Antalya ilinin meşhur meyveleri;turunçgiller veya narencilerdir. Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi bitkiler topluğunun ismidir.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır.
Mandalina, limon ve greyfurt Antalya'nın başlıca geçim kaynaklarıdır. Zeytin ağacı yetiştiriciliği oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileridir. Armut, elma, ayva, şeftali, iğde, üzüm, keçiboynuzu, yaban mersini ve diğer meyveler yetişmektedir.
Pamuk, yer fıstığı, susam, turunçgiller, muz ve turfanda sebzeler daha çok kıyı kesminde yetiştirilmektedir. Tahıl, baklagiller, şekerpancarı, üzüm, ayva ve armut gibi meyvalar bölgenin iç kesimlerinde üretilmektedir.
1- Frenk Yemişi. Halk dilinde “Dikenli İncir”, ”Babutsa”, ''Kaktüs Meyvesi'' ve “Kaynanadili” olarak da anılan Frenk yemişi; başta Gazipaşa bölgesi olmak üzere Antalya'da bolca yetişir.
İlgili 18 soru bulundu
Tarım ürünleri içinde en çok buğday, arpa ve yulaf yetişmektedir. Ayrıca pamuk, susam, soğan, yer fıstığı, nohut, 35 bin hektar üzerinde sebze yetişmektedir. Seracılıkta en ileri olan ilimizdir. 32 bin hektarlık seralarda domates, biber, fasulye, patlıcan, hıyar, kavun ve karpuz yetiştirilir.
Antalya denildiğinde ilk akla gelen lezzetler arasında piyaz vardır. Genellikle tahinli piyaz tüketilse de, et ve balık yemeklerinin yanında barbunya piyazı da ikram edilir. Portakal cenneti olarak bilinen Antalya, portakal reçeli ile ünlüdür.
Akdeniz Bölgesinde ise turunçgiller ağırlıktadır. Türkiye'deki turunçgiller üretiminin yaklaşık olarak %89′u bu bölgeden karşılanır. Portakal, limon, muz, turunç, greyfurt, mandalina gibi meyveler yoğun olarak bu bölgede yetiştirilmektedir.
1. Finike Portakalı Antalya ilinin coğrafi işaretli ürünü olan Finike Portakalı, genellikle göbekli olan, Washington cinsi bir portakal çeşididir.
Bunlar başta alüminyum ve barit olmak üzere kuvarsit, kum-çakıl, manganez, kurşun-çinko ve krom cevherleşmeleridir. İlde çok sayıda boksit yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Bunlar genellikle Alanya, Gündoğmuş, Kaş, İbradi ve Akseki ilçelerinde bulunmaktadır.
Ülkemizde yeni yeni bilinen papaya tropikal iklimlerde yetiştiği gibi Antalya'da da yetiştirilebilmektedir.
Cive Yemeği
Antalya denildiğinde akla gelen ilk sebze yemeklerinden biridir. İçerisinde biber, patlıcan, soğan ve domates bulunur.
Antalya İçin Uygun Olan Şeftali Fidanı Çeşitleri Nelerdir? Antalya'da sahil bölgesinde erkenci olan francosei, flored , transvalia çeşitlerinin dikilmesi uygundur.
O sembol meyvelerden birisi de kumkuat ya da diğer adıyla kamkat. Akdeniz bölgesinin bir sembolü olan ve Çince'de “altın portakal” anlamına gelen bu sevimli ürün, iri bir zeytin büyüklüğünde.
Akdeniz ikliminde yetişmekte olan ürünler genel olarak turunçgiller, tütün, muz, buğday, pirinç, gül, haşhaş ve de pamuk şeklinde yer almaktadır. Akdeniz ikliminin tarım faaliyetleri üzerine etkisi özellikle bu sayılan ürünler arasında yer almaktadır.
Bunun yanında bölge; soya fasulyesi, mısır ve yer fıstığı yetiştiriciliğinde de birinciliği uzun zamandır kimseye kaptırmamaktadır., Göller Yöresi de kuru tahıllardan haşhaş ve şeker pancarı üretimi ile dikkat çekmektedir.
Antalya'da gezilecek yerler; Alanya Kalesi, Düden Şelalesi, Dim Çayı, Antalya Müzesi, Kaleiçi, Side Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Olimpos Teleferik (Tahtalı Dağı), Kızılkule, Aspendos Antik Tiyatrosu, St.
Antalya Piyazı
Biraz da yemeklerden bahsetmek gerekirse Antalya yemekleri ile de meşhur olan bir yerdir. Klasik piyazların aksine tahinle yapılan bu piyaz, adeta bambaşka bir lezzettir. Taratorlu piyaz olarak da geçmektedir.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, yapılan yatırımlarla seraların da bulunduğu yaklaşık 20 bin dekar alanda muz başta olmak üzere ejder meyvesi (pitaya), avokado ve mango gibi ürünler yetiştiriliyor.
Genişliği 946.466 hektarı bulan Antalya ormanlarında köknar, meşe, dişbudak, karaağaç, kocayemiş, çınar, ahlat, ıhlamur, yabani ve aşılı zeytin, kermes meşesi, mazı meşesi, sandal, sakız ağacı, mersin, tespih ağacı, defne, akça kesme, hayıt, zakkum, harnup, kayacık, funda, ladin, çılbırdı, cehri, katırtırnağı, kekik, ...
Antalya, yılda ortalama 300 güneşli günü, 18.7 derece yıllık sıcaklık ortalaması ile yılın 12 ayı turizm hareketlerine açık, ender bölgelerden birisidir. Yılın en az dokuz ayı denize girilebilir. Bitki örtüsü ise Akdeniz iklimi'nin getirdiği maki adlı kısa ve her mevsim yeşil ağaçlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri