Önemli değil: Birisi size Teşekkür ederim dediğinde Önemli değil, Bir şey değil ya da Sorun değil gibi bir cevap vermelisiniz.
'' rica ederim sen de saol. ''
Pardon yerine "affedersiniz, müsaade eder misiniz, geçebilir miyim; özür dilerim; kusura bakma..." kullanılabilir.
1. “Affedersiniz” anlamında özür dileme sözü: Yavaş be, çüş be! Gözün kör mü? –Pardon! –İllallah / Nasıl ki çıktı şu pardon eşeklik oldu mubah (Mehmet Âkif'ten).
İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında `çok yaşa, teşekkür ederim` anlamlarında söylenen bir söz.
İlgili 29 soru bulundu
Hastalıksa: teşekkür ederim. Diğer ise: geçirenler sağolsun.
Sağol Nasıl Yazılır? Genellikle karşı tarafın bir ifadesine karşılık olarak söylenen sağol kelimesi "sağ ol" şeklinde yazılır. Sağol nasıl yazılır sorusunun yanıtı ğ ile o harfi arasında boşluk bırakmakta yatar. Karşılıklı konuşmada bir kişinin "Sağ ol" demesinin ardından naiflik adına "Sen sağ ol" denir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Şu an kelimesi, bazen bitişik şekilde yanlış yazılabiliyor. TDK'ya göre "şu an" kelimesinin doğru yazılışı ayrı olarak yazılmasıdır. TDK'nın belirttiğine göre 'şu an' kelimesi ayrı şekilde kullanılması gereken kelimeler arasındadır.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
geçmiş olsun dileklerine verilebilinecek kıvrak bir cevaptır.. hastalığın devralınmış olduğu kişilere süzme bir sitem olduğu gibi ince düşünüldüğünde genelde gribal enfeksiyon hastalarından duyulabilecek bir cevap şeklidir ancak; kesinlikle ağızın alışmaması gereken bir cevap..
Var olmak ise birleşik isim değil bir tamlamadır. Bu nedenle bu sözcüğün bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
Bir şey kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "bir şey" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise birşey şeklindedir.
Eylem. [1] Yapılan bir iyiliğe veya herhangi bir harekete karşı duyulan mutluluğu ve gönül borcunu anlatma.
Başın sağolsun cümlesi ölen kişi ardından söylenmektedir. Anlamı ise "ölenle ölünmez, o öldü ama sizler sağsınız, sizin ömrünüz uzun olsun" olarak bilinmektedir. Fakat geçmiş zamanlarda "başın sağalsın" olarak kullanılmaktadır. Bu cümlede "yaran geçsin" anlamına gelmektedir.
Başınız sağolsun sözcüğü, başınız sağ olsun olarak yazılmalıdır.
Başın (başınız) sağ olsun DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yakını ölmüş kimseye söylenen teselli sözü.
Hasta çoğunlukla hasta veya yaralıdır. Onlar doktor, hemşire, psikolog, diş hekimi, veteriner veya başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Uluslararası terim olan "patient" kelimesi başlangıçta 'acı çeken' anlamına geliyordu.
Bir yerden ayrılırken veya bir kişi ile vedalaşırken kullanılan hoşçakal kelimesi hoşcagal kelimesinin zamanla ses değiştirmiş halidir. Hoşçakal kelimesi ayrılırken iyi niyetli olarak iyi dilekte bulunmak amacıyla kullanılmaktadır.
Hoşça kal kelimesi ayrı yazıldığında gerçek manayı daha net ortaya koyması bakımından ayrı yazımı doğru kabul edilmektedir. Yazım olarak hoşça kal doğru yazım hoşçakal ise yazım yanlışı kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri