Her ay Katma Değer Vergisi beyannamesi verirler. 3 ayda bir Kurum Geçici Vergisi beyannamesi verirler. Her ay damga vergisi beyannamesi verirler. Anonim şirketler kar payı dağıtıklarında; dağıttıkları kar payı üzerinden %15 oranında Gelir Vergisi stopajı yapmaktadırlar.
-Anonim şirketler Kurumlar Vergisi mükellefidir. Bütün beyannameleri elektronik ortamda verir. Kurumlar Vergisi oranı 2023 yılı için %20'dir. Çalışanlar, gerçek kişilerden kiraladıkları işyerleri, aldıkları serbest meslek hizmeti için muhtasar beyannameverip gelir vergisi stopajı öder.
Anonim ve limited şirketlerin kazancının tamamı kurumlar vergisine tabidir. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin kurumlar vergisi mükellefiyeti komanditer ortağın hissesine yöneliktir.
Limited şirkette en az 10 bin TL sermaye gerekirken, anonim şirkette 50 bin TL sermayenin olması zorunludur. Anonim şirketi ortaklarının borç konusunda bir sorumluluğu bulunmaz. Limited şirket ortakları ise, taahhüt ettikleri pay oranı kadar vergi borcuna tabi tutulur.
İlgili 23 soru bulundu
Tek pay sahipli anonim şirket kurulabilir. Gerçek ve tüzel kişiler pay sahibi olabilir. Pay sahipleri, sadece taahhüt etmiş oldukları sermaye payları ile şirkete karşı sorumludur. Anonim şirketin, yazılı ve merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline tescil edilen bir esas sözleşmesi bulunur.
Anonim şirketler kar payı dağıtıklarında; dağıttıkları kar payı üzerinden %15 oranında Gelir Vergisi stopajı yapmaktadırlar. Anonim şirketler verdikleri beyannamelerde maktu damga vergisi ödemekle yükümlüdürler.
Normal şartlarda tabii ki ödemez. Ama vergi ödememenin ayıp sayıldığı bir ülkede faaliyet gösteriyor iseniz ve bu nedenle de yoğun bir kamuoyu baskısı altında iseniz aslında vergilendirilmesi gereken bir kazancınız yoksa bile bir miktar vergi ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Muhtasar beyanname, gelir vergisine ilişkin beyan türlerinden bir tanesidir. Gelir Vergisi Kanununun 84. maddesine göre ise işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirme işlemidir.
Beyanname düzenleyen mükellef ya da vergi sorumlusu, bu dönemlerin birinde beyannameyi verir. İşveren, 10 kişiden fazla işçi çalıştırıyorsa her ay hazırladığı muhtasar beyannameyi vergi dairesine vermek zorundadır.
Şahıslardan alınan vergi, gelir vergisi olarak adlandırılır. İşletmelerden alınan vergi, kurumlar vergisidir. Şahıslar gelirlerini yılda bir defa Mart ayında, hazırlayacakları beyanname ile devlete bildirir. Ticari bir alışverişte taraflardan biri Serbest Meslek Makbuzu veya Gider Pusulası ile çalışabilir.
Limited şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 50 dir. Anonim şirketlerde ortak sayısı en az 1, en fazla 500 hissedar olabilir. 500 üzeri hissedarın varlığı, halka açık şirket olma ile mümkün olabilmektedir. Tabi özel izin ile kurulan şirketler için ilgili mevzuatta yer alan sınırlamalar geçerlidir.
I.
YTTK.nun 124/2 maddesinde; ticaret şirketlerinden;anonim,limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket ,sermaye şirketi olarak sayılmıştır.
Vergi Usul Kanunu Bakımından
Anonim şirketler- de temsil ve yönetim yetkisine sahip olan yönetim kurulunun üyeleri şirketin kanuni temsilcisi olarak şirketin vergi sorumlusu sıfatını taşırlar.
Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi tarh edilir ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Zamanında ödenmeyen vergi tutarı üzerinden aylık %1,60 oranında gecikme faizi hesaplanır.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Şirketler kaç çeşit vergi öder, türüne göre değişmekle birlikte ödemekle yükümlü olunan 5 şirket vergisi mevcut: Damga vergisi, katma değer vergisi (KDV), geçici vergi, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi.
Ticaret unvanında; anonim şirket ibaresinin bulunması ve faaliyet konusunun gösterilmesi zorunludur (TTK m. 43). Asgari sermaye tutarı 50.000 Türk Lirasıdır. Kayıtlı sermaye sistemini kabul eden halka açık olmayan anonim şirketler açısından başlangıç sermayesi ise en az 100.000 Türk Lirası olabilir (TTK m.
Anonim Şirketler; hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize etmesi, sermaye paylarının kolay ve hızlı el değişebilmesi, yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
Anonim Şirketin Sermayesi
Türk Ticaret Kanunu uyarınca Anonim şirketler en az 50.000 TL sermaye ile kurulabilir. Bu sermaye nakdi olarak taahhüt edilebileceği gibi ayni (taşınmaz, motorlu taşıt, ruhsat vb. nakit para dışı fakat nakit para ile ölçülebilen malvarlığı unsurları) olarak da taahhüt edilebilir.
Anonim şirketler, hem ortakların ticari faaliyetlerine hem de şahsi mal varlıklarına ilişkin maddi sorumluluk ve riskleri minimize ederek ortakların varlıklarını koruması, sermaye paylarının kolay ve hızlı bir şekilde el değiştirebilmesi ve yönetimsel açıdan avantajlara sahip olması sebepleri ile tercih edilebilir.
madde hükmü limited şirketler hakkında da caridir.” ibaresi yer almaktaydı. Bu hükümler çerçevesinde, ETTK'da olduğu gibi TTK'ya göre de anonim ve limited şirketler, kanun tarafından yasaklanmayan her türlü ekonomik amaç ve konu için kurulabilir.
Ama önce şunu belirteyim, şirket sahipleri ya da ortakları, yani Bağ-Kur'lular, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamıyor ve kendilerini 4/A'lı gösteremiyorlar. Dolayısıyla Bağ-Kur'lu olmak zorundalar ve haliyle de 4/B üzerinden emekli olmak durumundalar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri