Haber Merkezi - Prof. Dr. Naci Görür, Antalya'da büyük deprem olasılığıyla ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu. Antalya'nın aktif bir fay zonu üzerinde bulunmadığını ancak birçok aktif faya yakın olduğunu ifade eden Görür, bu fayların büyük depremler üretmesi halinde kentin etkilenebileceğini söyledi.
“Her an 7 ve üzerinde deprem üretebilir”
Bu fay kuşaklarında olacak bütün depremler Antalya'yı önemli ölçüde etkiler. 100 kilometrelik çap depremden etkilenir. Antalya'nın güneyinde Akdeniz'in içerisinde Kıbrıs Girit bölgesinde dalma batma zonu var. Gayet büyük depremler üretebilir.
Antalya fay hattı haritası güncellendi ve gördük ki Antalya aktif bir deprem bölgesi üzerinde yer alıyor. Bu nedenle, her zaman deprem riski altında. Antalya'da en son büyük deprem 2017 yılında meydana gelmiş olsa da her zaman depreme karşı hazırlıklı olmak önemlidir.
29 EYLÜL 2017 ANTALYA DEPREMİ
Dr. Naci Görür, Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'de 'Deprem Dirençli Antalya' söyleşisiyle Antalyalılarla buluştu. Ülkemizde 13 milyon seneden beri deprem üreten aktif fayların olduğunu söyleyen Görür, “Halkımızın şunu iyi bilmesi lazım: Türkiye hiçbir zaman depremlerden kurtulamayacak, depremler bitmeyecek” dedi.
İlgili 17 soru bulundu
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Görür, havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları ile tanınmaktadır. Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan ve kamuoyunu bilgilendiren bilim insanlarındandır.
Antalya'nın deprem riski yüksek bir bölge olması nedeniyle, zemin yapısının önemi büyüktür. Yapılan araştırmalar, kentin en sağlam zeminlerinin batıda, dağlık bölgelere yakın kesimlerde olduğunu ortaya koymuştur. Bu bölgelerde zemin, ana kayaya yakındır ve yeraltı suyu seviyesi de düşüktür.
Antalya'da saat 15.39'da 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İşte, Antalya deprem merkez üssü, şiddeti ve derinliği hakkında bilgiler ve son dakika gelişmeleri... Son dakika Antalya'da deprem meydana geldi. Korkuteli merkez üssünde yaşanan deprem bölge halkında panik ve endişeye sebep olurken yaşanan şiddetli sarsıntının Burdur ve Isparta'da hissedildiği kaydedildi.
Antalya deprem kentidir ama doğrudan doğruya üzerinde oturduğu aktif fay yoktur. Kent sınırları içerisinde sorun yok ama çevreleyen alanlarda 6 ve üzeri depremler üretecek bölgenin içindedir.
Antalya, Türkiye deprem haritasına göre ikinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. ANTALYA DEPREM FAY ZONLARI HANGİLERİ? Kıbrıs - Helenistik Fay Sistemi: Antalya körfezinin güneyinden başlayarak, Rodos Adasının güneyinden Fethiye Körfezine doğru uzanan, yay şeklinde bir fay sistemidir.
Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler ise 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bu durum Antalya'nın deprem riskinin yüksek olduğu anlamına gelmektedir.
Antalya 2. derece deprem bölgesi olarak sayılmaktadır. Fethiye-Burdur Fay Zonu, Helenik-Kıbrıs Fayı'nın Finike açıklarında uzanan bölümü Kıbrıs Yayı'nın devamı olan Kırkkavak Fayı ve Aksu Fayı boyunca uzanan fay zonu Kemer-Isparta, Kemer-Korkuteli uzanımlı Antalya Zonu'dur.
Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır. Deprem riski düşük yerlerin, diğer yerlere göre daha güvende olduğu söylenebilmektedir.
Derece, 0.30-0.40 g arasında olması beklenen bölgeler II. Derece, 0.20-0.30 g arasında olması beklenen bölgeler III. Derece, 0.10-0.20 g arasında olması beklenen bölgeler IV.Derece ve 0.1 g'den küçük olması beklenen bölgeler V'inci derece bölge olarak belirlenmiştir.
Antalya il merkezi 2. derece deprem bölgesi içindedir. Sismik etkinliğin yoğun olduğu batı kesimler ise 1. ve 2. derece deprem bölgesinde yer almaktadır. Bunlara yapı kalitesinin yetersizliği ve zayıf zeminlerin bulunması da eklendiğinde Antalya'nın depremselliği ilgi konusu olmaktadır.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) saat 15.39'da meydana gelen depremin, 95,4 kilometre derinlikte gerçekleştiğini açıkladı. Deprem, Korkuteli ilçesinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de hissedildi. Sarsıntı, kısa süreli paniğe neden oldu.
🚨 | Antalya'da 4.7 Büyüklüğünde Korkutan Deprem!
Bu depremde Finike bölgesinde büyük yıkım olmuştur. Bu depremin yaraları sarılmadan 1743 yılında büyük bir deprem oluyor. Depremlerin şiddeti ölçülemiyor ama 7'nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. AFAD, Antalya'ya meydana gelen depreme dair bilgi verdi. Buna göre depremin büyüklüğü 4,2 olarak kayda geçerken, derinliği 30,3 kilometre olarak ölçüldü.
AFAD: Akdeniz'de Alanya açıklarında saat 12:05'te 4,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Antalya, her zaman bir tsunamiye maruz kalabilir. Tsunaminin etkisi, deniz seviyesinden yüksekte olan bölgeler için büyük bir risk oluşturmaz.
Dr. Dipova: -"(Kıbrıs taraflarındaki) Dalma-batma zonu fay hattı denizaltı dağlarının altından giriyor, Antalya'nın şehir merkezine geldiğinde derinlik 90 kilometreye ulaşıyor" -"Öyle sanıldığı kadar güvenli bir yerde yaşamıyoruz" ANTALYA (AA) - Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.
Antalya'nın Konyaaltı, Lara-Kundu ve falezler bölgesi gibi sahil şeridini kapsayan alanları, uzmanlar tarafından deprem riski açısından değerlendirilmiştir. Konyaaltı'ndaki suya doymuş zemin yapısı, falezlerdeki kayma riski ve Lara-Kundu bölgesindeki kumul alanları özellikle risk taşımaktadır.
Görür, Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekerek Erzincan ve Karlıova arasındaki bölgeyi uyardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri