dayanmaktadır.
Nem analizi gıdalarda yer alan bileşenlerin işlenmesi, kontrolü ve korunması için en çok kullanılan tekniklerden biridir. Bunun nedeni, çoğu gıda ürününün büyük miktarlarda su içermesidir. Nem içeriği işlenebilirliği, raf ömrünü, kullanılabilirliği ve ürün kalitesini etkiler.
➢ Buğday unu yabancı tat, koku, canlı veya cansız böcek ve/veya parçalarını içermemelidir. ➢ Buğday unlarının nem oranı maksimum %14,5 olmalıdır. 650, tip 850 'nin % kül miktarları ise sırasıyla kuru maddede en çok 0.55, 0.65, 0.85 olmalıdır.
Kül miktar tayini drogun yakılması ve sonuçta elde edilen külün tartılması işlemidir. diğer droglarla karıştırılıp karıştırılmadığını anlamak için yapılır. Page 3 - Bulunan değer, Farmakope'de droga ait belirtilen değer ile karşılaştırılır. Farmakope'ye uygun olup olmadığı tespit edilir.
Ekmek yapımında çeşitli tahıllardan elde edilen unlar kullanılmaktadır. Undaki enzimler ( amilazlar ) nişastayı; maltoz ve glukoza dönüştürür. İşlem; ( Un + su + tuz + yağ + yumurta + şeker karışımı ve mayayı ) kapsar. Hamurdaki yumurta ve şeker maya büyümesini arttırır, tuz ve yağ ise maya büyümesini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri